• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládovo-dýňový koláč

16. října 2014 / Jarka / 16 Comments

Jump to recipe

Na letošní podzim jsem se těšila. A to nejen kvůli dýni. Taky proto, že předminulý víkend začala čtvrtá řada seriálu Homeland, u nás známý jako Ve jménu vlasti. Díváte se? Od Lost a Lie to me mě žádný jiný seriál tolik nechytil. Je pravda, že máme ještě rozkoukanou druhou sérii House of Cards, ale poslední dobou jsem na ni nějak neměla náladu.  Za to na Homeland jsem se těšila od minulých Vánoc, kdy skončila třetí série. Z druhého dílu jsem byla sice trochu rozpačitá a přemýšlela, jestli Carrie nezačnu nenávidět, ale třetí díl mě zase dostal zpátky. Homeland mě ani tentokrát nezklame. Ale zpátky k našemu koláči.

Tento koláč představuje ten hlavní důvod, proč jsem se na podzim těšila Dýně. Tady ve spojení s čokoládou. Dýňové koření. To je myslím všeříkající. Bude vám trochu připomínat dýňový cheesecake.  Je nesmírně jednoduchý a když do celkového času nebudeme počítat chlazení, tak i rychlý. Připravte si ho třeba v pátek odpoledne nebo večer, abyste mohli v sobotu ohromit hosty. Jako třeba mého milovaného papá. Který, kdyby věděl, že v něm je dýně, by ani neochutnal. Předsudky, předsudky. V tomto případě nejsou vůbec ne místě. Psst, tak si seznam surovin nechte pro sebe.

čokoládovo-dýňový koláč

Print this recipe
Jarka
16. října 2014
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
8
Prep Time
20 minutes
Cook Time
60 minutes
čokoládovo-dýňový koláč

Ingredients

na korpus:

  • 2 hrnky (175 g) máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
  • 6 PL ((85 g) másla, rozpuštěného
  • 1 PL krupicového cukru
  • 2 PL hnědého třtinového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mleté skořice
  • 85 g mléčné čokolády, nastrouhané nebo nasekané

na náplň:

  • 85 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
  • 85 g mléčné čokolády, nasekané nahrubo
  • 55 g másla, nakrájeného na maé kousky
  • 425 g dýňového pyré
  • 1 konzerva (340 g) kondenzovaného mléka
  • 3/4 hrnku (150 g) hnědého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 1/2 ČL soli
  • 1 1/2 ČL dýňového koření

na polevu:

  • 30 g mléčné čokolády, rozpuštěné (příp. smíchané s 1 - 2 ČL smetany, 31 %)

Instructions

korpus:

  1. Troubu předehřejeme na 175°C.
  2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukry, skořicí a solí.
  3. Směs vtlačíme na dno a do stran dortové formy vel. 22 cm.
  4. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, poté vyndáme z trouby a posypeme rovnoměrně připravenou nastrouhanou čokoládou, vrátíme asi na 1 minutut do trouby, aby se čokoláda rozpustila a rovnoměrně rozlila po dně. Necháme zcela vychladnout.
  5. Teplotu trouby snížíme na 160°C.

náplň:

  1. V míse vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme obě čokolády a máslo, vždy po 20 vteřinových intervalech pořádně mícháme, aby se vytvrořila hladká směs.
  2. Vmícháme dýňové pyré, kondenzované mléka, cukr, vejde, kukuřičný škrob, vanilku, sůl a koření. Řádně promícháme metlou.
  3. Do dýňové směsi vmícháme po třetinách čokoládovou směs, vždy řádně prošleháme.
  4. Směs nalijeme do vychlazeného korpusu a pečeme v předehřáté troubě cca 55 až 60 minut
  5. Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.
  6. Před podáváním ozdobíme čokoládou, kterou jsme nechali rozpustit v mikrovlnné troubě.
  7. Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.

Tags

čokoláda,
dýně,
sušenky
https://www.chute-sveta.cz/2014/10/16/cokoladovo-dynovy-kolac/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, dýně, sušenky

Reader Interactions

Comments

  1. Bára says

    17. října 2014 at 10:16

    máte v oku, z jakého množství dýně je tech 420g dýnového pyré? děkuji Bára
    vaše recepty jsou super, zkoušela jsem už víc věci a vše bylo výborné 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. října 2014 at 13:30

      Jedna menší/ střední hokaido bude stačit. 🙂 jinak moooc děkuji, Báro!

      Odpovědět
      • Bára says

        17. října 2014 at 18:35

        díky moc, ingredience nakoupeny, zítra se bude péct 🙂 už se těším, dýni miluju, ale v dezertu jsem zatím nezkoušela.

        Odpovědět
      • Bára says

        18. října 2014 at 21:15

        musím napsat, že koláč je výborný. a opravdu nikdo nepoznal, že je v něm dýně 🙂 Bára.

        Odpovědět
        • Jarka says

          19. října 2014 at 22:19

          Tak supr, Báro 🙂 moc děkuji!

          Odpovědět
  2. Anna says

    6. listopadu 2014 at 8:57

    Dobrý den, Jarko, kondenzovane mléko je pprosté zahustene nebo salko? Moc se mi líbí vaše stránky:-) Díky Anicka

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2014 at 13:52

      Milá Aničko, moc děkuji! Normální zahuštěné, nikoliv slazené Salko.

      Odpovědět
  3. Hanka says

    13. listopadu 2014 at 2:04

    Nejlepší desert z dýně který jsem kdy jedla, měl obrovitánský úspěch, jednoduchý rychlý, originální a překvapivě dobrý:-)

    Odpovědět
    • Jarka says

      14. listopadu 2014 at 10:37

      Moc děkuji, Hanko! 🙂

      Odpovědět
  4. Niki says

    17. února 2015 at 15:18

    Má náplň je tekutá, nejde mi vyšlehat. Je to možné? Ale bojím se, že mi nestihnete brzy odpovědět 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. února 2015 at 20:23

      Niki, to je v pořádku, ale na to jste už asi přišla. 🙂 Upečete, necháte vychladit a ztuhne 🙂

      Odpovědět
      • Niki says

        19. února 2015 at 18:04

        Ano, ano 🙂 Byl moc dobrý, sklidila jsem úspěch 🙂

        Odpovědět
        • Jarka says

          19. února 2015 at 22:16

          Výborně 🙂 Moc děkuji 🙂

          Odpovědět
  5. Tereza says

    24. září 2016 at 22:28

    Koláč měl velký úspěch, i když jsem udělala jednu chybičku a přidala jsem salko místo normálního kondenzovaného mléka. Takže je to opravdu šílená sladká bomba, ale stejně už je skoro všechen pryč 😀

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. října 2016 at 17:51

      Moc děkuji, Terezo. Tak to teda musel být mega sladký :))

      Odpovědět
  6. Jajda says

    3. listopadu 2016 at 8:34

    Zdravím, tento koláč jsem zvolila jako své první pečení z dýně a krásně se povedl, ta konzistence je úžasná. Jen jsem trubka a nepřečetla jsem si komenty a dala tam salko a protože se mi to nezdálo, dala jsem jen 1/2 cukru. I to bylo moc 😛

    Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook