• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

lasagne s mletým hovězím

24. dubna 2013 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Neznám snad nikoho, kdo nemá rád lasagne. Je je jedním z jídel, které není možné nemít rád. Vrstvy těstovin, masové směsi, omáčky a sýra. Co se na tom dá pokazit? Pro mě je toto klasická verze mojí lasagne, kterou dělám už asi 10 let a kterou jsem si postupně vychytala.  I když je na přípravu trochu časově náročnější (asi hodinu), pořád je její příprava relativně krátká v porovnání s recepty, které jsem viděla v kuchařkách. Osvědčilo se mně předvařit nudle ve vodě a nepoužívat suché, jak některé recepty doporučují. Zkrátka je hodím do osolené vroucí vody s olejem a vařím je asi 10 minut. Jen musím dávat pozor, aby se nudle neslepily.

Co mám na lasagne obzvláště ráda je to, že je to vydatné a chutné  jídlo, kterým uspokojíte hodně strávníků. A když je budete dělat jen pro 2 nebo 3, budete mít aspoň zbytky na další dny. (Lasagne se dají i bez problémů zamrazit.) Jednotlivé ingredience jsem samozřejmě přizpůsobila naší chuti, a vy si je můžete přizpůsobit své. Pokud máte rádi houby nebo třeba sušená rajčata, přidejte je; nebo místo sušených bylinek použijte čerstvé. Lasagne je zároveň vhodné  jídlo pro děti. U naší rok a půl staré Natálky to byl velký hit!

lasagne s mletým hovězím

Print this recipe
Jarka
24. dubna 2013
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
6
Prep Time
60 minutes
Cook Time
45 minutes
lasagne s mletým hovězím

Ingredients

na masovou směs:

  • 1 větší cibule, nakrájená na drobno
  • 2 PL olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 konzervy krájených rajčat (celkem 800 g)
  • 1 ČL sušené bazalky
  • 1.5 ČL sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 1.5 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého pepře

na bešamel:

  • 700 ml plnotučného mléka
  • 4 PL (60 g) másla
  • 4 PL hladké mouky
  • 1/4 ČL soli
  • trocha mletého pepře
  • na špičku nože muškátového oříšku

na dokončení:

  • 12 uvařených nudlí lasagne
  • 200 g strouhaného sýru (mozzarella)

Instructions

masová směs:

  1. Na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
  2. K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku, bobkový list; zalijeme rajčaty a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut a průběžně mícháme.
  3. Po 45 minutách sundáme pokličku a vaříme dalších cca 30 minut nebo dokud směs nezhoustne a voda se nevypaří.
  4. Vyndáme bobkové listy, dochutíme solí a pepřem.

bešamel:

  1. Zatímco se masová směs vaří, připravíme si bešamel.
  2. Máslo rozehřejeme v hlubším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
  3. Do bešamelu vmícháme sůl a pepř.

dokončení:

  1. Na dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm rozetřeme třetinu bešamelu a posypeme třetinou sýru.
  2. Na bešamel vyskládáme třetinu lasagnových nudlí, na ně polovinu masové směsi a opakujeme v tomto pořadí: bešamel, sýr, nudle, maso, nudle a nakonec bešamel.
  3. Předehřejeme troubu na 200°C.
  4. Zapékací mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
  5. Pečeme 30 minut.
  6. Po 30ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 10 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu.

Tags

hovězí,
těstoviny
https://www.chute-sveta.cz/2013/04/24/lasagne-s-mletym-hovezim/

převzato z: Jarka z ChutěSvěta (vlastní recept)

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:hovězí, těstoviny

Reader Interactions

Comments

  1. Eva says

    19. března 2014 at 20:17

    dobrý večer,

    vařím podle Vás celkem často moc se mi líbí autenticita receptů, v tom smyslu, že se to opravdu dělá tak, jak se to dělat má bez počeštělého způsobu. Také Vás neuvěřitelně musím pochválit za skutečně profesionální fotografie, je vidět že je to vaše silná stránka.

    Teď k receptíku, vařila jsem už podruhé vždycky podle postupu, nechápu jak se vám povede udělat řez tak jako na fotce. Já to vždycky nandám a vypadá to jako hromada omáčky těstovin a bešamelu, všechno se mi to smíchá a vypadá to šíleně. Jak to děláte že to máte tak pevné, to nechápu.

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. března 2014 at 20:55

      Milá Evo, moc děkuji za neuvěřitelně milá slova, moc mě potěšila. 🙂 Jsem moc ráda, že se vám blog a recepty líbí. Ale teď k lasagne 🙂 Pro focení jsem to krájela zcela vychlazené až druhý den. Jinak horké, tedy čerstvě upečené to u mě vypadá úplně stejně jako u Vás. V tom lepším případě se to „jen“ rozjede, ale naštěstí to nemění nic na chuti 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Miluji lasagne says

    1. listopadu 2015 at 12:07

    Dobrý den,
    co je poslední vrstva prosím? Těstoviny a pak bešamel nebo maso a pak bešamel? Z receptu se mi zdá, že to je těstoviny a na ně bešamel, ale jak se to dá péci, nebude těstovina moc tvrdá?

    Bára

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:21

      Milá Báro, poslední vrsta je těstoviny, na ně bešamel a na něj sýr. Jinak bešamel dávám někdy i na maso, skutečně podle chuti. Nejlepší ale je, když to jde odspoda: bešamel, těstoviny, maso, těstoviny, maso, těstoviny, bešamel a sýr. Ale pokud máte hodně bešamelu, klidně si ho dejte ještě mezi vrstvy masa a těstovin.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook