• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

karamelový sirup

15. října 2012 / Jarka / 10 Comments

Jump to recipe

Příprava domácího karamelového sirupu je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny (pravda, tento recept používá kukuřičný sirup, který ale bez problému sežene v prodejně zdravé výživy) a je to rychlovka. Můžete ho podávat teplý i studený a hodí se skvěle jako poleva na zmrzlinu, koláč, cheesecake nebo třeba jablečný koláč/ štrúdl.

Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku.

karamelový sirup

Print this recipe
Jarka
15. října 2012
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
250
Prep Time
5 minutes
Cook Time
10 minutes
karamelový sirup

Ingredients

  • 1 hrnek cukru (225 g)
  • 1 PL kukuřičného sirupu
  • 1/4 hrnku vody (60 ml)
  • 1/2 hrnku 31% smetany (120 ml)
  • 2 PL másla (30 g)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • špetka soli

Instructions

  1. Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu.
  2. Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
  3. Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka.
  4. Přidáme máslo a sůl. Promícháme.
  5. Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.

Tags

karamel,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2012/10/15/karamelovy-sirup-omacka/

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:karamel, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Natalia says

    30. září 2013 at 16:36

    odskusane, a je bohovska! s tazkym srdcom som ju nalievala na torticku, pretoze som mala sto chuti ju len tak samotnu zjest. proste bezchybna zalezitost 🙂

    Odpovědět
  2. Šárka says

    5. listopadu 2013 at 9:49

    Sirup je asi určený k okamžité konzumaci že?

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. listopadu 2013 at 11:55

      Ano. Nespotřebovaný do lednice a před použitím na pár vteřin do mikrovlnky.

      Odpovědět
  3. Veronika says

    29. dubna 2015 at 11:05

    Supr recept! Díky!!!

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. dubna 2015 at 20:43

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  4. Dita says

    26. října 2015 at 11:49

    Úžasná dobrota a ještě když jej dáte na sladký dýňový chlebíček s čokoládou od Vás, to je teprve lahoda. Děkuji Vám moc za skvělé recepty a už se těším jak budu zkoušet další.

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. listopadu 2015 at 13:52

      Moc Vám děkuji, Dito! 🙂

      Odpovědět
  5. Sára says

    13. prosince 2015 at 13:55

    Myslíte, že se dá tento syrup použít i k dochucení kafe?

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2015 at 11:41

      Nedá, kafe by bylo mastné, je tam máslo.

      Odpovědět
  6. štěpán says

    3. prosince 2018 at 21:50

    Cukr bude moučkový viďte…to víte amatér
    Díky 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook