• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

celozrnné penne s mandlovým pestem

1. února 2018 / jarka / Leave a Comment

Dneska je prvního února, ale na zdravé vlně můžeme jet dál. Dneska s celozrnnými těstovinami a domácím pestem. Z mandlí a špenátu. Ale můžete si ho udělat třeba z lískových nebo vlašských ořechů. Jako zelený základ jsem použila převážně špenát, ale hodila jsem tam i větší hrst bazalky. Poměr byl asi 1 ku 5. Tedy tak 80 gramů špenátu a 20 g bazalky. Ale není to dogma.

Tento recept nemohl být jednodušší. Na másle lehce orestujete houby, přidáte uvařené těstoviny, promícháte a pak přidáte parmazán, který se na těstoviny hezky obalí. A mezitím si uděláte už jen to pesto. Ořechy můžete nasucho orestovat na pánvi nebo v troubě, na plechu vyloženým pečícím papírem asi 10 minut na 180 °C. Pokud použijete ořechy ve slupce, vůbec je nemusíte slupovat.

Pokud celozrnné těstoviny nejsou zrovna vysoko na vašem žebříčku, v tomto receptu je určitě použijte. Nevím, jak přesně to popsat, ale prostě se hodí víc. Možná ze mě mluví moje znovuobjevení celozrnných těstovin i fakt, že se snažím zdravé mouky teď používat kde to jde, ale tady je to snad i nutnost. Krásně totiž dokreslí všechny chutě celého receptu.


celozrnné penne s mandlovým pestem
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
15 minut
DOBA VAŘENÍ
15 minut
CELKEM
30 minut
 
SUROVINY
na těstoviny:
  • 500 g těstoviny penne, ideálně celozrnných
  • 8 PL másla
  • 500 g hub, žampiónů
  • 60 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná čerstvá petrželka
na pesto:
  • 140 g mandlí
  • 100 g kombinace čerstvého špenátu a bazalky, víc špenátu než bazalky, tak 5:1
  • 100 g nastrouhaného parmezánu
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 PL citrónové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
POSTUP
  1. Těstoviny uvaříme podle návodu a udržujeme teplé.
  2. Mandle orestujeme za častého míchání na suché pánvi, cca 5-10 min, a pak je necháme lehce vychladnout.
  3. Všechny suroviny na pesto dáme do mixéru, přidáme špetku soli a pepře a rozmixujeme dohladka. Pokud je pesto moc husté, přidáme více oleje.
  4. Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme houby a smažíme cca 10 minut dokud houby nezměknou. Přidáme těstoviny, promícháme s houbami, přidáme parmazán a opět dobře promícháme, osolíme, opepříme. Ochutíme nasekanou petrželkou.
  5. Těstoviny podáváme s pestem, které můžeme dát na okraj talíře a zamíchat si podle chuti.
3.5.3229

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:bazalka, mandle, olivový olej, špenát, těstoviny, žampiony

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook