• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

hovězí Stroganov

27. května 2016 / Jarka / 1 Comment

Jump to recipe

Hovězí Stroganov nebylo zrovna na vrcholu mého pomyslného žebříčku, ale když se tak povedlo, byl by hřích ho s vámi nesdílet. Na internetu je spousta receptů, a tak jsem hledala ten, který by mohl vyhovovat nám. Když jsem ho našla, zkoušela jsem ho, upravovala, a výsledek vám právě teď představuji.

Hovězí Stroganov (nebo Stroganoff) se někdy nazývá i minutkový guláš, protože se maso nemusí dlouho dusit, ale uvnitř může zůstat i růžové. Není to případ tohoto receptu, protože já jsem maso alespoň hodinu dusila, aby pořádně změklo. A taky se krásně promíchaly chutě. Hovězí Stroganov pochází z ruské kuchyně a někde jsem četla, že Stroganov je pro Rusa to samé, jako Spaghetti Carbonara pro Itala. Prostě klasika. Základ ruské kuchyně. Nejčastěji se podává s opečenými bramborami nebo hranolkami, nám ale nejvíc chutná s rýží nebo bramborovou kaší.

hovězí Stroganov

Print this recipe
Jarka
27. května 2016
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
6
Prep Time
15 minutes
Cook Time
1 hour, 20 minutes
Total Time
1 hour, 20 minutes
hovězí Stroganov

Ingredients

  • 1 PL (15 ml) oleje
  • 1 PL (15 g) másla
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • necelých 500 g čerstvých žampiónů, nakrájené na plátky
  • 500 - 600 g hovězího steakového masa, nakrájeného na slabé plátky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 čerstvě mletého černého pepře
  • ½ - 3/4 hrnku (120 - 180 ml) hovězího vývaru
  • 1 - 2 bobkové listy
  • 1 ČL hrubozrnné hořčice
  • 250 g kysané smetany
  • čerstvě nasekaná petržel

Instructions

  1. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme cibuli a houby a na středním stupni vaříme cca 10 minut dokud houby nezměknou. Vyndáme a dáme stranou.
  2. Do pánve přidáme steakové maso a rychle osmažíme při vysoké teplotě, cca 5 minut.
  3. Přidáme vývar, hořčici, bobkový list, sůl a pepř, přikryjeme a vaříme za občasného míchání na středním stupni cca 1 hodinu dokud maso nezměkne.
  4. Přidáme houby a cibuli zpátky na pánev, promícháme a vaříme cca 5 minut.
  5. Vmícháme kysanou cibuli a petrželku a sundáme z plotny.
  6. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami, rýží nebo jen s chlebem

Tags

hovězí,
kysaná smetana,
žampiony
https://www.chute-sveta.cz/2016/05/27/hovezi-stroganov/

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:hovězí, kysaná smetana, žampiony

Reader Interactions

Comments

  1. Kateřina says

    27. prosince 2017 at 12:25

    Dobrý den,

    ráda zkouším váše recepty a vždy jsou minimálně na 1* a chtěla bych zkusit i tento stroganov a ráda bych se zeptala zda můžu místo hovězího masa použít kuřecí 🙂

    Děkuji
    K.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook