• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

mexická quinoa

18. listopadu 2014 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Quinou jsem měla v hledáčku hodně dlouho. Na blozích, které sleduji, se objevují její recepty poměrně často a vždy se o ní mluví jako o superpotravině. Bylo mně tedy jasné, že jsem ji chtěla taky vyzkoušet. Jedinou překážkou bylo, že se neprodává v klasickém obchodě (supermarket, hypermarket, Globus, Tesco, apod. – pokud se mýlím, prosím, opravte mě), ale musí se pro ni do obchodů se zdravou výživou. Já ji například kupovala v Country Lifu. Při pohledu na cenu se mně sice protočily panenky (a dokážu si cenu představit i jako druhou překážku, proč ji nekoupit), protože 250 gramů stálo lehce přes 100 Kč. Ale co bych pro své kulinářské nadšení, ale i pro něco nového a zdravého pro svoji rodinu neudělala. Hluboce jsem se nadechla a dala si do košíčku hned 2 sáčky, jeden s loupanou (bílou) a druhý neloupanou (černou) quinou. A pak už jsem si je pyšně nesla domů a přemýšlela, co s tímto pokladem vymyslím. Poklad je asi to správné slovo. Poklad Aztéků, Inků i Máyů, kteří ji na pohoří And a v Bolívii, Peru a Chile pěstují.

Quinoa, nebo-li merlík čilský připomíná vzhledem obilovinu, ve skutečnosti se řadí k pseudoobilovinám, kterých hlavní předností je, že jsou přirozeně bezlepkové. Drobná kulatá zrnka quinoi jsou často na první pohled zaměňována s kuskusem nebo amarantem. Mívají žlutavou, červenou i černou barvu. Nenápadná quinoa je ve skutečnosti výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitamínů a ještě navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná. Zvýšená poptávka po merlíku v Evropě i Severní Americe v souvislosti s jeho propagací coby zdravé potraviny podstatně zvedla ceny a pravděpodobně se v nejbližší době nezmění. (zdroj wiki a dieta.vitalia.cz).

Quinoa má pestré využití a připravit ji můžete nasladko i naslano, udělat si ji k snídani, obědu nebo večeři. Dost často se u nás využívá jako alternativní příloha místo rýže nebo brambor.  Já jsem někde četla, že pokud quinou zkoušíme napoprvé, v mexickém receptu nás určitě nezklame. Protože nejsem v jídle až takový experimentátor, držela jsem tohoto doporučení a myslím, že jsem udělala dobře. Quinoa na mexický způsob chutná naprosto famózně a úspěch sklidila i o ostatních členů rodiny. Nenapadá mě nic, k čemu bych vám ji přirovnala. Určitě nechutná jako rýže nebo třeba kuskus. Je to prostě quinoa a i když jsem si první sousto nabírala s malými pochybnostmi, byly naprosto zbytečné. Dokážu si ji představit na jídelníčku častěji, a na jiné způsoby. Už teď se těším, co vymyslím s druhým sáčkem.

mexická quinoa

Print this recipe
Jarka
18. listopadu 2014
by Jarka
Category hlavní jídlo všechny recepty
Persons
4
Prep Time
5 minutes
Cook Time
30 minutes
mexická quinoa

Ingredients

  • 1 PL extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1 hrnek (200 - 250 g) quinoa
  • 1 hrnek (240 ml) zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 konzerva (á 400 g) červených fazolí ve sladkoslaném nálevu
  • 1 konzervace (400 g) rajčat
  • 1 hrnek (140 g) mražené kukuřice
  • 1/8 až 1 ČL mletého chilli (podle chuti)
  • 1 ČL kumínu (římský kmín, comino)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 3 čerstvé zelené cibulky, nakrájené na kousky
  • 2 PL nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 PL limetkové šťávy, čerstvě vymačkané (volitelné)
  • 1 zralé avokádo, nakrájené na kousky (volitelné)

Instructions

  1. Quinou propláchneme v horké vodě.
  2. Na větší a hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek a za stálého míchání smažíme asi 1 až 2 minuty.
  3. Přidáme rajčata, vývar, quinou, fazole, kukuřici, chili, kumín, sůl a pepř. Přivedeme k mírnému varu a pod pokličkou vaříme za občasného míchání 20 minut.
  4. Odkryjeme a zkontrolujeme konzistenci. Pokud je v pokrmu ještě dost tekutiny, vaříme okdryté za častého míchání cca 10 minut, nebo dokud se tekutina nevypaří.
  5. Sundáme z plotny, dochutíme koriendrem, zelenou cibulkou, avokádem a limetkovou šťávou.
  6. Podáváme s kysanou smetanou, salsou, apod.

Tags

fazole,
kukuřice,
quinoa,
rajčata
https://www.chute-sveta.cz/2014/11/18/mexicka-quinoa/

Kategorie: hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:fazole, kukuřice, quinoa, rajčata

Reader Interactions

Comments

  1. Lubos says

    18. listopadu 2014 at 20:54

    V Globusu je normalne k sehnani i za mensi peniz nez 100 kc za 250g. Pokud si dobre pamatuju 🙂

    Jinak dekuju za kupu zajimavejch receptu.At se dal daři

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. listopadu 2014 at 12:27

      Děkuji, Luboši! 🙂

      Odpovědět
    • Jarka says

      24. listopadu 2014 at 10:18

      Máte pravdu, Luboši. Taky jsem si včera hned dva balíčky á 200 g koupila, jeden za 54.90 Kč. To je výborná cena. Děkuji za tip, regál se zdravou výživou v Globusu jsem vždy jen rychle projela očima, ale teď jsem hledala a našla. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. MilanB says

    18. října 2016 at 17:45

    Dobrý den, rád bych Vás upozornil, že quinoa se namáčí do studené vody. Tím odstraníte hořké saponiny.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook