• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ veganské } fettuccine alfredo

21. dubna 2015 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Klasickou omáčku alfredo dělám poměrně často. Tak často, že mě překvapilo, že na blogu nemám ještě její recept. Vždy ji ještě doplním grilovanými kuřecími prsy a úžasný oběd je do třiceti minut na stole. Sice mně to množství másla a smetany zatíží na několik hodin žaludek, ale vždycky jsem to brala jako oběť  skvělé chuti. Aspoň jsem si to donedávna myslela. Pak jsem totiž objevila něco nového. Pro žaludek lehkého. A taky zdravého.

Až vám řeknu, co je základem této úžasné lehké omáčky, nebudete mně to věřit. Je to květák. K.v.ě.t.á.k. Uvařený ve vodě do měkka a rozmixovaný dohladka s česnekem, který jsme nejdříve narychlo osmažili na pánvi a povařili chvíli se zeleninovým vývarem. Nejlépe bio. Omáčku je potřeba dlouho a řádně rozmixovat, aby byla úplně hladká.

Hotovou omáčku dochuťte solí a pepřem a podávejte ještě s mraženým hráškem, který nejdříve prohřejete v omáčce. Nemějte strach, že byste jí neměli dost. Vystačí na celé balení půl kilových těstovin.

A protože vás mám ráda, připravila jsem pro vás ještě neveganskou verzi. Přimíchejte do hotové omáčky parmezán a zamíchejte do těstovin s omáčkou osmaženou kvalitní anglickou. Garantuji vám, že strávníci nepoznají, že to není pravé alfredo. Mám to vyzkoušeno.

{ veganské } fettuccine alfredo

Print this recipe
Jarka
21. dubna 2015
by Jarka
Category hlavní jídlo všechny recepty
Persons
8
Prep Time
10 minutes
Cook Time
15 minutes
{ veganské } fettuccine alfredo

Ingredients

  • 500 g těstovin fettuccine
  • 750 g květáku (polovina velkého, jeden menší), rozebraný na středně velké růžičky
  • 240 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 2 PL (30 ml) olivového oleje (nebo 30 g másla pro neveganskou verzi)
  • 1 1/2 ČL soli
  • 1/4 až 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 200 g mraženého hrášku
  • na dochucení sůl, pepř, nasekaná čerstvá petrželka, atp.

nevegaské přísady:

  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 6 - 8 plátků anglické slaniny, nakrájené na kousky a osmažené nasucho dozlatova

Instructions

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu, odložíme.
  2. Květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme cca 10 - 15 minut do měkka. Scedíme, dáme do stolního mixeru.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej (nebo rozpustíme máslo), přidáme česnek a za stálého míchání vaříme asi 1 až 2 minuty, potom vlijeme vývar, přidáme sůl a pepř, promícháme a vaříme asi 5 minut. Přidáme do mixeru s květákem a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Omáčku přendáme do hluboké a velké pánve, přidáme hrášek a prohřejeme.
  5. Nakonec vmícháme těstoviny, promícháme a prohřejeme.
  6. Podáváme ozdobené petrželkou.

neveganská verze:

  1. Do hotové omáčky vmícháme parmezán a do hotových těstovin vmícháme slaninu.

Tags

květák
https://www.chute-sveta.cz/2015/04/21/veganske-fettuccine-alfredo/

Kategorie: hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:květák

Reader Interactions

Comments

  1. Veronika says

    25. května 2015 at 10:53

    môžem sa spýtať či namiesto vývaru môžem použiť vodu?? ďakujem za odpoveď 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      25. května 2015 at 12:50

      Určitě můžete, jen počítejte, že to budete muset jinak dochutit – vývar v tomto případě nejenom ředí, ale má i dochucující význam.

      Odpovědět
  2. adamos says

    19. srpna 2015 at 12:45

    Jarko – nemám slov – famóóózní díky za recept

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. srpna 2015 at 22:21

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Veronika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook