• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ meduňkové } mojito

25. července 2014 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Tento příspěvek vyzní tak trochu bizarně. Nikdy jsem totiž neměla pravé mojito, tedy s lístky máty. Mátovou příchuť prostě nemám ráda a kdybych chtěla přitvrdit, tak se přiznám, že ji nesnáším. Nechápu, proč si kazit čokoládu mátou jako například u čokolády After Eight nebo proč dát mátovou náplň do čokoládových sušenek. Jednou jsem je ochutnala a byla to pro mě konečná. Mátovou příchutí snesu maximálně na zubní pastě nebo ve žvýkačce. Pravé mojito mě tedy nikdy nelákalo, byla to pro mě jedna z těch divných, nebo dokonce nepochopitelných, kombinací.

Pak jsem ale v záhonu objevila meduňku, o které jsem si nejdříve myslela, že je to máta. Lístky mně ji hodně připomínali, ale vůně byla úplně jiná. Taková citrónová. Vůbec nevím, proč mně ji tam paní zahradnice vysadila, ale když už tam byla, začala jsem přemýšlet, co s ní. Vím, že se z  ní dělá čaj a dokonce se chystám i na jakýsi uklidňující sirup (asi placebo), ale protože vypadá jako máta, řekla jsem si, že je čas nebýt tak zásadová. A tak jsem udělala mojito. Meduňkové mojito. Místo limetky jsem použila citrón, abych byla věrná citrónové chuti meduňky a zavřela oči, když jsem si poprvé usrkla. Měli jste vidět, jak jsem se tvářila. Moment oklepání se nekonal, naopak se mně na tváři rozlinul blažený úsměv. Tento drink je dobrý, říkala jsem si. Více než dobrý. A jak jsem tak usrkávala, začala jsem si připouštět, že bych ho mohla pít každý letní večer. A udělala bych si rovnou džánek. Neznamená to ale, že bych nějak změnila svůj postoj k mátě, ale myslím, že pravé mojito jednou ochutnám. Jednou nohou už tam jsem.

{ meduňkové } mojito

Print this recipe
Jarka
25. července 2014
by Jarka
Category nápoje všechny recepty
Persons
1
Prep Time
5 minutes
Cook Time
1 minute
{ meduňkové } mojito

Notes

Pokud byste si chtěli udělat klasické mojito, použijte lístky máty a místo citrónu limetku.

Ingredients

  • hrst meduňkových lístků, umytých a odkapaných
  • 2 PL hnědého třtinového cukru
  • 1/2 citrónu, nakrájeného na 4 měsíčky
  • 1 hrnek ledu
  • cca 40 ml bílého rumu
  • 120 ml perlivé vody/ sodovky

Instructions

  1. Meduňkové lístky společně s jedním měsíčkem citrónu a 2 PL třtinového cukru dáme do vysoké skleničky, ve které budeme drink podávat.
  2. Suroviny dobře promneme třecím tloučkem, několikrát zatočíme, až se uvolní aroma a šťáva.
  3. Přidáme zbylé měsíčky citrónu, led, perlivou vodou a nakonec bílý rum, případně můžeme dolít ještě perlivou vodou.
  4. Podáváme s brčekem a míchátkem.

Tags

citrón,
hnědý cukr,
meduňka,
rum
https://www.chute-sveta.cz/2014/07/25/medunkove-mojito/

Kategorie: nápoje, všechny recepty Klíčová slova:citrón, hnědý cukr, meduňka, rum

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook