• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

piškotová roláda s vanilkovým krémem a malinami

12. května 2017 / jarka / 2 Comments

Tuto neděli je Den matek. Svátek vyhrazený pro ženy, které nás vychovaly. Naše matky, mámy, maminky.

Moje milovaná mamina je úžasná žena, pro kterou její děti a rodina jsou na prvním místě. Silná a krásná žena, od které se pořád něco učím. A od té doby, co mně moje krásné a úžasné dcery udělaly matkou, má pro mě Den matek speciální význam. A přeju si, aby i ony to měly stejně.

Jakmile se přehoupne květen a blíží se Den matek, přistihnu se, že jsem trochu nostalgická co se týká mých dcer. V tom smyslu, jak si užívám jejich každodenní přítomnost, v tom smyslu, jak jsme spolu všechny za posledních 5 let vyrostly, v tom smyslu, že si život bez nich už ani nedokážu představit.

Určitě to tak máme každá. I když máme někdy svoje pochybnosti, hlavně jestli děláme dost a jestli všechno, tedy mateřství, zvládáme podle svých představ. Svůj čas musíme rozdělit mezi děti, rodinu, práci, a taky záliby. Čas od času mám pocit, že mě to převálcuje, ale moje dcery mě vždycky vrátí zpátky do reality. S nimi si uvědomím, že nejdůležitější je hlavně být s nimi a být tu pro ně.

Věk, ve kterém jsou teď je snad ten nejsladší. Jasně, už nikdy to nebudou ta voňavá miminka, ale teď to jsou už parťáci. Často mají svoji hlavu, ale pořád jsme s tatínkem jejich nejoblíbenější osoby na světě. Miluju, jak ke mně běží, když je přijdu vyzvednout ze školky, jak se přijdou pomazlit, jak jsem pro ně číslo jedna. Tak strašně bych si přála, aby toto období nikdy neskončilo, a tak si ho snažím aspoň co nejvíc užívat. Trávit s nimi co nejvíc času a dělat to, co nás baví. Ať už je to příprava oblíbených muffinů, malování, čtení nebo hraní her. Takhle malé nebudou navždy a tak se opravdu snažím.

Co nám jako matkám nikdo neřekne je, jak náročné mateřství (a rodičovství) je. Není to vždy procházka růžovým sadem. Na začátku je to jen o přebalování a bezesných nocích. Žádná extra zábava. Mně tedy do smíchu kolikrát moc nebylo. Ale teď už mně je. Uvědomuji si, jak všechno co dělám se nenápadně vrací. Jsme kamarádky a budu dělat všechno proto, aby nám to vydrželo do konce života. Přesně jako s mojí milovanou maminou.

A tak pojďme tuto neděli oslavit všechny maminky. Ty v očekávání, ty miminek, ty předškoláků i školáků, ty dospěláků.

A znáte lepší způsob jak projevit všem matkám, mámám, maminkám lásku, než nějakou úžasnou dobrotou?


piškotová roláda s vanilkovým krémem a malinami
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
15 minut
DOBA VAŘENÍ
15 minut
CELKEM
30 minut
 
SUROVINY
roláda:
  • 4 vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 PL (30 m) teplé vody
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 125 g dortové mouky
!krém:
  • 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, alespoň 31%
  • ¼ hrnku (50 g) krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL práškové želatiny (ne želé!)
  • 1 PL (15 ml) vody
dokončení:
  • cca 15 - 20 malin
POSTUP
roláda:
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C a klasický velký plech vyložíme pečícím papírem a ještě k tomu nastříkáme olejem ve spreji nebo pomažeme lehce máslem.
  2. V míse ušleháme metlou (nebo v míse kuchyňského robotu) vejce s cukrem do pěny. Přidáme vanilkový extrakt a teplou vodu a opět důkladně prošleháme.
  3. Přidáme mouku a opatně, ale důkladně promícháme.
  4. Těsto nalijeme na připravený plech a těsto rovnoměrně rozetřeme.
  5. Pečeme 12 až 15 minut.
  6. Zatímco se roláda peče, připravíme si slabou utěrku. Tu rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
  7. Jakmile je roláda upečená, okamžitě ji na papíru (opatrně) vyndáme z plechu a položíme ji na připravenou utěrku. Opatrně sundáme papír.
  8. Roládu srolujeme do utěrky po kratší straně. Necháme vychladnout.
  9. Zatímco roláda chladne, připravíme si krém.
krém:
  1. Do malé misky dáme 1 PL vody a posypeme želatinou a počkáme, dokud želatina nezměkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 15 - 30 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme vidličkou/ lžičkou a odložíme stranou.
  2. V míse kuchyňského robotu začneme šlehat smetanu s cukrem a vanikovým extraktem. Jakmile začne houstout, přidáme vychlazenou rozpuštěnou želatinu a došleháme dotuha. Jen pozor! abyste smetanu nepřešlehali. Krém dáme na 30 minut vychladit do lednice.
  3. Jakmile je roláda vychlazená, naplníme ji krémem. Roládu opatrně rozbalíme z utěrky, potřeme rovnoměrně krémem, poházíme na krém rovnoměrně maliny a roládu opět opatrně zpátky srolujeme.
  4. Roládu zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 1 hodinu vychladnout.
3.5.3226

Pokud tento recept uděláte, nezapomeňte ho vyfotit a přidejte k němu hastag #chutesveta. Jsem zvědavá, co vaříte a pečete!

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: brownies, řezy, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:maliny

Reader Interactions

Comments

  1. Monika says

    17. března 2019 at 19:17

    Dobrý večer, neměl by tam být prdopec, nebo ? Díky Monika

    Odpovědět
    • jarka says

      20. března 2019 at 18:15

      Dobrý den Moniko, v tomto receptu ho nepoužívám. Mějte se!

      Odpovědět

Napsat komentář: Monika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook