• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

enchilada polévka { z pomalého hrnce }

9. července 2014 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Už je to skoro dva roky, co jsem dostala jako dárek pomalý hrnec, nebo-li crockpot (či slow cooker). Přála jsem si ho, protože dělám spoustu jídel z tzv. jednoho hrnce a v případě pomalého hrnce je teoreticky stačí jen do hrnce naházet a nechat ho, aby práci odvedl za vás.

Pomalý hrnec ocení každý, kdo prostě někdy nestíhá. Pracuje na principu pomalého vaření, obvykle má dvě rychlosti – hodně pomalou (vaření až 8 hodin) a pomalou (4 hodiny). Řekla bych, že čím déle se pokrm vaří, tím více se uvolní aroma a pokrm je voňavější. Kromě toho vám obvykle po přípravě pokrmu nezbydou hory nádobí.

Pomalý hrnec je ideální na přípravu (hustých) polévek. I když v tomto případě si nejdříve uděláte základ v klasickém hrnci na plotně, což vám zabere asi 10 minut a pak vše dáte do pomalého hrnce, smícháte a jen čekáte, až se vám za 4 nebo 8 hodin polévka dovaří. Protože se vaří skutečně dlouho, maso z něho je neskutečně křehké, až se rozpadá. Chuť všech surovin je nádherně pospojovaná a polévka má ideální (=hustou) konzistenci. Já ji obvykle připravím kolem oběda a vařím v režimu 4 hodin, ale zůstane krásně teplá ještě kolem 18 hodiny, kdy večeříme.

Pokud pomalý hrnec nemáte, neutíkejte pryč. Tato polévka se dá připravit i klasickou metodou. Jen budete muset víc míchat a moc neutíkat od plotny. Vařila bych ji nejdříve 45 minut přikrytou na středním stupni, za pravidelného míchání, potom bych zkontrolovala hustotu  a pokud by byla moc řídká, pokličku bych odkryla a vařila dalších cca 15 minut za pravidelného míchání.

enchilada polévka

Print this recipe
Jarka
9. července 2014
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
4 hours
enchilada polévka

Ingredients

  • 3 PL (40 g) másla
  • 3 PL (35 g) hladké mouky
  • 1/2 hrnku (120 ml) kuřecího vývaru
  • 2 hrnky (480 ml) plnotučného mléka
  • 1 konzerva (400 g) fazolí ve slaném nálevu
  • 1 konzerva (400 g) nakrájených rajčat
  • 300 g mražené kukuřice
  • 1 středně velká cibule, nakrájená najemno
  • 1 malá červená nebo zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 280 g omáčky na enchiladas
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 hrnek (100 g) sýru, např. eidam nebo excellent pepř

Instructions

  1. Máslo rozpustíme v menším hrnci, přidáme mouku a metlou mícháme, přivedeme k varu, povaříme cca 1 až minuty. Sundáme z plotny a vmícháme kuřecí vývar a 1/2 hrnku (120 ml) mléka, rozšleháme metlou, abychom neměli žádné hrudky.
  2. Vrátíme na plotnu a přivedeme k varu, mícháme metlou dokud směs nezhoustne.
  3. Ve větší míse rozšleháme dohladka omáčku na enchiladas a kuřecí vývar. Přidáme zbylé mléko a opět metlou rozšleháme.
  4. Všechny suroviny dáme do pomalého hrnce, promícháme a navrch položíme 2 kuřecí prsa. Přikryjeme a zapneme buď na 4 nebo 8 hodin (rychlejší nebo pomalejší vaření).
  5. Po uvaření vyndáme kuře, nakrájíme na kousky nebo roztrháme vidličkou a vmícháme do polévky še řádně promícháme.
  6. Podáváme s kysanou smetanou, nastrouhaným sýrem, koriandrem nebo třeba plátky avokáda a tortillovými chipsy.

Tags

fazole,
kukuřice,
kuřecí,
mléko
https://www.chute-sveta.cz/2014/07/09/enchilada-polevka/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:fazole, kukuřice, kuřecí, mléko

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook