Brownies a Cookies. Asi dva nejznámější americké dezerty. Většinou nevím, který si mám vybrat. Génius ten, koho napadlo spojit je do jednoho! Pravda, tady se nejedná o klasické cookies, ale o těsto na cookies, tedy sušenkové těsto. Je to zkrátka těsto na cookies, které se jí za syrova. Divné, říkáte si? Tak trochu, ale nebojte se. Toto těsto neobsahuje syrové vejce a je tedy bezpečné. V Americe je hodně populární, zvláště ve spojení se zmrzlinou. Pokud mu propadnete, můžete si ho u nás vychutnat u Ben & Jerry nebo si ho udělat doma a zamíchat kousky do vanilkové zmrzliny. O tom ale až příště.
Tento dezert je asi nejdekadentnější dezert, který jsem kdy dělala. Vrstva brownies je kapitola sama pro sebe a za sebe můžu říct, že to jsou pro mě jedny z nejlepších brownies, ne-li nejlepší. Brownies mám ráda hutné a čokoládové, ale hlavně nesmí připomínat čokoládovou nebo kakaovou buchtu. A toto naprosto splňují. Sušenkové těsto je pro mě spíše jakýmsi bonusem, které těmto brownies dává trochu jiný rozměr.
Tyto brownies u nás byly velkým hitem. Je to typ dezertu, u kterého vám bude stačit menší kousek, ale za to si ho pořádně vychutnáte. A jen co ho dojíte, budete se těšit na další. A až dojíte úplně ten poslední, budete hledat příležitost, kdy tento dezert udělat znovu.
brownies se sušenkovým těstem

Ingredients
na brownies
- 3/4 hrnku másla (170g)
- 1 1/2 hrnku hořké čokolády (300 g)
- 1 hrnek krystalového cukru (200 g)
- 1/2 hrnku hnědého cukru (100 g)
- 4 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek hladké mouky (125 g)
na těsto na sušenky
- 3/4 hrnku másla, při pokojové teplotě nebo rozpuštěného (170 g)
- 3/4 hrnku krystalového cukru (150 g)
- 3/4 hrnku hnědého cukru (150 g)
- 1/4 ČL soli
- 2 PL mléka nebo smetany
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek hladké mouky (125 g)
- 1 hrnek mléčné čokolády, nakrájené na malé kousky (200 g)
Instructions
- Nejdříve připravíme vrstvu brownies.
- Předehřejeme troubu na 190°C a vymažeme pečící formu nebo vyložíme pečícím papírem.
- V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu dohladka. Vmícháme cukry, pak vejce, jedno po druhém, vanilku a sůl.
- Prosejeme mouku a vmícháme postupně do čokoládové směsi.
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 25 až 30 minut.
- Upečené brownies necháme vychladnout (můžeme dát do lednice) nebo postupně necháme vychladnout při pokojové teplotě.
- Připravíme si těsto na sušenky.
- Ve velké míse pomocí elektrického mixéru utřeme do pěny máslo, cukry a sůl.
- Přidáme mléko nebo smetanu.
- Poprášíme moukou a vmícháme. Postupně vmícháme 200 g nakrájené čokolády na malé kousky.
- Sušenkové těsto navrstvíme na vychladlé brownies a uhladíme. (Brownies by měly být skutečně zcela vychlazené).
- Pokud chcete, můžete sušenkové těsto ještě posypat další čokoládou nakrájenou na malé kousky.
- Před krájením necháme brownies zcela vychladit v lednici. Ke krájení použijeme ostrý nůž, abychom měli řez naprosto čistý.
převzato z: RecipeGirl
Dobrý den zaujal mě Váš recept na brownies se suš. Do těsta na sušenky se přidáva hl. mouka a pak ne seneče? Ta mouka se jí syrová?
Ano, přesně tak. Ta horní vrstva se nepeče. Ale nemusíte se vůbec bát.
Dobrý den, také mě zaujal tento recept, nebo spíše jeho foto. Až jsem se pustila do pečení, tak jsem se pozastavila nad sušenkovým těstem, které je nepečené a skládá se jen z másla, mléka, cukru a mouky. A to přece není k jídlu, nechybí tam něco?