Pokud jste byli ve Státech, tak je znáte. A pokud jste nebyli, tak je pravděpodobně znáte taky. Protože, kdo by neznal Peanut Butter Cups? Tedy čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem, konkrétně nejznámější Reese’s Peanut Butter Cups? Totálně jsem jim propadla při svém prvním výletu do Států, to bylo ještě v roce 1997. U nás se bohužel dlouho nedaly sehnat v žádném obchodě a v běžném se nedají ještě dnes. Prodávají je například v Candy Store, ale až je koupíme v Globusu, Tescu, Bille nebo třeba Lidlu, bude to druhá revoluce. A protože mně zásoby z červnového výletu do Států už dávno došly a do Candy Storu daleko, vrhla jsem se na domácí variantu.
Pokud jde o peanut butter cups, jsem hodně vybíravá. Nic se prostě nevyrovná klasice, tedy značce Reese’s. A tak mně bylo jasné, že budu hledat tak dlouho, dokud nenajdu věrnou kopii. A tento recept se k originálu nemá daleko, naopak je mu až moooc podobný. Důležité je použít kvalitní arašídové máslo (jemné, krémové, nikoliv křupavé) a kvalitní čokoládu. Jsou to koneckonců čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem. Dále budete potřebovat suroviny, které máte určitě doma: máslo, moučkový cukr, hnědý třtinový cukr a trochu ztuženého tuku. Čím jemnější hnědý cukr budete mít, tím lépe. Pokud seženete jen ten hrubší, hoďte ho do mixeru a promixujte na jemno. Když to neuděláte, nic se neděje, jen budete cukr při kousnutí cítit. Já jsem je dělala větší, do košíčku na minimuffiny (mají velikost asi 4 cm), ale můžete je udělat i menší. Já se ale radši zakousnu do jednoho většího košíčku než do tří malých. Znáte to, výčitky svědomí…
čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem
Notes
* Použijeme jemný hnědý cukr. Pokud máme pouze hrubý, zjemníme ho v klasickém mixeru.
Ingredients
- 1/2 hrnku (125 g) kvalitního jemného arašídového másla
- 1/8 hrnku (25 g) másla
- 1/8 hrnku (25 g hnědého třtinového cukru*
- 80 g moučkového cukru
- 340 g kvalitní mléčné čokolády
- 1/8 hrnku (25 g) ztuženého tuku
Instructions
- Minimuffinovou formu vyložíme papírovými košíčky a odložme stranou.
- V menším hrnci smícháme arašídové máslo, máslo a hnědý cukr, zahřejeme na středním stupni až se všechny suroviny rozpustí a směs začne lehce bublat, stále mícháme. Odstraníme z plotny a po /1/4 hrnku (30 g) vmícháme postupně moučkový, po každém míchání řádně promícháme. Necháme vychladit, nejlépe v lednici do takové konzistence, aby se ze směsi daly tvarovat kuličky.
- Mezitím rozpustíme čokoládu. Do mísy vhodné do mikrovlnné trouby nalámeme, nasekáme čokoládu a přidáme ztužený tuk. Zahříváme v intervalech 30 vteřin, v pauzách vždy promícháme. Čokoládu s tukem rozmícháme dohladka. Necháme lehce vychladit.
- Na dno každého košíčku nalijeme trochu čokolády a na ní vložíme malou kuličku arašídové směsi, kterou lehce zmáčkneme. Doplníme čokoládou. Opakujeme se zbylou směsí čokolády a arašídového másla.
- Necháme vychladit při pokojové teplotě, potom v chladu, lednici.
- Skladujeme v chladu, lednici, nebo i mrazáku.