• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

domácí { pečené } hranolky

20. února 2015 / Jarka / 5 Comments

Jump to recipe

Domácí pečené hranolky se můžou zdát jako jednoduchá záležitost. Taky jsem si to vždycky myslela. Oškrábat brambory, nakrájet, hodit do trouby. Ale pak jsem nechápala, proč je mám buď skoro spálené, moc křupavé nebo naopak měkké, až rozblemcané. A tak jsem začala experimentovat.

První věc, kterou jsem si uvědomila bylo, že hranolky musí jít do trouby osušené, až suché. Nestačí jen slít vodu a dát na plech. Musí se osušit, ideálně papírovou nebo látkovou utěrkou. Předtím jsem je ještě zkusila na nějakou dobu namočit do vody. Párkrát do horké, párkrát do studené, až jsem přišla na to, že nejlépe mně vycházejí ty namočené do studené vody, a to alespoň na půl hodiny až celou noc. A posledním dílkem do skládačky je, že musí být na plechu vyrovnány v jedné řadě, nikoliv na sobě. Budou se tak rovnoměrně opékat z obou stran. No, to s tím posledním dílkem beru zpět. Úplně ten poslední je totiž správné koření. Proč si je jen solit, když si je můžeme krásně okořenit nebo třeba posypat parmazánem?

A s čím je podávat? Přece s domácí tatarkou. Za ní, a vůbec tyto hranolky, jsem doma sklidila tolik bodů, že z nich budu ještě nějakou chvíli těžit.

domácí { pečené } hranolky

Print this recipe
Jarka
20. února 2015
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
3
Prep Time
30 minutes
Cook Time
48 minutes
domácí { pečené } hranolky

Notes

Kořenící směs vystačí až na dva plechy, záleží na množství, které použijete.

Ingredients

směs koření:

  • 2 PL soli
  • 1 ČL chilli
  • 1 ČL sušené bazalky
  • 1/8 ČL kumínu, římského kmínu (comino)
  • 1/8 ČL čerstvě mletého černého pepře

na hranolky:

  • cca 1 kg brambor s červenou slupkou, oškrábaných a nakrájených (po oškrábání cca 700 g)
  • 1 - 2 PL olivového oleje
  • 2 PL strouhaného parmazánu (volitelné)

domácí tatarka:

  • 20 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 20 g nakládané okurky, cca 1 malá okurka, nastrouhaná nebo nakrájená nadrobno
  • 1 ČL dijonské hořčice
  • 1 PL čerstvé petrželky, nasekané
  • 125 g majonézy
  • 1 PL kapar (volitelné, nedávala jsem)
  • sůl a pepř podle chuti

Instructions

směs koření:

  1. Všechny suroviny smícháme v misce a odložíme:

hranolky:

  1. Oškrábané a nakrájené brambory propláchneme a dáme je do hrnce se studenou vodou tak, aby byly celé ponořené a přikryjeme pokličkou. Necháme je ponořené minimálně 30 minut, pokud bychom je nechali déle (max. přes noc), dáme je do lednice.
  2. Jakmile jsme připraveni je péct, rozehřejeme troubu na 205°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
  3. Slijeme vodu a hranolky osušíme. Toto je velmi důležitý krok. Osušíme je buď v čisté utěrce nebo papírové utěrce.
  4. Do sucha utřeme hrnec, ve kterém byly namočené a vrátíme je zpět do hrnce.
  5. Přidáme 1 až 2 lžíce oleje a cca 1 - 2 lžičky kořenící směsi. Pořádně promícháme.
  6. Rovnoměrně je rozložíme na pekáč, jen v jedné řadě, aby se nepřekrývaly.
  7. Po 15 minutách je obracečkou otočíme a pečeme dalších 15 minut, celkem cca 30 minut.
  8. Potom plech vyndáme z trouby, zvýšíme teplotu trouby na 220°C a jakmile je předehřátá na vyšší teplotu, plech s hranolky do ní vrátíme a pečeme dalších několik minut (cca 5 - 10), dozlatova.
  9. Horké hranolky můžeme posypat parmazánem i další, cca 1 lžičkou kořenící směsi.

domácí tatarka:

  1. Všechny suroviny dobře promícháme.

Tags

brambory
https://www.chute-sveta.cz/2015/02/20/domaci-pecene-hranolky/

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:brambory

Reader Interactions

Comments

  1. Evelyn says

    15. prosince 2015 at 17:28

    Naprosto dokonalé <3 Děkuji za recept!

    Odpovědět
  2. Ada says

    29. prosince 2015 at 22:25

    Dobrý den,
    jak dlouho vydrží křupavé? Myslím tím, pokud je připravím dvě hodiny předem na večírek, nebo jsou výhradně určeny k okamžité spotřebě?
    Díky za odpověď:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. prosince 2015 at 8:06

      Ado, k okamžité spotřebě.

      Odpovědět
  3. Josef says

    27. srpna 2016 at 21:40

    Zdravím Vás Jarko.
    Jakou odrůdu brambor jste použila?
    Vím,že super hranolky dělají belgičané z odrůdy brambor Bintje.
    Zdraví Vás Josef.

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. září 2016 at 20:12

      Milý Josefe, to už fakt netuším, ale obvykle se řídím instrukcemi na sáčku 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook