• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládové cookies

2. března 2016 / Jarka / 18 Comments

Jump to recipe

Od mého posledního receptu uběhla hodně dlouhá doba, během které jsem si každý den večer slibovala namlouvala, že zítra už tam nový dám. A vidíte, byly z toho dva měsíce. Za pauzou ale nic nehledejte, protože tam nic není. Prostě nebyla chuť. Nebyla inspirace. A pak nebyl ani čas. Ale neflákala jsem se, nekašlala jsem na to, jen mně to prostě vůbec nešlo. I když jsem moc chtěla.

Dnešní recept tedy přijměte jako bídnou omluvu a věřte, že jsem na vás nezapomněla. A jak se jinak omluvit, než pořádnými cookies. Čokoládovo čokoládovými.

Pokud máte rádi cookies a čokoládu (a kdo by neměl?), nařizuji vám si tyto cookies udělat. Ty klasické patří mezi vaše nejoblíbenější recepty s více jak stovkou komenářů, ale možná by se měly začít o své místo na výsluní začít obávat. Jen počkejte, až vyzkoušíte tyto. Čokoládové těsto a čokoládové kousky. Ve finále dopadly jinak, než jsem si představovala. Mnohem líp. Jsou měkké, hutné, a plné čokoládové chuti. Asi bych si je ke snídani nedala, ale jako odměna po dni stráveném na kopci lyžováním, svůj účel plní víc než dost.

čokoládové cookies

Print this recipe
Jarka
2. března 2016
by Jarka
Category cookies, sušenky dezerty všechny recepty
Persons
20
Prep Time
45 minutes
Cook Time
8 minutes
čokoládové cookies

Ingredients

  • 1 hrnek (225 g) másla
  • 1 ½ hrnku (300 g) krupicového cukru
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 3 PL silné černé kávy
  • 2⅔ hrnku (335 g) hladké (plus max 50 g pokud je těsto moc lepkavé)
  • ½ hrnku (62 g) kakaa na pečení
  • 1 ČL jedlé sody
  • ½ ČL soli
  • 200 g čokoládových kousků (nebo mléčné čokolády nakrájené na malé kousky, já jsem použila obojí)

Instructions

máslo:

  1. Polovinu másla, tedy cca 112 g rozpustíme v šálku v mikrovlnné troubě, cca 30 - 45 sekund. Rozpuštěné máslo dále do lednice nebo mrazáku na cca 30 minut, dokud zase neztuhne.
  2. Druhou polovinu másla necháme při pokojové teplotě povolit.

těsto:

  1. Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
  2. V míse elektrického mixeru (nebo ručním mixerem) vyšleháme ztuhlé máslo, povolené máslo, cukr a vanilkový exrakt do pěny. Přidáme vejce, jedno po druhém a prošleháme.
  3. Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Směs promícháme a přidáme do směsi másla, až se suroviny spojí. Potom přidáme kafe.
  4. Těsto by mělo být hutné, lehce lepkavé; pokud by bylo moc, přidáme víc mouky, ale jen po lžících.
  5. Vmícháme čokoládu, čokoládové kousky.
  6. Z těsta vypracujeme kuličky stejně veliké (cca 40 - 50 g) a rozložíme na plech, aby mezi sebou měly dostatečný rozestup. Na kuličky můžeme dáte ještě čokoládové kousky.
  7. Pečeme v rozehřáté troubě cca 8 minut, vyndáme z trouby a před manipulací necháme vychladnout.

Tags

čokoláda,
kakao
https://www.chute-sveta.cz/2016/03/02/cokoladove-cookies/

Kategorie: cookies, sušenky, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, kakao

Reader Interactions

Comments

  1. Martina says

    3. března 2016 at 20:33

    Ráda Vás zase po delší době čtu. Chyběly mi vaše slinotvorné popisy receptů. Mám v hlavě dlouhý seznam, co chci podle Vás péct a tyto cookies tam určitě přidám. Zatím se vyhýbám receptům s kávou, tak je čas to změnit.
    Mnoho inspirativních dní v tomto roce přeji Vám a tím i sobě.

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. března 2016 at 6:59

      Moc děkuji, Martino! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Niky says

    10. března 2016 at 14:24

    Bezvadné cookies! 😉 Vrhla jsem se na ně teď v pondělí, mám takový busy týden, tak jsem si říkala, že si ho musím něčím spestřit a čokoládové cookies s čokoládou byly jasnou volbou. Jen jsem je v troubě nechala trošku déle (asi 12 min.), protože naše trouba přece jenom už něco pamatuje a nepeče tak jako kdysi 🙂 Jinak, z Vašeho blogu čerpám poměrně často, máte moc pěkný design, soudobé recepty, které frčí a parádní popis! 😉 Jen tak dál! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 15:57

      Moc děkuji, Niky, za komentář a pochvalu! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Radka says

    11. března 2016 at 14:51

    Děkuji za úžasný recept na ještě úžasnější cookies. Dopekla jsem várku a jen se po nich zaprášilo hned na to jsem musela upéct druhou:-) Váš blog je úžasný o receptech nemluvě. Vše co jsem podle Vás pekla bylo výborné, už mám snad popsanou celou mojí kuchařku 🙂 nedá se ničemu od Vás odolat. Recepty nejsou nijak složité,nebo na suroviny náročné. Proto děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 15:58

      Moc děkuji za krásný komentář a pochvalu, Radko! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Janna says

    20. března 2016 at 0:44

    Sušenky vypadají suprově! 🙂
    Jen mám menší dotaz – jak moc je tam ta káva cítit? Osobně mám problém, že vůbec nesnesu aroma kávy (ani takové to pokapání v dortech, vůbec), dělá se mi z něho nevolno.
    Byl by problém kávu vynechat? Případně čím to pak nahradit (víc mouky, kakaa, či přidat místo toho něco jiného)?
    Každopádně díky za recept, receptů na sušenky není nikdy dost 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 15:59

      Milá Jano, káva není vůbec cítit, má tu funkci, že zintenzivní chuť čokolády. Jinak ale vynechat můžete. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Štěpánka says

    18. listopadu 2016 at 12:21

    Vyzkoušeno a zase velká spokojenost. Výborné sušenky 🙂
    (V surovinách chybí slovo „mouky“)

    Odpovědět
  6. Karla says

    23. října 2017 at 12:31

    Nejlepší cookies co jsem kdy ochutnala

    Odpovědět
    • jarka says

      23. října 2017 at 20:49

      Moc děkuji, Karlo!

      Odpovědět
  7. Áďa says

    26. února 2018 at 12:13

    Dobrý den,
    Sušenky jsou naprosto famózní. Přítel je čokoládožrout a pochvaluje si je. Jenom mám menší dotaz. Po vychladnutí mi sušenky hodně ztvrdnou, tak by mě zajímalo, jestli dělám něco špatně a jestli když je dám do chladu, znovu změknou. Děkuji moc za recept. Jen tak dál. 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 20:42

      Moc děkuji, Áďo! Neměly by ztvrdnout, určitě ne po vychladnutí, spíš by mohly po pár hodinách na vzduchu. Napadá mě, že bych možná stáhla lehce dobu pečení, ale zase těch 8 minut je minimum, možná zkuste 7? Nebo, hned jak vychladnou, tak s nimi do vzduchotěsné nádoby, prostě plastové krabice. Ven určitě do chladu taky můžete dát, potom by měly při pokojové teplotě taky změknout, nebo ještě se traduje do krabice přidat plátek toastového chleba. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  8. Martina says

    18. října 2018 at 17:51

    Dobrý den, myslíte že je možné vynechat vanilkový extrakt? Nějak to aroma nemám ráda. Nebo dát jen kapku? Jakou má funkci? Děkuji Martina

    Odpovědět
    • jarka says

      18. října 2018 at 19:56

      Milá Martino, pokud máte domácí extrakt, tak vůbec nebude mít takové aroma, jako umělé náhražky, které jsou až nepříjemné. Jinak určitě vynechat můžete, jen to lehce dotváří chuť, žádnou speciální funkci to nemá. Mějte se!

      Odpovědět
  9. Rachel says

    23. října 2018 at 23:27

    Dobry den, je mozne misto sody dat kyprici prasek do peciva?

    Odpovědět
    • jarka says

      24. října 2018 at 13:41

      Milá Rachel, není, každý funguje úplně jinak. Přečtěte si tento článek – http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/ 🙂

      Odpovědět
  10. Rachel says

    25. října 2018 at 22:13

    Děkuji, bohužel jsem i tak musela sodu zaměnit s práškem, jelikož jsem sodu nikde v Lucembursku nemohla sehnat. Naštěstí se cookies povedly a měly velký úspěch. Teď musím pro kolegyně z práce recept překládat do francouzštiny 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕