• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ domácí } medovník

26. května 2015 / Jarka / 8 Comments

Jump to recipe

Už je to sice nějakou dobu, co jste mě požádali o recept na medovník, ale já jsem pořád hledala tu správnou příležitost. Vždyť je to přece m.e.d.o.v.n.í.k., žádný obyčejný dort. A tou správnou příležitostí pro mě byla, jak jinak, rodinná oslava. Asi měsíc jsem vybírala ten správný recept, pečlivě četla komentáře, hodnocení receptů, porovnávala desítky receptů, přemýšlela, proč má jeden 1 vejce, druhý 3, jak dosáhnout správné kozistence těsta, až mě z toho šla hlava kolem. A pak přišel den D a já se do toho pustila.

Co mě na medovníku nejvíc překvapilo, bylo, že se nepeče jako klasický dort. Tedy jeden, dva, tři korpusy, slepit a hotovo. To by bylo moc jednoduché. Správné těsto na medovník je pevné a kompaktní tak, že se musí vyválet. Vyválí se plát, ze kterého se vyřízně kruh podle dna dortové formy. Toto množství stačí ideálně na dortovou formu velikosti 20 cm. Potom se každý plát samostatně upeče a pak se dort sestavuje. Každý vychladlý plát se pomaže kávou smíchánou s rumem a teprve potom se namaže krémem. Dobré je krém rozdělit, aby vyšel na všechny pláty a ještě na pomazání na horu a na strany. Krém není nic jednoduššího než vyšlehání změklého másla s uvařeným salkem. Tím uvařením salko zkaramelizuje a ztuhne.

To nejdůležitější na medovníku je, aby se nechal odležet. Ideálně v chladu, ideálně alespoň 24 hodin, i když tady určitě platí pravidlo, že čím déle, tím lépe. Krém totiž nasákne do plátů a ty nádherně změknou. Pokud se rozhodnete do medovníku vrhnout, nezapomeňte si všechno dobře časově rozvrhnout. Není to prostě dort, který si můžete během několika hodit začít vychutnávat, ale určitě dort, který stojí za to.

 

{ domácí } medovník

Print this recipe
Jarka
26. května 2015
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
12
Prep Time
2 hours
Cook Time
2 hours
{ domácí } medovník

Ingredients

na krém:

  • 1 plechovka salka (398 g)
  • 250 g másla, pokojové teploty

na posypání:

  • 100 g mletých vlašských ořechů

na potření:

  • 5 PL silné černé kávy
  • 3 PL rumu

na těsto:

  • 30 gmáslo
  • 1 PL jedlé sody
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 PL lesního medu (tmavého)
  • 1vejce
  • 250 g hladké mouky

Instructions

krém:

  1. Uzavřené salko vložíme do hrnce s vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme na středním stupni 2 hodiny vařit. (Můžeme v papiňáku zkrátit na 1 hodinu). Před otevřením necháme zcela vychladnout.
  2. Jakmile je salko vychladlé, vyšleháme změklé máslo ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu. Postupně do másla přidáváme uvařené salko a vyšleháme dohladka.
  3. Dáme vychladit do lednice.

těsto:

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
  2. V míse smícháme mouku s jedlou sodou, dobře promícháme. Odložíme stranou.
  3. Máslo, vejce, cukr a med zahříváme ve vodní lázni. Neustále mícháme, abychom vejce neuvařili a postupně přidáváme mouku se sodou. Suroviny spojíme a vypracujeme těsto, ideálně na válu. Necháme chvíli odležet
  4. Na pomoučněném válu pevné těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý postupně rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme je podle dortové formy vel. 20 cm. Z odkrojků vypracujeme 6. díl, takže budeme mít celkem 6 plátů.
  5. Pláty postupně přenášíme plech a pečeme postupně 4 - 5 minut.
  6. Upečené pláty necháme zcela vychladnout.

dokončení:

  1. Po vychladnutí jednotlivý plát potřeme černou překapávanou kávou, do které jsme přidali rum. Pak plát potřeme rovnoměrně krémem. To opakujeme s každým plátem.
  2. Nakonec krémem potřeme strany medovníku a celý medovník posypeme mletými ořechy. Ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Medovník z vrchu něčím zatížíme a necháme v chladu uležet ideálně 24 hodin.

Tags

med,
salko,
vlašské ořechy
https://www.chute-sveta.cz/2015/05/26/medovnik/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:med, salko, vlašské ořechy

Reader Interactions

Comments

  1. Michaela says

    29. května 2015 at 8:36

    Ahoj Jarko, vypadá moc dobře!! Recept určitě vyzkouším, tady u nás ho nikdo nezná, tak se těším 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. května 2015 at 12:53

      Moc děkuji, Michaelo! 🙂

      Odpovědět
  2. Káča says

    1. června 2015 at 2:04

    Jarko zdravím Vás, do těsta se dává opravdu pouze 30g másla? Předem díky za odpověď! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. června 2015 at 13:15

      Káčo, ano, je to tak 🙂 Těsto budete válet, takže bude něco jako třeba na linecké.

      Odpovědět
  3. Káča says

    16. června 2015 at 1:20

    Tak hlasim, ze byl vybornej, mnohokrat dekuji za recept, urcite jsem ho nepekla naposledy! :))

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. června 2015 at 12:52

      Moc děkuji, Káčo! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Iva says

    9. července 2018 at 12:09

    Krásný den, Jarko, recept byl vynikající. Je to můj třetí recept na medovník. Mám ještě jeden opsaný od kamarádky a jeden uložený podle a vždy se podařily. Děkuji, Iva

    Odpovědět
    • jarka says

      11. července 2018 at 15:25

      Moc děkuji, Ivo!

      Odpovědět

Napsat komentář: Káča Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook