• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

švestková galetta { galette }

25. září 2015 / Jarka / 8 Comments

Jump to recipe

Oficiálně tu máme podzim a tak bychom ho mohli oslavit, co  vy na to? Zatím ještě ne dýňovým receptem (ale nebojte, už mám první nafocený a kromě toho hoooodně dýňového pyré v mrazáku), ale švestkovým. Dýně, jablka a švestky. Pro mě synonymum podzimu. Když se k němu přidá ještě příjemné počasí, které teď panuje a snad ještě nějakou dobu bude, může se z podzimu stát moje oblíbené roční období. Dobře, to beru zpět.

Galetta, galetka nebo původně galette, kde jsi tak dlouho byla? Proč jsem tě nevyzkoušela dřív? Tak neuvěřitelně jednoduchý, ale přitom až dechberoucí koláč jsem hodně dlouho nedělala. A není čokoládový, všimli jste si?

Galette je francouzský tenký koláč, obvykle s ohnutými okraji a různými náplněmi (sladkými i slanými). Jsou otevřené a tak dávají vyniknout právě té náplni, je tedy fajn si s ní trochu pohrát. Existuje hodně variant těsta, ale já zvolila máslové s podmáslím, hladkou moukou a polentou (kukuřičnou krupicí). Těsto se krásně spojilo a úžasně se s ním pracovalo. Před válením je jen důležité dát ho alespoň na 45 minut do lednice, aby trochu ztuhlo.

Jako náplň se do galetty hodí snad skoro všechno, u mě tentokrát vyhrály přezrálé švestky. Lehce jsem je ještě osladila a taky dochutila špetkou skořice, která je pro švestky jako stvořená. Dokážu si na ní představit jablka, broskve, ale třeba i jahody nebo borůvky. Tak zas někdy příště. A slíbila jsem si, že to příště nebude několik let.

švestková galetka { galette }

Print this recipe
Jarka
25. září 2015
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
6
Prep Time
45 minutes
Cook Time
45 minutes
švestková galetka { galette }

Ingredients

na těsto:

  • 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
  • 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
  • 1/4 hrnku (35 g) kukuřičné krupice, polenty (použila jsem instantní)
  • 1/4 Čl soli
  • 1/2 hrnku (113 g) másla, studeného, nakrájeného na kousky
  • 1/3 hrnku (80 ml) podmáslí

na náplň:

  • cca 400 - 500 g švestek, odpeckovaných, nakrájených na čtvrtky
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 PL (15 g) másla, rozpuštěného
  • špetka skořice

Instructions

těsto:

  1. V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, polentu, cukr a sůl a postupně přidáváme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta až z něho bude hrubá krupice.
  2. Přidáme podmáslí a promícháme, až se všechny suroviny spojí (nejlépe ručně na vále).
  3. Zpracované těsto dáme do igelitového sáčku a vložíme alespoň na 45 minut do lednice.

dokončení:

  1. Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Na pomoučněném vále rozválíme těsto, které jsme chvíli předtím vyndali z lednice, na kruh o průměru cca 30 cm.
  3. Vyválené těsto pocukrujeme asi polovinou krupicového cukru a rozložíme na něj připravené švestky. Začneme je klást asi 5 cm od okraje, postupně dokola a dovnitř.
  4. Na švestky nasypeme rovnoměrně druhou polovinu cukru a ochutíme lehce skořicí (nemusí být).
  5. Okraj těsta přeložíme přes švestky a pěkně upravíme.
  6. Přeložený okraj těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.
  7. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 45 - 50 minut.
  8. Před podáváním necháme lehce vychladnout.

Tags

polenta,
švestky
https://www.chute-sveta.cz/2015/09/25/svestkova-galetta-galette/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:polenta, švestky

Reader Interactions

Comments

  1. madla says

    25. září 2015 at 10:21

    Dobrý den, můžu se zeptat, jak děláte prosím křehké těsto v robotu a s jakou metlou? Mám doma kitchenaid, ale bojím se, aby se to poté vážně plátkovalo.. Díky moc.

    Odpovědět
    • Jarka says

      25. září 2015 at 14:07

      Madlo, normálně tou šlehací, vypadá jako velká metla. Tak dlouho šlehám, až se máslo zapracuje do mouky a je z toho taková vlhká sypká směs. Pak přidám podmáslí, párkrát promíchám a pak dám na vál a zpracuju ručně. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Michaela says

    26. září 2015 at 17:34

    Nádhera! úplně jsem z těch fotek dostala chuť na další švestkový koláč přesto, že jsem za poslední měsíc dělala dva… :)) ukládám a vyzkouším, jen asi budu muset nahradit podmáslí, jelikož ho tu nemají.

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. září 2015 at 11:03

      Moc děkuji! Podmáslí nahradit nelze, ale udělejte si vlastní 🙂 Do 1 hrnku (240 ml) cca 1 PL (15 ml) citrónové šťávy nebo octa, promíchat, nechat odstát a je to. 🙂

      Odpovědět
      • Michaela says

        2. října 2015 at 18:57

        No teda – super, zkusím! Děkuji moc!!! 🙂

        Odpovědět
      • Elena says

        11. října 2015 at 13:39

        Zdravím, také jsem neměla podmáslí a místo něj jsem použila směs tučného bílého jogurtu a sladké smetany 12% (celkém ve stejném množství) a fungovalo to výborně 🙂

        Odpovědět
  3. Týna says

    29. března 2016 at 14:49

    Zkusila jsem upéct Vaší galettu a byla výborná. Sháněla jsem recept na tento výborný moučník od té doby, co jsem jej poprvé ochutnala v pekařství v Kozí ulici v Praze. Váš se mu rozhodně vyrovná, možná i předčí. Děkuju!

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:14

      Moc děuji, Týno! To je krásná pochvala, úplně se červenám. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář: Elena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook