• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

celozrnní makoví šneci

6. dubna 2018 / jarka / 1 Comment

Dneska pro vás nemám asi nic moc převratného. Makové šneky. I když … jsou z celozrnné a špaldové mouky a hlavně bez přidaného rafinovaného cukru, tak to si pozornost určitě zaslouží.

Klasické kynuté těsto z celozrnné a špaldové mouky, místo cukru med a maková náplň. Já (i z lenosti) kupuji hotovou, do které jen naliju teplé mléko, ale můžete si samozřejmě udělat vlastní. Pak doporučuji osladit zase jen medem.

Někdo má rád v makové náplni rozinky nebo třeba špetku skořice. I tady platí, že záleží jen a jen na vás a na vašich chuťových buňkách. Já rozinky nemusím, proto je nedávám. Pokud byste je dávali, spařte je nejdříve horkou vodou, aby trochu povolily.

Víkend je za dveřmi a třeba zrovna hledáte nějakou inspiraci na dobrou, ale i zdravější snídani. Tak tady je :).

celozrnní makoví šneci
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
30 minut
DOBA VAŘENÍ
45 minut
CELKEM
1 hodina 15 minut
 
SUROVINY
  • 200 g celozrnné mouky
  • 300 g špaldové mouky
  • ½ ČL soli
  • ½ kostka droždí
  • 2 vejce
  • 250 ml teplého mléka
  • 50 g másla, pokojové teploty nakrájené na kostičky
  • 80 g medu
  • maková náplň - hotová náplň, koupíte v obchodě
  • 2 PL meruňkové marmelády na potření
POSTUP
  1. Do teplého mléka přidáme 1 PL medu a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) smícháme mouky, přidáme vejce, kvásek, zbytek medu a sůl.
  3. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 minuty, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule, dalších cca 10 minut.
  4. Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
  6. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho čtverec, cca 45 x 45 cm.
  7. Rovnoměrně jej potřeme makovou náplní a srolujeme jako roládu a nakrájíme na cca 12 - 16 kousků.
  8. Pečící formu o průměru 26 cm (nebo jinou pečící formu, mísu) vymažeme máslem.
  9. Nařezané šneky do ní naskládáme tak, aby se lehce nebo vůbec dotýkaly, a to řezem nahoru. Přikryjeme je potravinovou fólií a necháme cca 30 minut kynout při pokojové tepltě.
  10. Mezitím troubu předehřejeme na 200 °C.
  11. Pečeme cca 45 - 60 minut nebo dozlatova. Lehce vychladlé šneky potřeme meruňkovou marmeládou.
3.5.3229

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: chleba a pečivo, hlavní jídlo, koláče a dorty, snídaně Klíčová slova:celozrnná mouka, droždí, mák, špaldová mouka

Reader Interactions

Comments

  1. Jana says

    26. listopadu 2019 at 20:33

    Dobrý den,
    co vše patří do makové náplně? kdybych si chtěla udělat vlastní bez koupení v obchodě.
    Děkuji

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook