• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

jahodový koláč z podmáslí

12. května 2016 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Sezóna jahod je skoro za dveřmi a tak je čas, se na ni pořádně připravit. Obvykle nepodléhám nátlaku obchodů a nenakupuji ovoce, které není ještě v sezóně, ale s malými dětmi a hlavně milovnicemi jahod, jsem několikrát už neodolala. Většinou zmizí dřív, než je stihnu někde použít, ale když byl minulou neděli Den matek, pár jsem si jich dala stranou a vykouzlila z nich jahodový koláč. Byl pro ten den jak udělaný.

Asi k němu není moc co dodávat, fotky mluví za vše. Místo jahod můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, výborně by se hodil rybíz, borůvky, ale třeba i rebarbora. Pokud nemáte standardně podmáslí v lednici a nechcete kupovat celou krabici jen kvůli 120 ml, udělejte si vlastní. Do 120 ml mléka přidejte 1 lžičku citrónové šťáy nebo octa, promíchejte a nechte pár minut odstát. Každopádně podmáslí dodá koláči úžasnou chuť a s jahodami tvoří dokonalý pár.

Připravte se tedy na sezónu, pořádné jaro a léto je už za dveřmi.

jahodový koláč z podmáslí

Print this recipe
Jarka
12. května 2016
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
12
Prep Time
10 minutes
Cook Time
40 minutes
jahodový koláč z podmáslí

Ingredients

  • 200 g polohrubé mouky
  • 3/4 ČL prášek do pečiva
  • 1/4 ČL jedlé sody
  • 1/2 ČL soli
  • 90 g másla, změklého
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry (á 20 g)
  • 1 vejce
  • 120 ml podmáslí
  • cca 300 - 500 g jahod, rozpůlených

Instructions

  1. Troubu předehřejeme 175°C a kulatou formu vel. cca 20 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl, dobře promícháme a odloožíme stranou.
  3. V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixerem) ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce, prošleháme a přidáme podmáslí.
  4. Potom suché potraviny opatrně vmícháme do mokrých, dobře, ale opatrně promícháme a těsto vlijeme do připravené formy.
  5. Do těsta zatlačíme jahody, množství podle chuti.
  6. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, potom přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších cca 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není po vytažení suchá.

Tags

jahody,
podmáslí
https://www.chute-sveta.cz/2016/05/12/jahodovy-kolac-z-podmasli/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:jahody, podmáslí

Reader Interactions

Comments

  1. Pepa K. says

    7. června 2016 at 19:26

    Ahoj Jarko,
    proč se koláč při pečení přikrývá pečícím papírem?
    Jinak je výborný, jen jsem snížil množství cukru a příště ho dám ještě méně, asi tak polovinu. Připadají mi všechny vaše zákusky strašně sladké,ale chápu, že je to otázka individuální chuti.

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. června 2016 at 14:15

      Pepo, já ho přikrývala až po 20 minutách, začal mně nahoře hnědnout a za dalších 20 minut by byl už hodně. Takže jen preventivně. S cukrem souhlasím, asi jsou sladší, ale on má nejenom tu oslazující funkci, ale výslednému koláči, cookies, apod. dodává tu vláčnost. Obvykle, tedy spíš nikdy, nesním víc jak jeden malý kousek, takže to pro mě není tak velký „problém.“ Jinak moc děkuji a mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář: Pepa K. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook