• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

dýňová polévka

30. října 2012 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Letos to bude poprvé, co budeme oficiálně slavit Halloween. Dříve jsme tomu nepřikládali žádný význam, ale teď se už těším, až Natálku převleču do kostýmu jahody a Halloween si užijeme. V sobotu jsme vydlabali Tom vydlabal naši první společnou dýni a já se při tom, symbolicky, pustila do své první dýňové polévky.

Procházela jsem spoustu různých receptů, ale vždy mně u nich něco nesedělo. Jeden používal jablka a různá koření, další byl na způsob thajské nebo mexické kuchyně a tak bych mohla pokračovat. Jsem přesvědčená, že i tyto varianty jsou výborné, ale já jsem zkrátka hledala recept na klasickou polévku, zvláště pokud to měla být moje úplně první zkušenost s dýňovou polévkou. Po přečtení desítek receptů jsem měla alespoň základní představu, jak by měla polévka chutnat a vrhla  jsem se na přípravu.

Nejvíce časově náročné byla příprava dýňového pyré, tím ale myslím převážně to, že jsem musela asi 40 minut čekat, než se dýně upeče. Potom už to byla hračka. Máslo, cibule, česnek, dýňové pyré, voda, bujón, osolit a postupné přidávání bylinek, než měla polévka tu správnou chuť. Nakonec zjemnění smetanou a je to.  Totálně mě dostala. Byla naprosto vynikající; dýně jako taková není vůbec cítit. Polévka je hutná, krémová, smetanová. Chuť bylinek je vyvážená a krásně polévku provoní. O tom, že měla úspěch, svědčí i to, že si na ní pochutnal nejen Tom, ale i Natálka. Už teď se těším na další experimentování s dýňovou polévkou!

dýňová polévka

Print this recipe
Jarka
30. října 2012
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
60 minutes
dýňová polévka

Ingredients

  • 800 g dýňového pyré (z dýně Hokaido) - popis níže
  • 2 PL másla (30 g)
  • 1 menší cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 l vody
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • 1/2 ČL sušené šalvěje
  • 1/8 ČL muškátového oříšku, strouhaného
  • 1/2 hrnku smetany (120 ml)
  • 1 ČL soli

Instructions

dýňové pyré

  1. Předehřejeme troubu na 180°C,
  2. Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny.
  3. Vydlabeme vnitřek, vč. semen.
  4. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Zda je dýně měkká zjistíme vidličkou,
  5. Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.

polévka

  1. Ve větším kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu, aby se nespálil.
  2. Přidáme dýňové pyré, krátce orestujeme, zalijeme vodou a vložíme kostku bujónu.
  3. Přidáme tymián, šalvěj, muškátový oříšek a sůl.
  4. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut na mírném ohni.
  5. Vmícháme smetanu a stáhneme z ohně.
  6. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
  7. Podáváme ozdobené lžičkou smetany a tymiánem.

Tags

dýně,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2012/10/30/dynova-polevka/

převzato z: Jarka z ChutěSvěta (vlastní recept)

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:dýně, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Tereza says

    24. září 2016 at 22:25

    Polévka měla úspěch! Nejdéle trvá příprava pyré, ale to jsem si udělala den předem a mám v mrazíku ještě 3 kila, takže rozhodně hodlám vyzkoušet i vaše další recepty. Trochu jsem se toho bála, ale všichni doma si polévku pochvalují! Doporučuji přidat chilli, je to pak výborné! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. října 2016 at 17:52

      Moc děkuji, Terezo! 🙂

      Odpovědět
  2. Veronika says

    21. října 2017 at 14:09

    Super nápad naddělat si pyré a zamrazit ho :)) Krásné recepty, vyzkouším

    Odpovědět
    • jarka says

      23. října 2017 at 20:50

      Moc děkuji, Veroniko! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook