• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

měkké perníčky

8. prosince 2018 / jarka / 6 Comments

Dost často platí – čím hezčí cukroví, tím hůř chutná. Neříkám, že je to pravidlo, ale setkala jsem se s tím. U perníčků to platí asi dvojnásob. Dokážou být krásně nazdobené, ale přitom tvrdé jak cihla a tak nějak bez chuti. Ale to není případ těchto krásných perníčkových mužíků.  Nejen, že jsou roztomilé, ale taky úžasně chutnají. A co je nejdůležitější, jsou hned měkké. Odpadá tedy plánování pečení na listopad, aby se na Vánoce vůbec daly jíst.

Perníčky u nás patří asi mezi nejoblíbenější cukroví. Je to první po čem se holky vrhají, jediné, které dělám z dvojnásobné dávky, ale které zároveň první zmizí. Hledání toho pravého mně trvalo docela dlouho. Nemají rády perníčky, které jsou mdlé. Na druhou stranu ani ne přehnaně kořeněné. Jejich chuť musí být někde uprostřed. A tyto mají značku ideál. Chutnají tak dobře, jak vypadají.


měkké perníčky
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
10 minut
DOBA VAŘENÍ
7 minut
CELKEM
17 minut
 
SUROVINY
  • 360 g hladké mouky
  • 1½ ČL prášku do pečiva
  • ¾ ČL jedlé sody
  • ¼ ČL soli
  • 2 PL koření medový perník
  • 90 g másla, změklého
  • 150 hnědého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 50 ml melasy
  • 70 ml medu
  • 2 ČL vanilkového extraktu
POSTUP
  1. Máslo utřeme s cukrem, ideálně v míse kuchyňského robotu, přidáme vejce, prošleháme, přidáme melasu, med a vanilkový extrakt a opět prošleháme.
  2. Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Dobře promícháme.
  3. Mouku přidáme do máslové směsi a dobře promícháme, kde už robot nebude moct, vyndáme na vál a promícháme pořádně rukama.
  4. Vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice přes noc odležet.
  5. Potom těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme perníčky razítky. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 7-9 minut.
3.5.3251

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: cookies, sušenky, cukroví, všechny recepty

Reader Interactions

Comments

  1. Slavka Petrikova says

    16. prosince 2018 at 19:24

    Jak prosim skladujete, aby zustaly mekke? Ja je delala vcera, ulozila do papirove krabice ven a dnes jsou tvrde jako kamen 🙁

    Odpovědět
    • jarka says

      17. prosince 2018 at 13:03

      Normálně venku v plastové krabici, ale je pravda, že je mám hned měkké, hned po upečení. A když je necháte potom při pokojové teplotě… Nepekla jste je moc dlouho? Jakým způsobem jste pekla? U horkovzdušné trouby platí jiné stupně…

      Odpovědět
      • Hanka says

        21. prosince 2018 at 12:01

        A jake stupne by byly v horkovzdusne troube?

        Odpovědět
        • jarka says

          21. prosince 2018 at 13:13

          Tam je to obecně o 20-30 stupňů míň.

          Odpovědět
  2. Lida says

    21. listopadu 2019 at 10:16

    Hezký den, chystám se vyzkoušet perníčky na letošní Vánoce a Váš recept se mi zalíbil. Už si chystám všechny potřebné ingredience a jdu na to. Ty razítka jsou boží, odkud je prosím máte ? Díky !

    Odpovědět
  3. Linda Wojnarová says

    16. prosince 2019 at 10:08

    Dobry den. Můžu v receptu něčím nahradit melasu?

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook