• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

smetanová pizza s mozzarellou a ricottou

29. srpna 2014 / Jarka / 7 Comments

Jump to recipe

Znáte to. Když se něco stane tak nějak náhodou, neplánovaně, obvykle to stojí za to. Jako tato pizza. Vznikla naprosto neplánovaně v rámci mé mise, jak obměnit náš repertoár pizzy. Snažím se teď v kuchyni jídla hodně obměňovat, protože z naší starší Natálky se stal vybíravý jedlík. A to mě moc netěší. Doufám, že ji to brzy přejde a mezitím vymýšlím různé klasické pokrmy, aby se zkrátka nebála nových jídel. Zatím to jde celkem dobře, i když musím říct, že na tuto pizzu koukala nejdřív docela nedůvěřivě. Ale pak ji snědla s chutí.

I když mám zavařených hodně lahviček s omáčkou na pizzu, rozhodla jsem se po ní tentokrát nesáhnout. Místo toho jsem připravila smetanovou omáčku dochucenou cibulí, česnekem a tymiánem. Nejlepší je ji ještě před použitím rozmixovat, ale nemusíte. Záleží na vás, jestli vám budou vadit případné kousky cibule. Na omáčku dáte mozzarellu a na ni různě bobky ricotty. Ta drží po upečení krásně pohromadě a s mozzarellou se krásně doplňuje. I když to byl můj první experiment se smetanovou pizzou, můžu sebevědomě říct, že se povedl. Bílá pizza se u nás určitě zabydlí.

smetanová pizza s mozzarellou a ricottou

Print this recipe
Jarka
29. srpna 2014
by Jarka
Category chleba a pečivo hlavní jídlo všechny recepty
Persons
1
Prep Time
20 minutes
Cook Time
20 minutes
smetanová pizza s mozzarellou a ricottou

Ingredients

  • 1 porce těsta na pizzu
  • 200 g strouhané mozzarelly

na omáčku:

  • 2 PL (30 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, lisovaného)
  • 1/4 hrnku (60 ml) smetany, 31%
  • 1/4 ČL sušeného tymiánu
  • 1/8 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1/8 ČL soli

na ricottu:

  • 250 g ricotty
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL sučeného tymiánu
  • 1/8 ČL čerstvě mletého černého pepře

Instructions

omáčka:

  1. V malém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a smažíme doměkka, cca 10 minut, za stálého míchání. Přidáme česnek a smažíme další cca 1 až 2 minuty.
  2. Přidáme smetanu, tymián, pepř a sůl, promícháme a přivedeme k varu, vaříme cca 2 až 3 minuty do zhoustnutí.
  3. Necháme lehce vychladnout a rozmixujeme dohladka. Odložíme.

ricotta:

  1. Smícháme všechny suroviny, řádně promícháme.

příprava pizzy:

  1. Do trouby vložíme pizza kámen (pokud používáme) nebo plech - více v pizza: tipy a triky
  2. Troubu předehřejeme na 250°C a necháme minimálně 45 - 60 minut naplno hřát.
  3. Přibližně 30 - 45 minut před pečením vyválíme z těsta placku (kruh) s vyššími okraji, velikosti cca 30 - 35 cm. (Obvykle je těsto tak pružné, že ho jen roztahuji a neválím ho válečkem).
  4. Vyválené těsto přeneseme na druhý plech, který máme vyložený pečícím papírem. Protože se těsto při přenesení trochu zkroutí, opět ho upravíme a uděláme z něho kruh vel. 30 - 35 cm. Zkrátka tak, aby se nám líbil.
  5. Na těsto rozetřeme omáčku, přidáme nastrouhanou mozzarellu a lžičkou nandáme směs ricotty.
  6. Necháme cca 15 - 20, i 30 minut stát, dokud nebude trouba 45 - 60 minut rozpálená.
  7. Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
  8. Pečeme cca 15 - 20 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
  9. Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.

Tags

kynuté těsto,
mozzarella,
ricotta,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2014/08/29/smetanova-pizza-s-mozzarellou-a-ricottou/

Kategorie: chleba a pečivo, hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:kynuté těsto, mozzarella, ricotta, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Pepa K. says

    22. června 2015 at 0:38

    Prosím jaké množství té mozarely? V ingrediencich není vůbec uvedená.

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. června 2015 at 14:48

      Už jsem to doplnila, Pepo. Děkuji za upozornění.

      Odpovědět
      • Pepa K says

        22. června 2015 at 22:52

        Děkuji, zítra jí vyzkoušíme, moc se těším. Dám vědět, jak se povedla.

        Odpovědět
        • Pepa K. says

          25. června 2015 at 5:57

          Pizza byla vynikající. Zejména to těsto,které jsme zkoušeli poprvé,se velmi osvědčilo a myslím,že už ani jiné nikdy dělat nebudeme. Měl jsem tedy trošku problém s jeho úpravou po vykynutí do požadovaného tvaru. Zkoušel jsem to jen rukama,ale lepilo se mi všude a docházela trpělivost. Až pak jsem použil váleček a najednou to šlo dobře. Jarko,díky za skvělé recepty,a za hezká úvodní povídání ke každému z nich. Budeme zkoušet i další…

          Odpovědět
          • Jarka says

            25. června 2015 at 20:35

            Moc děkuji Pepo! Mějte se krásně a určitě dejte vědět, jak Vám recepty (=výtvory :-)) chutnaly. 🙂

  2. jitka says

    9. listopadu 2015 at 11:04

    Těsto i celá pizza byla výborná,zkoušela jsem i těsto nenechat kynout a hned vyválet,protože máme raději nižší pizzu,zato jsem udělala dvojitou dávku omáčky aby to vyšlo na celý velký plech.Všem chutnalo..

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:43

      Moc děkuji, Jitko!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook