• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

pizza quattro formaggi

20. října 2017 / jarka / 3 Comments

Někdy, když se jídlo fakt povede, tak ho s vámi chci sdílet hned. A to hned je právě dneska. Pizza. Quattro formaggi. Z těsta jako v pizzerii. Musím ještě něco dodávat?

Pokud se po mém blogu pohybujete už nějakou dobu, tak jste určitě zaznamenali moje nejoblíbenější těsto na pizzu. A taky tipy a triky, jak si udělat tu nejúžasnější pizzu doma. Garantováno. Sama jsem jich totiž udělala něco kolem pár stovek a tento recept mě opravdu nikdy nezklamal.

Proč tedy nový recept na pizzu? Proč utíkám od něčeho osvědčeného? Protože strašně ráda zkouším nové věci. Protože jsem chtěla vyzkoušet, jestli toto těsto nebude třeba lepší. A výsledek? Ani lepší, ani horší. Jiné. Jako z pizzerie. Nadýchané, ale slabé.

Je pátek a to pro nás doma znamená oblíbený rituál. Movie night. Holky se jdou o trochu dřív koupat, abychom se potom všichni uvelebili před televizí a odkoukali pohádku, kterou jsme ještě neviděli. A když domácí kino, tak samozřejmě po americku. S popcornem. A před tím s pizzou.

Poslední dobou jsem přijímala objednávky jen na sýrovou. Za poslední měsíc už dvakrát. A dneska večer ji budu dělat potřetí. Někdy se čtyřmi druhy sýrů, někdy dokonce s pěti. A moje chuťové buňky plesají. Pizza Quattro formaggi byla vždycky moje nejoblíbenější. A teď už si ji můžu kdykoliv udělat doma.


pizza quattro formaggi
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
2 hodin
DOBA VAŘENÍ
10 minut
CELKEM
2 hodin 10 minut
 
SUROVINY
na těsto:
  • 320 g hladké mouky
  • necelá ½ droždí (cca 15 - 20 g)
  • ¾ ČL soli
  • 250 ml studené vody
  • ½ PL extra panenského olivového oleje
na náplň:
  • 2 PL smetany ke šlehání
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 100 g sýru s plísní na povrchu (např. Hermelín)
  • (nebo 100 - 125 g mozzarella, koule, nakrájená na plátky)
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
POSTUP
těsto:
  1. Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, rozdrobíme do ní droždí, přidáme sůl a olivový olej a vodu, nasadíme hnětací hák.
  2. Na nízký stupeň suroviny promícháme.
  3. Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 10 minut. Těsto by mělo být pružné, podle potřeby přidáme cca 1 PL studené vody a znovu hněteme.
  4. Po 10 minutách těsto vyndáme na vál a rozdělíme na 3 stejné kusy*, ze kterých uděláme bochánky.
  5. Vál lehce naolejujeme, bochánky na něj položíme a přikryjeme je utěrkou Necháme při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny kynout.
  6. Jakmile jsme připraveni pizzu péct, vložíme do trouby pizza kámen a předehřejeme troubu na 250 °C. Troubu musíme předehřát alespoň 60 minut - přečtěte si můj článek Pizza: tipy a triky.
  7. Jiný vál nebo pracovní plochu lehce poprášíme moukou, vezmeme si jeden kus těsta, který na pomoučněný vál položíme a opatrně, od středu ke kraji prsty tvarujeme kruh, který bude asi 25 cm v průměru. Opatrně prsty taháme za těsto, dokud nemáme pěkný kruh nebo ovál. Těsto přeneseme na pečící papír.
  8. Na těsto rozetřeme smetanu nasypememe strouhanou mozzarellu a rovnoměrně rozložíme zbývající sýry.
  9. Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
  10. Pečeme necelých 10 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
  11. Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.
  12. *Zbylé bochánky těsta můžeme zabalit do potravinové fólie a dát do lednice, spotřebovat do 72 hodin; nebo dát zamrazit. Těsto necháme pak vykynout při pokojové teplotě cca 2 hodiny, při rozmrazení od rána do večera.
3.5.3228

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:gorgonzola, hladká mouka, niva, smetana, sýr

Reader Interactions

Comments

  1. Martina says

    4. března 2018 at 14:15

    Další luxusní recept, těsto tenounké a přesto nadýchané. Váš standard receptů je neskutečný – zkoušela jsem mnohé a opravdu nikdy jsem se nezklamala. Jste velmi inspirativní.

    Odpovědět
    • jarka says

      4. března 2018 at 20:13

      Martino, strašně moc děkuji 🙂 úplně se červenám, jste moc laskavá, jsem ráda, že se recepty líbí a chutnají. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Eva says

    27. března 2022 at 18:31

    Dobrý den, těsto super, dobře se s ním dělá, dobře chutná…ALE – mám ho po upečení vysoké jako buchtu i přesto, že dávku rozprostřu na veliký plech….. Čím to je? Chtěla bych tenké, jako máte na obrázku 😀

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕