• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

vánoční cukroví 2014: kořeněná kolečka

5. prosince 2014 / Jarka / 1 Comment

Jump to recipe

Kořeněná kolečka jsem objevila asi tak před třemi roky a od té doby se u nás doslova zabydlela. Když jsem je dělala teď v listopadu, abych si recept pro vás detailně zaznamenala a taky nafotila, doslova se po nich zaprášilo. Jestli jsem měla jedno nebo dvě, tak je to hodně. Tato kolečka jsou prostě úžasná. Můžou vám lehce připomínat perníčky, protože je v nich podobné koření, ale výhodou je, že jsou krásně měkká. Nemusíte je dělat měsíc dopředu, aby změkla. Zase u nich platí to, co u mého ostatního vánočního cukroví. Skladujte v chladu, před podáváním dejte na pár minut na talíř při pokojové teplotě a máte nádherně měkké a voňavé cukroví.

Co se mně na tomto cukroví obzvlášť líbí, je jeho příprava. Patří mezi ty nejjednodušší. Válení lineckého není opravdu moje krevní skupina, i když se k tomu každý rok přemluvím. Ale potom si tu dřinu vynahradím receptem, jako je tento. Z odleženého a vychlazeného těsta uděláte kuličky, které stlačíte dnem skleničky, které jste lehce obalili v cukru, dozdobíte mandlemi a je to. Pokud nepočítám dobu odležení v lednici, která může být i přes noc, máte do hodiny minimálně tři čtyři plechy úžasného cukroví, které můžete udělat i na poslední chvíli. Tak jako já. Jako každý rok. Tento rok nebude jiný, i když jsem si to ještě v listopadu myslela.

kořeněná kolečka { spekulky }

Print this recipe
Jarka
5. prosince 2014
by Jarka
Category cookies, sušenky cukroví všechny recepty
Persons
40
Prep Time
10 minutes
Cook Time
10 minutes
kořeněná kolečka { spekulky }

Notes

* některé recepty na spekulky uvádí kardamon, jiné ne. Zkoušela jsem obě varianty a přiznám, že mně asi více chutnají ty bez kardamomu. I když je to těžká volba. Ty s kardamomem mně přijdou trošku citrónovější, ale obojí jsou vynikající.

Ingredients

  • 1 1/2 hrnku (195 gramů) hladké mouky
  • 1/2 hrnku (45 gramů) mletých mandlí
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1/4 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 ČL mletého hřebíčku
  • 1/4 ČL kardamomu* (volitelné)
  • 1/4 ČL soli
  • 1/2 hrnku (113 gramů) másla, pokojové teploty
  • 3/4 hrnku (160 gramů) hnědého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno

Instructions

  1. V míce smícháme mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, koření a sůl.
  2. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a kůru. Postupně přidáme směs mouky a řádně promícháme.
  3. Z těsta uděláme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie nebo igelitového sáčku a vložíme alespoň na hodinu do lednice, nebo i přes noc.
  4. Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
  5. Z těsta děláme přibližně 2,5 cm veliké kuličky, které rozložíme na plech, asi 5 cm od sebe.
  6. Rovné dno sklenice obalíme v cukru a vtlačíme do kuličky, až z ní uděláme placku, lehce přes půl centimetru vysokou. Ozdobíme mandlemi na plátky a pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 12 minut, do (lehce) zlatova.

Tags

mandle,
vánoce
https://www.chute-sveta.cz/2014/12/05/vanocni-cukrovi-korenena-kolecka/

Kategorie: cookies, sušenky, cukroví, všechny recepty Klíčová slova:mandle, vánoce

Reader Interactions

Comments

  1. Jitka says

    21. prosince 2015 at 12:24

    Milá Jarko, tak především Vám přeji krásné a voňavé vánoce. Váš blok čtu pravidelně a taky vzorně zkouším Vaše recepty. Letošní vánoce jsem obohatila o vaše kořeněná kolečka. Konečně jsem mohla použít kardamon, který mám už rok doma ve sklenici. Těsto bylo tak báječné, že jsem jej rozválela a vykrájela malé kapříky, vypadá to výborně a chuť je opravdu boží. Takže můj vánoční pečící seznam má díky Vám další stálici!
    Mějte se krásně a už se těším na další recepty.
    Jitka¨
    P.S. Dnešní perníkové muffinky už voní z trouby, peču je ve formě na minimuffiny, kterou jsem si díky Vám pořídila!

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook