• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ moje } boloňské špagety

9. října 2015 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Pokud je jedno jídlo, které dělám se železnou pravidelností, tak je to právě toto. U nás, tím myslím hlavně u dětí, prostě jede. Za poslední rok jsem se navařila tolik boloňských špaget, jako nikdy v životě. Každý měsíc je máme minimálně dvakrát k obědu a holky i párkrát k večeři. Je to tak trochu paradox, protože když jsem vyrůstala, těstoviny, a špagety vůbec, se u nás moc nevařily.

Boloňské špagety, tedy spaghetti Bolognese – pro někoho asi nejznámnější italský pokrm. Bude pro vás ale překvapením, že se jedná ve skutečnosti o jídlo vynalezené mimo Itálii. V Itálii ho na jídelním lístku spíš nenajdete. Tam se obvykle podávají tagliatelle s boloňskou omáčkou (tagliatelle al ragù ) nebo lasagne alla bolognese. Boloňská omáčka je masová omáčka, v italštině ragù (alla) bolognese, která pochází z města Bologna a datuje se prý do konce 18. století. (zdroj wiki)

Existuje několik variací omáčky, ale základ mají obvykle jeden – mleté maso (hovězí nebo vepřové), rajčata, cibuli, česnek, mrkev a často i řapíkatý celer. Já jsem ve svém receptu použila i červené víno, které můžete, v případě, že servírujete pro děti, vynechat. Jinak se ho ale nebojte použít, omáčce dodá takový zvláštní šmrnc. Podle toho, jak jsou rajčata kyselá, omáčku i lehce oslaďtet, případně dochuťe pepřem, solí nebo i dalšími bylinkami. Vašim chuťovým buňkám se meze nikdy nekladou, pro mě je to ale recept, u kterého jsem, po dlouhém experimentování, zakotvila.

{ moje } boloňské špagety

Print this recipe
Jarka
9. října 2015
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
2 hours
{ moje } boloňské špagety

Ingredients

  • 1/4 hrnku (60 ml) olivového oleje
  • 1 středně velká mrkev, nastrouhaná najemno
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 450 g libového mletého hovězího
  • 1 PL sušeného oregana
  • 1 PL sušené bazalky
  • 1 malá konzerva (cca 85 - 100 g) rajčatového protlaku (ne pyré)
  • 3 stroužky česneku, utřeného
  • 1/2 hrnku (120 ml) červeného vína, volitelné
  • 1 PL Worcestershire omáčky
  • 1 plechovka (á 400 g) krájených rajčat
  • 1/2 hrnku (120 ml) mléka
  • sůl a pepř podle chuti
  • strouhaný parmazán
  • špagety, uvařené

Instructions

  1. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, přidáme nastrouhanou mrkev a cibuli a několik minut smažíme. Mrkev s cibulí dáme k okraji hrnce a přidáme mleté maso, za stálého míchání smažíme několik minut dokud nezhnědne. Postupně vmícháme do směsi mrkve s cibulí a promícháme.
  2. Přidáme oregano a bazalku. Promícháme.
  3. Přidáme protlak, promícháme a smažímě pár minut. Přidáme lisovaný česnek a promícháme.
  4. Přidáme červené víno (pokud používáme) a promícháme. Přidáme Worcestershire a krájená rajčata opět promícháme. Nakonec přidáme mléko, promícháme a necháme vařit min. 45 minut, ideálně 2 hodiny.
  5. Podáváme se špagetami a čerstvým strouhaným parmazánem.

Tags

mleté,
mleté hovězí,
rajčata,
rajčatový protlak,
Worcestershire
https://www.chute-sveta.cz/2015/10/09/bolonske-spagety/

 

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:mleté, mleté hovězí, rajčata, rajčatový protlak, Worcestershire

Reader Interactions

Comments

  1. jitka says

    7. listopadu 2015 at 22:32

    Moc jsme si pochutnali na vašem receptu.

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:01

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook