• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

zimní rajčatová polévka

11. ledna 2018 / jarka / Leave a Comment

Pořádná polévka je něco, co dělám poměrně často v zimních měsících k večeři. Zahřeje a potěší. Poslední dobou jsem si oblíbila tuto rajčatovou, kterou jsem nazvala zimní. Je v ní totiž slanina, mrkev, bobkový list a tymián (a samozřejmě smetana) oproti té klasické, myslím s bazalkou.

Představuji si totiž, že jsem někde na horách, za okny hromada sněhu a já sedím schoulená na gauči, přikrytá dekou, dívám se do krbu a v ruce držím misku s touto úžasnou polévkou. V současné době utopie. V Praze určitě.

Na druhou stranu musím uznat, že mě to teplé počasí ve městě ani moc nemrzí. Děti není třeba tolik vrstvit, a hlavně je v rychlosti vylifrovat ven, aby se mezitím neuvařily.

Ale vy si určitě uvařte tuto polévku, ta pravá zima určitě ještě přijde.


zimní rajčatová polévka
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
10 minut
DOBA VAŘENÍ
30 minut
CELKEM
40 minut
 
SUROVINY
  • 4 plátky kvalitní slaniny, nakrájené na kousky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 malá cibule
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 ČL rajčatového protlaku
  • 1 PL hladké mouky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • ½ ČL sušeného tymiánu
  • 800 g krájených rajčat v konzervě
  • 1½ ČL soli
  • ¼ ČL čerstvě mletého pepře
  • 2 ČL cukru nebo medu, podle chuti
  • 120 ml smetany ke šlehání, 31%
POSTUP
  1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme slaninu a za častého míchání osmažíme, cca 10 minut, potom přidáme mrkev a smažíme dalších 5 minut.
  2. Přidáme protlak, promícháme a mícháme, cca dalších 5 minut, potom přidáme mouku, promícháme, smažíme cca 3 minuty.
  3. Postupně vlijeme vývar, stále mícháme, aby se nevytvoiřly hrudky.
  4. Přidáme bobkový list, tymián, sůl, pepř a rajčata, promícháme a za občasného míchání vaříme pod pokličkou alespoň 30 minut, max 45.
  5. Potom vyndáme bobkový list a ponorným mixerem rozmixujeme dohladka.
  6. Dochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec přidáme smetanu a už nevaříme.
3.5.3228

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: hlavní jídlo, polévky, předkrmy Klíčová slova:anglická slanina, rajčata, rajčatový protlak, smetana

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook