• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

rybízová bublanina

23. června 2015 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Od té doby, co jsme si minulý rok nechali na zahradě zasadit rybíz, jahody a kanadské borůvky (a samozřejmě asi milión bylinek) se na ně nemůžu přestat chodit dívat. Už několikrát jsem dala za pravdu paní zahradnici Vendy, která mě do nich uvrtala. Pořád slyším „děti z toho budou na větvi.“ A jsou. Pořád chodí obhlížet, jestli se už modrají borůvky a červenají jahody nebo rybíz. A já je musím odhánět, aby je netrhaly ještě nezralé.

Moji jedinou podmínkou bylo, abych se o nic nemusela nijak zvlášť starat. Pěstuju si svoje kytičky a bylinky, a jsem hrdá na svoje muškáty, které jsem dokonce dokázala i přezimovat, zaleju si, pohnojím, ale to je tak vše. Prostě holka z města., co byste čekali. Ale dost ironie. Jahody, rybíz ani borůvky nevyžadují žádnou extra péči a tak jsem ráda, že jsem souhlasila.

Je pravda, že rybízu a jahod se nám letos urodilo hodně, alespoň ve srovnáním s loňským rokem. To bylo rybízu tak jeden, dva hrnky, letos tak desetkrát tolik. Zatím vše zvádáme jíst jen tak, ale tak dva hrnky jsem si dala stranou a rozhodla se udělat klasikou bublaninu. Moje babička ji dělávala pravidelně s různým ovocem, ale nejčastěji s rybízem. Pamatovala jsem si recept z kuchařky Romana Vaňka a šla přímo po něm, protože je sázka na jistotu. A byl.

I když je v něm poměrně dost cukru, v kombinaci s kyselým rybízem je to tak akorát. V receptu se používá kombinace hladké a polohrubé mouky, kterou v mých receptech moc nenajdete, protože nejčastěji peču s hladkou. Bublaninu ale krásně provzdnušnila a přitom zůstala dokonale vláčná. Tato bublanina se skvěle hodí na nějaký letní piknik, brunch nebo pomalé nedělní odpoledne. Můžete ji udělat i s jiným sezónním ovocem jako třeba višněmi, třešněmi, mirabelkami nebo borůvkami.

rybízová bublanina

Print this recipe
Jarka
23. června 2015
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
8
Prep Time
10 minutes
Cook Time
35 minutes
rybízová bublanina

Ingredients

na bublaninu:

  • 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
  • 1 hrnek (125 g) polohrubé mouky
  • 1 hrnek (125 g) hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek (240 ml) mléka
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • rybíz podle chuti, cca 2 hrnky

na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g másla, změklého
  • 50 g krupicového cukru

Instructions

drobenka:

  1. Z hrubé mouky, másla a cukru připravíme sušší drobenku tak, že všechny suroviny v misce ruku prohněteme, aby se promíchaly, ale drobenka přitom zůstala sypká.

bublanina:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr a důkladně ušleháme do světlé pěny.
  2. Z bílků ušleháme pevný sníh.
  3. V míse smícháme mouky, prášek do pečiva a druhý vanilkový cukr.
  4. K ušehaným žloutkům přidáme mléko, promícháme a nakonec postupně vmícháme mouku a jen opatrně promícháme, až se všechny suroviny spojí.
  5. Na závěr do těsta opatrně vmícháme ušlehané bílky.
  6. Těsto pomalu vlijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku, formy, poklademe rybízem a posypeme drobenkou.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 - 35 minut dorůžova.

Tags

rybíz,
vaječný bílek,
vaječný žloutek
https://www.chute-sveta.cz/2015/06/23/rybizova-bublanina/

převzato z: Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:rybíz, vaječný bílek, vaječný žloutek

Reader Interactions

Comments

  1. Terka says

    11. července 2015 at 16:01

    Dobrý den, moc mě natchl Váš blog! 🙂
    Vyzkoušela jsem tento recept a buchta byla vynikající, což už mi bylo jasné při dělání těsta, kdy bylo těsto naprosto božsky vláčné.. Jediný problém byl, že se mi v prostředku nedopekla a všude jinde byla upečená. Nevíte v čem je problém?:)

    Díky za odpověď a přeji krásný letní den! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. července 2015 at 12:55

      Moc Vám děkuji, Terko. Může to být jinou troubou, jiným nastavením, apod. Pokud Vám už nahoře začíná zlátnou a máte strach, abyste ji nepřipálila, hoďte na na ní plát alobalu nebo pečícího papíru (jen volně položte) a nechte dalších 10 – 15 minut péct nebo dokud špejle, párátko zapíchnuté do středu nevyjde zcela suché. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. jitka says

    9. listopadu 2015 at 11:13

    Mám vyzkoušeno několik bublanin,a jsou dobré,tak se mi nejdřív nechtělo zkoušet další recept,ale po upečení tohoto receptu jsem ho zařadila mezi oblíbené,díky.

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:43

      Moc děkuji, Jitko!

      Odpovědět
  3. Vlaďka says

    29. července 2019 at 16:52

    Na jak velký plech je prosím toto množství surovin? Hledám recept na bublaninu a tento se mi moc líbí, jen nevím jestli sáhnout po pekáči nebo po koláčové formě 🙂

    Odpovědět
  4. Nina says

    30. června 2020 at 20:44

    Díky, byl opravdu chutný. Velikost plechu/formy mi chyběla, ale odhadla jsem to na plech velikosti cca půlky trouby a vyšlo to dobře

    Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook