• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

Celozrnné mrkvové muffiny bez cukru

8. ledna 2018 / jarka / 5 Comments

Krásný nový rok! Dali jste si do roku 2018 nějaká předsevztetí? Já jsem to s nimi nikdy moc nepřeháněla, spíš nový rok vnímám jako skvělou příležitost zamyslet se, reflektovat a zhodnotit ten rok minulý a taky si dát pár cílů. Realistických. Jako například pít víc vody. Od druhého těhotenství s tím bojuji. Dřív mně voda chutnala, teď si ji musím vždy něčím naředit, nejčastěji jablečným džusem. A s tím chci skoncovat.

Dotáhnout balanc mezi rodinným životem a prací k dokonalosti, což bude v tomto roce naprostá nutnost. Čeká nás totiž jedna významná změna, na kterou musíme být připraveni. Budeme mít doma prvňáčka. Ježíšek podle plánu přinesl vysněnou tašku do školy a těšení oficiálně začalo. A to je myslím půlka úspěchu. Natálka se těší a my s ní. Moc.

Starat se trochu víc o sebe. Naučit se lépe využít svůj volný čas, tedy hlavně odpočívat. Jsem hrozná v tom, že mám pocit, že musím každou volnou minutu strávit nějakou prací. Musím se naučit nic aspoň chvíli nedělat. Večer si vzít knížku, která mně už delší dobu leží na nočním stolku. Pravidelně totiž při pátku večer padám únavou a usínám v 8 hodin.

A když už je toto foodblog, tak tam, kde to jde, nepoužívat rafinovaný cukr nebo jeho množství alespoň omezit. Jako třeba v těchto muffinech.

Sice jsem do nich dala trochu čokolády, ale jinak v nich je jen med, jablečné pyré a nastrouhaná mrkev. Jablečné pyré byste měli normálně v obchodě sehnat, případně můžete použít klasickou dětskou jablečnou přesnídávku. Jen dávejte pozor na obsah cukru!

Zdravou variantu muffinů definitivně podtrhuje celozrnná mouka a ideální muffin nejen pro ty, kteří si dávali dietní předsevzetí je na světě.


Celozrnné mrkvové muffiny bez cukru
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
10 minut
DOBA VAŘENÍ
15 minut
CELKEM
25 minut
 
SUROVINY
  • 1 vejce
  • 120 g medu
  • 250 g jablečného pyré
  • 3 PL (45 ml) olivového oleje
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 ČL jedlé sody
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mleté skořice
  • ¼ ČL soli
  • 50 - 75 g čokolády, nakrájené nadrobno, nebo rozinek, nasekaných oříšků, apod. - podle chuti
POSTUP
  1. Troubu předehřejeme na 250 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
  2. Ve středně velké míse rozšleháme vejce, přidáme med, jablečné pyré, olej a vanilkový extrakt a dobře promícháme, potom přidáme mrkev a opět dobře promícháme.
  3. Ve větší míse smícháme suché suroviny, tedy mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl, dobře promícháme.
  4. Mokré suroviny nalijeme do suchých, opatrně, ale dobře promícháme, až se všechny suroviny spojí. Potom opatrně zapracujeme čokoládu, nebo rozinky či oříšky.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch dáme několik kousků čokolády.
  6. Pečeme po dobu 7 - 8 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 7 - 8 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
  7. Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
3.5.3228

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:celozrnná mouka, jablečné pyré, med, mrkev

Reader Interactions

Comments

  1. Zdeňka says

    9. ledna 2018 at 17:48

    Včera jsem hned vyzkoušela a musím říct, že jsou bezkonkurenční. Přidávám do mých oblíbených receptů na muffiny. Děkuji

    Odpovědět
    • jarka says

      10. ledna 2018 at 21:31

      Moc děkuji, Zdeňko! 🙂

      Odpovědět
  2. Michaela says

    10. července 2018 at 12:20

    Dobry den. Chtela bych se jenon zeptat zda olivovy olej hraje v receptu nejakou vetsi roli nebo jestli se da nahradit ? napr. kosovym olejem.

    Dekuji za odpoved. ?

    Odpovědět
    • jarka says

      11. července 2018 at 15:23

      Můžete nahradit jiným 🙂

      Odpovědět
  3. Petr says

    11. září 2019 at 17:02

    Panejo! Lahoda. Chtěl jsem vyzkoušet zdravou variantu pro mého miláčka. A povedlo se. I styl pečení. Jediné co jsem nedal stejně, byla mouka, kterou jsem nahradil celozrnnou žitnou, a myslím, že i tak zdravá varianta je na světě. Děkuji vám za prima recept 😉

    Odpovědět

Napsat komentář: Michaela Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook