• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

mramorová bábovka

7. dubna 2016 / Jarka / 13 Comments

Jump to recipe

Je tak jednoduché zapomenout — v záplavě různých cookies, brownies nebo muffinů — na klasickou klasiku. Bábovku. Přitom jsem na její hrničkové verzi vyrostla. Ještě teď bych dokázala rychle najít recept v jediné (a totálně roztrhané) kuchařce, kterou kdy moje milovaná mamina měla. Bábovka prostě je, a vždycky byla vděčná. Krásně vypadá zvenku, ale i zevnitř. Doslova vás přitahuje.

Na bábovce není nic komplikovaného. Velmi jednoduše si připravíte dvě těsta, která vrstvíte (pro efekt) do bábovkové formy a pak už jen čekáte, jak bude na řezu vypadat. Aspoň já se vždycky nemůžu dočkat. Hraju si s tím, jak tam těsto navrstvím, aby byl výsledek co nejzajímavější. Ale pak se stejně přistihnu, že se snažím dávat hodně velké vrstvy čokoládového těsta, protože — přiznejme si to — je na mramorové bábovce to nejlepší.

Toto sice není recept na bábovku z mého dětství, ale hodně se mu blíží. Už nějakou dobu je na trhu hladká mouka dortová, kterou je ideální právě pro ni. Těsto je nadýchané a přitom vláčné. Pokud se ji rozhodnete udělat, určitě ji vyzkoušejte. Třeba tento víkend.

mramorová bábovka

Print this recipe
Jarka
7. dubna 2016
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
16
Prep Time
15 minutes
Cook Time
50 minutes
mramorová bábovka

Ingredients

  • 3 hrnky (345 g) hladké dortové mouky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 3/4 hrnku (350 g) krupicového cukru
  • 1/2 hrnku (62 g) kakaa na pečení
  • 6 PL (90 ml) vody
  • 1 1/2 hrnku (170 g) másla, rozpuštěného
  • 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 5 vajec
  • 1/2 hrnku (120 ml) mléka

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. V jedné míse důkladně promícháme mouku s práškem do pečiva a solí, odložíme.
  3. V jiné míse smícháme 1/2 hrnku (100 g) cukru, kakaový prášek a voda a vymícháme dohladka, odložíme.
  4. Máslo vyšleháme s cukrem (buď v míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem) dokud se nespojí a přidáme vanilku, promícháme. Přidáme vejce, jedno po druhém a mixujeme dokud směs nebude nadýchaná, ale stále poměrně řídká.
  5. Snížíme rychlost a přidáme mouku celkem na třikrát, střídáme s mlékem.
  6. Asi 2 hrnky těsta přidáme do kakaové směsi a dobře, ale opatrně promícháme.
  7. Přidejte 2 šálky těsto na kakaové směsi a míchá se do směs
  8. Střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto do připravené bábovkové formy dokud ho celé nespotřebujeme.
  9. Pečeme cca 50 - 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky není po vytažení suchá.
  10. Před vyndáním z formy necháme lehce vychladnout, cca 30 minut.
  11. Před krájením necháme vychladnout.

Tags

dortová mouka,
kakao
https://www.chute-sveta.cz/2016/04/07/mramorova-babovka/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:dortová mouka, kakao

Reader Interactions

Comments

  1. Janka says

    7. dubna 2016 at 19:59

    vyzerá to výborne, ja mám bábovku veľmi rada 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:36

      :-)))

      Odpovědět
  2. Jana says

    8. dubna 2016 at 17:34

    Vypadá krásně, bábovku už jsme doma dlouho neměli 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:36

      :-))

      Odpovědět
  3. Lenka z Tasty Therapy says

    11. dubna 2016 at 22:37

    Naprosto souhlasím. K bábovkám se taky ráda vracím, hlavně k těm podle receptů z dětství. Bohužel nemám žádný dochovaný po babičkách, ale ty od maminky jsou taky super. Úplně jsem teď na tu mramorovou dostala chuť 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:32

      🙂

      Odpovědět
  4. jitka says

    20. dubna 2016 at 21:08

    Bábovka je jemná,díky použité speciální mouce má drobné,stejně velké póry.A šla mi bez problémů vyklopit,mám silikonovou formu a i když jí vymazávám u jiných bábovek se mi trhá asi že ji dávám mýt do myčky,díky speciální mouce vyklouzne sama.díky

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:28

      Super, moc děkuji, Jitko! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Hana S. says

    24. července 2016 at 2:08

    Bábovka dopadla úžasně – děkuji moc za recept! :))

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 21:11

      Moc děkuji, Hano! 🙂

      Odpovědět
  6. Štěpánka says

    23. dubna 2018 at 16:21

    Do tmavé části jsem přidala ještě rozpuštěnou čokoládu a opět delikatesa! Jako všechno ostatní, co připravím podle vašich receptů 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      23. dubna 2018 at 21:08

      Moc děkuji, Štěpánko! <3

      Odpovědět
  7. Lucka says

    5. ledna 2019 at 17:51

    Dělala jsem bábovku poprvé a potřebovala jsem recept z ověřených stránek. A samozřejmě zase jste mě nezklamala, bábovka je výbiorná. Pekla jsem jí 50minut a příště ještě tak nejmíň 5 minut uberu. Bábovka je celkem vláčná, ale okraje jsou křupavější. Jinak vyklopeno taky na jedničku, bez sebemenší vady 🙂 . Díky za skvělé recepty 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕