• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

dýňová roláda

29. října 2015 / Jarka / 3 Comments

Jump to recipe

Roládě na jakýkoliv způsob jsem se zatím úspěšně vyhýbala. Ačkoliv se mně vizuálně vždycky moc líbily, obdivovala jsem každého, kdo se s ní chce otravovat. Ale protože moje předsevzetí na tento podzim bylo více nových dýňových receptů, do dýňové rolády jsem se zamilovala a odhodlala se, ji sama upéct. Jaké to bylo pro mě překvapení, že to není žádná věda.

Dýňová roláda je vlastně něco jako dýňový piškot, který je srolován za tepla do utěrky, potom rozbalen, aby byl potom namazán krémem a znovu srolovován. Jinými slovy: upečenou roládu překlopíte teplou na (čistou) utěrku, kterou jste předtím posypali moučkovým cukrem. Sundáte z ní pečící papír a srolujete ji tak, jak bude hotová vypadat. Roládu necháte srolovanou v utěrce vychladnout, pak ji znovu rozbalíte a jen potřete krémem. Srolujete, necháte alespoň 4 hodiny odležet a voilà, můžete krájet a vychutnávat si (i očima) tu krásu.  Zázvor, muškátový oříšek a hřebíček můžete také nahradit jednou polévkovou lžící dýňového koření, skořici neubírejte, ani nevynechávejte. Těsto pak bude ještě víc voňavé a skutečně dýňové. Pokud si k roládě dáte třeba ještě dýňové latté budete si připadat jak v dýňovém ráji.

dýňová roláda

Print this recipe
Jarka
29. října 2015
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
15
Prep Time
10 minutes
Cook Time
15 minutes
dýňová roláda

Ingredients

na roládu:

  • 1/4 hrnku (65 g) moučkového cukru, na posypání utěrky
  • 3/4 hrnku (90 g) hladké mouky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL mletého muškátového oříšku
  • 1/4 ČL mletého hřebíčku
  • 1/4 ČL soli
  • 3 vejce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
  • 2/3 hrnku (160 g) dýňového pyré

na krém:

  • 225 g smetanového sýru, např. Lučina smetanová, Philadelphia, příp. i klasického pomazánkového másla
  • 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
  • 6 PL (90 g) másla, pokojové teploty
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 190° C a plech velikosti 38 cm x 25 cm vyložíme pečícím papírem, který potřeme olejem.
  2. V jedné míse smícháme suché suroviny, tedy, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a sůl, dobře promícháme.
  3. V jiné míse ušleháme metlou (nebo v míse kuchyňského robotu) vejce s cukrem do pěny. Přidáme vanilkový extrakt, dýni a opět důkladně prošleháme.
  4. Suché přísady přidáme do mokré směsi, opatrně, ale důkladně promícháme.
  5. Těsto nalijeme na připravený plech a těsto rovnoměrně rozetřeme.
  6. Pečeme 10 až 12 minut.
  7. Zatímco se roláda peče, připravíme si slabou utěrku. Tu rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
  8. Jakmile je roláda upečená, okamžitě ji na papíru (opatrně) vyndáme z plechu a položíme ji na připravenou utěrku. Opatrně sundáme papír.
  9. Roládu srolujeme do utěrky po kratší straně. Necháme vychladnout.

krém:

  1. Zatímco roláda chladne, připravíme si náplň.
  2. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo se smetanovým sýrem, přidáme moučkový cukr a vanilku. Prošleháme. !!! Jen pozor, abychom nepřešlehali a náplň pak nebyla moc řídká!!!
  3. Jakmile je roláda vychlazená, naplníme ji krémem. Roládu opatrně rozbalíme z utěrky, potřeme rovnoměrně krémem a opět stejně srolujeme.
  4. Roládu zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 4 hodiny vychladnout.

Tags

dýně,
podzim,
smetanový sýr
https://www.chute-sveta.cz/2015/10/29/dynova-rolada/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:dýně, podzim, smetanový sýr

Reader Interactions

Comments

  1. Niky says

    27. března 2016 at 20:00

    Ahojky, koukám, že tu není žádný komentář – roládu jsem pekla minulý rok na Díkuvzdání a byla to bomba! Řekla bych, že jsem se stala závislou, protože si člověk vždycky ukrojil jeden kousek, pak další a další – asi proto byla do druhého dne pryč 🙂 Děkuji za výborný recept! 😉

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:03

      Moc děkuji, Niky!

      Odpovědět
  2. Zdeňka says

    30. října 2016 at 19:57

    Dobrý den, chci se zeptat, roládu jsem ještě nikdy nedělala – trochu se toho bojím – myslíte si, že těsto by vyšlo i na dortov. formu, a pak že bych rozřízla dort a promazala krémem….či třeba dávky zdvojnásobit? Děkuju.

    Odpovědět

Napsat komentář: Zdeňka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook