• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

guacamole

12. června 2014 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Už ani nevzpomínám, kdy jsem poprvé jedla guacamole. Myslím ale tu pravou, ne tu umělinu, kterou prodávají v obchodech ve skleničkách. Ta je od pravé guacamole na míle daleko. Guacamole je dip z avokáda, se kterým přišli Aztékové z Mexika. Název je odvozen z aztéckých slov ahuacatl (avokádo) a Molli (omáčka) a k její přípravě potřebujete především zralé avokádo. To je totiž základ. U nás se prodávají dva druhy avokáda. Zelené s hladkou slupkou a tmavší, hnědavé až černé s hrbolatou slupkou, to se i více hodí na guacamole. Pod pevnou slupkou je tučná měkká dužina a uprostřed velké kulovité jádro, velká pecka. Zralá dužina je světlá pod slupkou nazelenalá jinak krémové či nažloutlé barvy. Tvrdé, nezralé avokádo je třeba v pokojové teplotě nechat několik dní dozrát. Je vhodné ho zabalit třeba do novin, nebo ho dát třeba do šuplíku, špíže, kde je tma. Hlavně ho nedávat do lednice, tam nedozraje. Nezralé avokádo má nedobrou natrpklou chuť a ta by vás mohla od jeho (i budoucí) konzumace odradit. Dužina poměrně rychle oxiduje, hnědne a tak je nevhodnější ji konzumovat co nejrychleji. Rychlé oxidaci lze zabránit pokapáním limetkou nebo citrónem. Avokádo nejlépe chutná za syrova, hodí se do různých pomazánek, dipů nebo salátů. Avokádo je velmi kvalitní potravina, protože obsahuje velmi cenné tuky (mononenasycené), vitaminy řady B, vitamin A,  D, K a nejvíce vitamin C a E, a celou řadu stopových prvků v přirozeném stavu. Je vhodné pro diabetky, těhotné, sportovce, podporuje mozkovou činnost a mnohé další.  (zdroj wiki a českýkulinář)

Všechno, co potřebujete k přípravě guacamole jsou tedy především zralá avokáda. Dužinu rozmačkáte vidličkou a přidáte další suroviny, cibuli, česnek, jalapeno papričky, koriandr, osolíte, případně lehce opepříte. Co je na guacamole úžasné je, že si poměr surovin můžete uzpůsobit svojí chuti. Někdo nedává vůbec rajčata, někdo nechce guacamole ostré a vynechá jalapeno papričky. Záleží skutečně jen a jen na vás. Pusťte se tedy do experimentování. A už jsem vám říkala, že avokáda musí být opravdu zralá?

guacamole

Print this recipe
Jarka
12. června 2014
by Jarka
Category předkrmy všechny recepty
Persons
2
Prep Time
5 minutes
Cook Time
5 minutes
guacamole

Ingredients

  • 2 zralá avokáda (nejlepší jsou hnědavá až černá s hrbolatou slupkou)
  • 1 PL čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/2 hrnku (1 menší) červené cibule, nakrájeno najemno
  • 1 stroužek česneku, utřeného
  • 1 jalapeño paprička, zbavená jadérek a nakrájeno nadrobno
  • ¾ ČL soli
  • svazek čerstvého koriandru, nasekané alespoň 2 PL
  • 1 velké rajče (jen dužina, tzn. zbavené jadérek), nakrájené nadrobno (volitelné)

Instructions

  1. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Dáme ji do středně velké misky a rozmačkáme ji vidličkou s limetkovou šťávou, cibulí česnekem, jalapeño, solí a koriandrem. Lehce vmícháme rajče.
  2. Ihned podáváme s tortilla chipsy, případně přikryjeme fólií a uchováváme v lednici, max. do druhého dne. (Před podáváním promícháme.)

Tags

avokádo,
jalapeno,
koriandr,
rajčata
https://www.chute-sveta.cz/2014/06/12/guacamole/

Kategorie: předkrmy, všechny recepty Klíčová slova:avokádo, jalapeno, koriandr, rajčata

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook