• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládová roláda

24. března 2017 / jarka / 10 Comments

Zvedněte ruku, pokud jste si mysleli, že jsem na vás zapomněla? Nebo, že to pomalu balím. No, ve skutečnosti v tom druhém případě byste bohužel nebyli moc daleko od pravdy. Ale něco se ve mně zlomilo. Nakopla jsem se a konečně ke zdárnému konci dotáhla dlouho připravovaný makeover blogu. Líbí se vám? Nekriticky řeknu, že mně moc 🙂 Sice je tam ještě pár drobností, které chci vylepšit, ale to můžu dělat postupně. 

Každopádně tento makeover je pro mě velkou vzpruhou. Znamená, že se k psaní receptů chci zase vrátit v pravidelnějším režimu. Baví mě to, je vás tady hodně a hlavně, dělám to pro vás. 🙂 Ale znáte to. Občas si rvu vlasy, že na to nemám čas, nemám inspiraci a všechno ostatní je samozřejmě důležitější než blog. Když jsem nad tím přemýšlela, tak jsem si uvědomila, že moje nechuť byla spojená právě s tím, jak blog vypadal. Nelíbil se mně, a proto mě do něj nebavilo ani nic psát. Ale s tím je konec. Z tohoto designu jsem fakt nadšená. Trávila jsem nad ním večery několika posledních týdnů, ale když jsem ho před pár dny poslala do světa, spadl ze mně stres z blogování. Vážně mě to nakoplo, a těším se na recepty, které sem pro vás budu přidávat.Jako třeba tuto roládu. Hodí se skvěle na malou oslavu, nebo třeba v neděli po obědě.  Já touto roládou oslavím tedy svoje znovuzrození, nebo spíš znovuzrození blogu. Doufám, že se vám (blog) líbí a budete se vracet. 🙂

Krásný víkend!

PS. Na roládu jsem natřela čokoládu rozpuštěnou se ztuženým tukem, v nějakém normálním poměru. Do receptu jsem to ale nepsala. Můžete si ale jenom pocukrovat nebo posypat kakaem.

 

5.0 from 1 reviews
čokoládová roláda
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
10 minut
DOBA VAŘENÍ
15 minut
CELKEM
25 minut
 
SUROVINY
na roládu:
  • ¾ hrnku (95 g) dortové hladké mouky
  • ¼ hrnku (30 g) holandského kakaa
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlé sody
  • ½ ČL soli
  • 4 vejce
  • ¾ hrnku (150 g) krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL instantní kávy
  • ¼ hrnku (56 h) másla
  • 55 g čokolády
na náplň:
  • 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, alespoň 31%
  • ¼ hrnku krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
POSTUP
roláda:
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C a klasický velký plech vyložíme pečícím papírem a ještě k tomu nastříkáme olejem ve spreji nebo pomažeme lehce máslem.
  2. V jedné míse smícháme suché suroviny, tedy, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, kakao a dobře promícháme.
  3. V jiné míse ušleháme metlou (nebo v míse kuchyňského robotu) vejce s cukrem do pěny. Přidáme vanilkový extrakt, ve kterém jsme rozpustili ½ ČL instantního kafe, a opět důkladně prošleháme.
  4. V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme máslo spolu s čokoládou, cca 30 - 60 s, dobře promícháme dohladka. Necháme lehce vychladnout. Potom přidáme do mokré směsi vajec s cukrem a prošleháme.
  5. Suché přísady přidáme do mokré směsi, opatrně, ale důkladně promícháme.
  6. Těsto nalijeme na připravený plech a těsto rovnoměrně rozetřeme.
  7. Pečeme 10 až 12 minut.
  8. Zatímco se roláda peče, připravíme si slabou utěrku. Tu rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
  9. Jakmile je roláda upečená, okamžitě ji na papíru (opatrně) vyndáme z plechu a položíme ji na připravenou utěrku. Opatrně sundáme papír.
  10. Roládu srolujeme do utěrky po kratší straně. Necháme vychladnout.
náplň:
  1. Zatímco roláda chladne, připravíme si náplň.
  2. V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanu s cukrem a vanikovým extraktem dotuha. Jen pozor! abyste smetanu nepřešlehali.
  3. Jakmile je roláda vychlazená, naplníme ji krémem. Roládu opatrně rozbalíme z utěrky, potřeme rovnoměrně krémem a opět stejně srolujeme.
  4. Roládu zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 1 hodinu vychladnout.
3.5.3226

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, kakao, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Lucie says

    24. března 2017 at 15:21

    Super že pokračujete, Vaše recepty jsou super!

    Odpovědět
    • jarka says

      24. března 2017 at 21:09

      Moc děkuji, Lucie! 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Martina says

    25. března 2017 at 13:50

    Paráda. 🙂 Moc hezké stránky, jsem ráda, že jste na nás nezanevřela. 🙂 Moc ráda chodím na Vaše stránky hledat inspiraci, co uvařit.

    Odpovědět
    • jarka says

      26. března 2017 at 6:19

      Moc děkuji, Martino! 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Martina says

    26. března 2017 at 11:57

    Jsem ráda, že jste chytla druhý dech a budete nás znovu zásobit dobrotami. I bez novinek je pořád z čeho vybírat, ale je pravda, že před Vánoci jsem s novou inspirací na cukroví počítala, některé Vaše starší recepty jsou u nás již stálicí.
    Přeji mnoho inspirace a chuti do sdílení.

    Odpovědět
    • jarka says

      26. března 2017 at 18:31

      Moc děkuji, Martino 🙂 Budu se snažit 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Katerina says

    2. února 2018 at 17:03

    Zdravím, chci se zeptat zda muzu použit klasickou hladkou mouku nebo musí byt vyloženě dortova.
    Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 21:11

      Milá Kateřino, můžete, s tou dortovou je jen taková nadýchanější. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Lucie says

    19. července 2018 at 9:59

    Moje první roláda – a fakt super, sice se mi moc nepodařila srolovat, ale chuťově vynikající. Děkuji !!!!

    Odpovědět
    • jarka says

      19. července 2018 at 20:15

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook