
Nadechněte, zadržte dech se a podívejte se na tento úžasný slaný koláč! Cítíte to? Nesbíhají se vám sliny? A co teprve, když vám řeknu, že v těstě korpusu je česnek a bazalka. Náplň koláče tvoří plátky mozzarelly, cherry rajčata a ještě více bazalky. Doma vypěstované. Povrch je posypaný parmazánem a pokapaný olivovým olejem. Tak teď už to cítíte?
Pokud ne, nevadí. Udělejte si tento koláč třeba dnes k večeři a hned poznáte o čem mluvím. Provoní vám krásně kuchyni a uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. A ani si nebudou stěžovat, že jim chybí maso. Tak zázračný tento koláč je. A nezapomněla jsem zmínit, že ho zvládne i úplný začátečník?

slaný koláč s mozzarellou a rajčaty
	    Notes
Pokud nemáte robot, nevadí. Těsto můžete připravit i na vále, jen musíte řádně válet, abyste úplně zpracovali máslo a nezůstaly v těstě hrudky.
Ingredients
na těsto:
- 1/3 hrnku čerstvé bazalky (cca 15 - 20 lístků)
 - 1-2 stroužky česneku
 - 1 ¼ hrnku hladké mouky (160 g)
 - ½ ČL soli
 - 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
 - 4-5 PL vody, ledově vychlazené
 
na náplň
- 250 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo plátkového
 - 250 g cherry rajčat
 - sůl a pepř podle chuti
 - extra panenský olivový olej
 - 10 lístků čerstvé bazalky, nakrájené na slabé pláty
 
Instructions
těsto
- Do mísy kuchyňského robotu dáme česnek a bazalku a rozmixujeme dohladka. (Pokud nemáme robot, česnek utřeme a bazalku nasekáme najemno.)
 - Přidáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme.
 - Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
 - Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody.
 - Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
 
na koláč
- Jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 220°C.
 - Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
 - Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
 - Na dno těsta vložíme sýr a ozdobíme rajčaty, která přepůlíme. Dozdobíme bazalkou, lehce osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem.
 - Pečeme 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu. V polovině pečení formu otočíme o 180°.
 
převzato z: The Complete Italian Vegetarian Cookbook, autor: Jack Bishop
		
Výborný recept,zkusila jsem dát na půlku ještě nivu.Taky to nebylo špatné.
Děkuji, Jitko!