• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

dýňový chlebíček

30. září 2014 / Jarka / 11 Comments

Jump to recipe

Jak jinak začít dýňovou sezónu, než pořádným dýňovým (sladkým) chlebíčkem? Pokud jste jako já, tak dýňové pyré už máte dávno připravené, zavařené nebo zamražené, a na směs dýňového koření vám stačí 3 minuty. Tak moc jsem se na první vaření nebo pečení s dýní těšila! Podzim v kuchyni, a hlavně ty jeho vůně prostě miluju. To ale neznamená, že si neužívám krásného (skoro) letního počasí, které teď panuje. Jen když se ráno probudím a podívám se z okna, rozprostřená mlha mně vždycky připomene, co nás čeká. Půl roku podzimu a zimy. Krátké dny. Zatažené dny. Brr. Vůbec se netěším. A tak to, na co se těším jsou podzimní recepty a samozřejmě Vánoce. Vánoční cukroví, vánočka, štola. Úplně jsem se zasnila. Ale zpátky k našemu chlebíčku.

Tento chlebíček je zosobněním podzimu a pokud jste dýni nikdy neměli, nebo si myslíte, že vám nechutná, vyzkoušejte ji v tomto receptu. Dýně mu dodá vláčnost a skvělá kombinace koření ho prostě dotvoří. Je tak neuvěřitelně jednoduchý a přitom tak lahodný. Představte si: za oknem sluníčko, ale přece jen 10 stupňů, odpolední nebo ranní káva a tento chlebíček. Kdyby tak tovypadaly všechny podzimní dny, vůbec bych se nezlobila.

dýňový chlebíček

Print this recipe
Jarka
30. září 2014
by Jarka
Category chleba a pečivo všechny recepty
Persons
1
Prep Time
10 minutes
Cook Time
50 minutes
dýňový chlebíček

Ingredients

  • 210 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
  • 1/3 hrnku (80 ml) vody
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
  • 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
  • 1 ČL jedlé sody
  • 3/4 ČL soli
  • 1 PL dýňového koření

Instructions

  1. Troubu předehřejte troubu na 180°C a bochníkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. V míse kuchyňského robotu smícháme a lehce vyšleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu, vanilku a cukr.
  3. Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a koření, dobře promícháme.
  4. Suché přísady přidáváme postupně do mokré směsi, lehce promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Těsto nalijeme do připravené formy.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 40-60 minut, nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není suchá.

Tags

dýně
https://www.chute-sveta.cz/2014/09/30/dynovy-chlebicek/

Kategorie: chleba a pečivo, všechny recepty Klíčová slova:dýně

Reader Interactions

Comments

  1. Madla says

    19. října 2015 at 0:44

    Škoda, ten můj vůbec nevyskočil.. nechápu, čím by to mohlo být, buď jsem to přešlehala… a nebo mi ujeůa ruka s jedlou sodou…:(

    Odpovědět
    • Jarka says

      19. října 2015 at 13:02

      Milá Madlo, těžko radit, když jsem tam nebyla 🙁 ale těsto se sodou musí co nejrychleji do tepla, aby začala působit a taky se nesmí moc přemíchat, přeslehat. Kolikrát je lepší jen stěrkou vmíchat suché suroviny do mokrých než je nechat projet v robutu – četla jste http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/? Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Madla says

    22. října 2015 at 21:27

    Já to právě četla tem článek, většinou peču banana bread s 80ml podmáslí, pak to krásně naskočí, tady mi přijde, že není nic, co by mělo hezky reagovat s jedlou sodou… ale jdu to zkusit ted znovu, nedá mi to:) a v troubě peču vaše dýňové cookies:) Super recept!

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 17:39

      Madlo, nedalo mně a minulý týden jsem ho sama upekla. Vyskočil 🙂 Ještě mně napadlo, jestli jste třeba neotevřela brzy troubu, abyste ho zkontrolovala. Trouba by se neměla otevírat min. po prvních 80 % pečící doby. On dlouho vypadá, že nevyskočí a skutečně až tak kolem 35 – 40. minuty se začne lehce zvedat. Jinak na to receptu by nemělo být nic, co by se dalo pokazit 🙂

      Odpovědět
      • Madla says

        19. listopadu 2015 at 21:56

        Díky moc, nedám se, jdu do něho po třetí! Nebudu zvědavá a do trouby nepolezu:)

        Odpovědět
        • Jarka says

          20. listopadu 2015 at 13:21

          Ještě mně napadlo, přidejte navíc 1/2 ČL prášku do pečiva, nemělo by to hrál roli, ale může to pomoct 🙂

          Odpovědět
  3. Miška says

    5. listopadu 2015 at 15:25

    Krásne vonia aj mi pekne vyskočil. Ja používam vždy prášok do pečiva lebo sódu ma nikdy nenapadne kúpiť keď som v obchode ☺ teším sa až ochutnám keď trocha vychladne

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:09

      Moc děkuji, Miško. Přečtěte se můj článek o rozdílu jedlé sody a prášku http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/ – pokud pečete, měla byste mít oba ve spíži 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Ivana says

    8. února 2018 at 20:07

    no neviem neviem ci ho este niekedy budem piect!!! 50minut v rure, 30minut chladenia a do 10minut bol fuc!!!! 🙂 bol to asi najlepsi a najjemnejsi a najvlacnejsi kolacik aky sa mi kedy podarilo upiect. zamiesala som aj za hrst tekvicovych semienok a posypala aj po vrchu, krasne sa opiekli a zosladli. bozskyyyyy. dakujem za recept!

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 21:06

      Haha. Moc děkuji Ivano! 🙂

      Odpovědět
  5. Katka says

    29. srpna 2020 at 9:44

    Dala jsem o 1/2 méně cukru, hladkou smíchala s pohankovou?a chlebíček je výborný!! stejně jako zatím vše, co jsem podle Vás pekla/vařila. Moc děkuji❤️

    Odpovědět

Napsat komentář: jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook