• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

domácí modelína

19. května 2017 / jarka / Leave a Comment

Na dnešní pátek pro vás mám tak trochu jiný recept. Není na jídlo, ale na domácí modelínu. Nebo taky play-doh. Sice se z ní nenajíte, ale radost určitě udělá. Minimálně vašim dětem.

Musím se ale k něčemu přiznat. Modelínu moc nemusím. Jasně, je super, co se z ní dá vyrobit a jak úžasně rozvíjí tvořivost dětí, ale… Ale nalepené kousky na koberci mě lehce zvedají ze židle. Zvláště na tom s dlouhým vlasem. Na ten v obýváku už jsem radši rezignovala.

Ale jak to bývá, holky modelínu milují. Válení, vykrajování, tvoření postaviček, to je jejich. Z petrobarevné modelíny sice do deseti minut udělají hnědou kouli, ale modelovat by mohly od rána do večera. A tak je spotřeba modelíny u nás docela velká. I proto ji nekupuju v obchodě, ale dělám si ji doma. Nebo spíš děláme. Zapojím holky do výroby a pořádně se u toho vyřádí.

Výroba domácí modelíny je jednoduchá, levná, zvlášť když vezmete, kolik parády z jedné dávky uděláte. A nesmím zapomenout, že taky zdravá. Tím myslím, že máte přehled, co v ní je a kdyby se stalo, že by si na ní děti náhodou pochutnaly, žaludek jim pumpovat nebudou.

A co tedy k její výrobě potřebujete? Mouku, vodu, sůl, vinný kámen a potravinářské barvivo, nejlepší je gelové. Vinný kámen se používá ke kypření potravin a velmi jednoduše lze říct, že je to bezfosfátové kypřidlo. Koupíte ho v prodejnách se zdravou výživou, ale třeba i v DM drogerii.

Všechny suroviny smícháte v hrnci a za stálého míchání vaříte, až začne hmota houstnout. Musíte skutečně pořád míchat, aby se vám nepřipálila. Sundáte z plotny a necháte ji zcela vychladnout, rozdělíte na potřebný počet dílů a vpracujete do ní potravinářské barvivo. Za 15 minut máte hotovo a odpoledne plné radosti může začít.

Neříkala jsem, že z ní do deseti minut udělají hnědou kouli?


domácí modelína
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
5 minut
DOBA VAŘENÍ
10 minut
CELKEM
15 minut
 
SUROVINY
  • 1 hrnek (125 g) hladké mouky
  • 1 hrnek (240 ml) vody
  • ⅓ hrnku (90 g) soli
  • 2 ČL vinného kamene
  • 1PL (15 ml) oleje
POSTUP
  1. Všechny suroviny kromě barviva smícháme ve středně velkém hrnci.
  2. Zahřejeme na nižším stupni a pořád mícháme.
  3. Jakmile začne směs houstnout, stále pořádně mícháme, aby se nepřipálila dokud nemá správnou konzistenci modelíny.
  4. Necháme vychladnout.
  5. Rozdělíme na potřebný počet dílů a do každého vmícháme potravinářské barvivo podle libosti dokud není syté podle našich představ.
3.5.3226

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: různé, všechny recepty Klíčová slova:mouka, olej, voda

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook