• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

špenátový quiche

23. května 2013 / Jarka / 27 Comments

Jump to recipe

Quiche dělám už několik let, a to na x způsobů. Vždycky se snažím přijít s nějakou novou variací, abychom pořád nejedli jeden, dva nebo tři naše oblíbené typy. Podle mně je quiche poměrně univerzální jídlo, ve kterém můžu kombinovat náplň podle naší chuti.  A to jak zeleninu, různé druhy sýra i masa. Ale pak jsou takové, ke kterým se vracím opakovaně. Jako třeba k tomuto špenátovému quiche. Garantuji vám, že bude chutnat i zarytému odpůrci vařeného špenátu. Vím co říkám, jednoho mám doma.

Základem správného quiche je určitě jeho těsto. Já používám máslové, které mně nikdy nezklamalo. Hodí se nejen na quiche, ale i na jakékoliv jiné slané koláče. Určitě není dietní, protože je v něm skoro tolik másla, co mouky. Ale právě to, ho dělá naprosto neodolatelným. Náplň se skládá z špenátu (to byste neuhodli, že?), smetanového sýra a strouhaného sýra a čerstvých cibulek. Vše zalijete vejcem a mlékem. (Pokud byste raději ještě více kalorický pokrm, neváhejte mléko nahradit smetanou.) Dochutíte solí a pepřem, a je to.

Pokud si těsto uděláte předem (nebo uděláte z dvojí dávky a jednu si dáte třeba zamrazit), během 30 minut máte lahodnou večeři (nebo nedělní snídani/ brunch) na stole. Já ho obvykle peču jen zespoda na 220°C, aby se vršek neudělal moc rychle a těsto přitom nezůstalo nedopečené. Pokud je potřeba ho trošku dobarvit, na 5 minut zapnu gril a hned ho mám dozlatova upečený. A aby špenátu nebylo málo, podávejte ho třeba s čerstvým salátem ze špenátových listů.

špenátový quiche

Print this recipe
Jarka
23. května 2013
by Jarka
Category hlavní jídlo koláče a dorty předkrmy všechny recepty
Persons
6
Prep Time
15 minutes
Cook Time
25 minutes
špenátový quiche

Ingredients

na těsto:

  • 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
  • 4-5 PL vody, ledově vychlazené

na náplň:

  • 90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
  • 1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
  • 3 vejce
  • 300 g mražených špenátových listů, rozmrazených a vymačkaných
  • 250 g strouhaného sýra (Eidam)
  • 4 až 6 jarních cibulek, nakrájených na plátky
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého pepře

Instructions

těsto:

  1. Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
  2. Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  3. Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
  4. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

náplň:

  1. Troubu předehřejeme na 220°C.
  2. Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
  3. Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
  4. Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka.
  5. Postupně přidáme vejce a šleháme.
  6. Vmícháme zbývající suroviny a řádně promícháme.
  7. Směs nalijeme do připraveného korpusu.
  8. Pečeme dozlatova, cca 25 minut.
  9. Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.

Tags

smetanový sýr,
špenát,
sýr,
vejce
https://www.chute-sveta.cz/2013/05/23/spenatovy-quiche/

Kategorie: hlavní jídlo, koláče a dorty, předkrmy, všechny recepty Klíčová slova:smetanový sýr, špenát, sýr, vejce

Reader Interactions

Comments

  1. Lucie B. says

    27. června 2013 at 14:51

    Dnes vyzkoušeno a je výborný! Už se těším, až vyzkouším s různými náplněmi. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho asi vydrží těsto v mrazničce, aby bylo stále dobré? Děkuji!

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. června 2013 at 14:51

      Lucie, děkuji! Určitě 2-3 měsíce, pokud použijete kvalitní sáčky přímo do mrazáku. Pokud obyčejné, nenechala bych ho tam déle než měsíc.

      Odpovědět
      • Zdena says

        18. února 2019 at 11:04

        Dobrý den, Chystám se péct.. Může se jíst i studený nebo je lepší rovnou z trouby? Děkuji

        Odpovědět
        • jarka says

          20. února 2019 at 21:05

          Obojí 🙂

          Odpovědět
  2. Zdenka says

    19. ledna 2014 at 17:57

    Jaruško, slyšela jsem, že na quiche se nejprve peče korpus a až potom se dopéká náplň . Pochopila jsem správně, že pečete zárověn ? Těsto už mám v lednici a nevím co s tím 😉

    Odpovědět
    • Jarka says

      19. ledna 2014 at 18:28

      Můžete k nemusíte, Zdenko. Já nepředpékala. Pokud budete, tak cca 10, max 15 minut.

      Odpovědět
      • Zdenka says

        20. ledna 2014 at 10:24

        Díky moc , jdu na to. Zkusím předpéci. Už mám dalšího adepta na pečení, dezertík s arašídovým máslem a jelikož ho miluji jen já a jeden syn , mám vidinou mnohonásobné slasti 🙂 Pokud zbytek rodiny nezmění názor…..:D

        Odpovědět
  3. Monika says

    8. března 2014 at 21:33

    Dobry den Jarka,
    váš špenátový quiche už po druhé tento týžden:-) vybornýýý….. Mňam:-):-):-)

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. března 2014 at 9:01

      Děkuji Moniko! 🙂

      Odpovědět
  4. Věra says

    4. dubna 2014 at 15:18

    Dnes jsem prvně natrefila na vaše stránky a potěšil mě nejen jejich design, ale i recept na špenátový quiche….super, jste moc šikovná!!!!

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. dubna 2014 at 8:24

      Milá Věro, moc děkuji za pochvalu. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Ada says

    4. května 2014 at 18:22

    Právě si jej užíváme a je báječný! Příště do něj zkusím dát i houby:)

    Odpovědět
  6. Ada says

    11. května 2014 at 11:42

    Malá obměna:
    – sýr 300 g (200 g Eidam, 100 g chuťově výraznější sýr – Madeland či cheddar)
    – špenát jen 150 g
    – 100 – 150 g žampionů
    – několik cherry rajčátek rozkrojených na čtvrtky

    Odpovědět
  7. Zdenka says

    26. května 2014 at 21:53

    Ahoj,
    chtěla jsem se zeptat na použití čerstvého špenátu. Mám ho plnou zahrádku a potřebuji ho, co nejdřív spotřebovat.
    Díky

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. května 2014 at 21:55

      Určitě! Jen nedokážu odhadnout přesně kolik, musela bych to vidět, ale nebála bych se 2 – 3 hrstí.

      Odpovědět
      • Zdenka says

        27. května 2014 at 14:42

        Dneska budu dělat, tak pak dám vědět.

        Odpovědět
  8. B. says

    12. srpna 2014 at 9:16

    Prosim Vas, plech mam jen vymazat maslem? Moukou se nevysypava? 🙂 Dekuji.

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. srpna 2014 at 9:27

      Máslem určitě můžete, záleží na typu plechu, pokud máte nepřilnavý, tak ani nevymazavejte. Moukou nevysypavat.

      Odpovědět
  9. Lýdia says

    28. května 2016 at 15:37

    Výborný, plech jsem nevymazávala, těsto je mastné dost 🙂

    Odpovědět
  10. Terka says

    20. listopadu 2016 at 19:17

    Tak včera večer jsem upekla a ráno už byl pryč ! 😀 Přišlo mi, že díky jarní cibulce chutnal spíše po pórku, ale to vůbec nevadilo, byl mňamózní 🙂

    Odpovědět
  11. Šárka says

    23. března 2018 at 9:10

    Je skvělý, díky za další báječný recept!

    Odpovědět
    • jarka says

      23. března 2018 at 9:51

      Moc děkuji, Šárko! 🙂

      Odpovědět
  12. Eva says

    5. října 2018 at 19:50

    Tak jsem ho před chvílí vytáhla z trouby. Dle jiného receptu jsem přidala do těsta lžíci parmazánu a cibulku jsem nahradila slaninou – dle hesla „dobrý dobrým nepokazíš“. Jsem na to zvědavá, kdepak se ta návštěva courá, už bych si dala 🙂

    Toto je čtvrtý recept, co od vás zkouším a zatím jsem vždy byla nadšená. Váš blog je radost 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      6. října 2018 at 14:14

      Moc děkuji, Evo, za Vaše milá slova 🙂

      Odpovědět
  13. Martina says

    9. února 2019 at 9:58

    Krásný den, nemáte zkušenost s cottage sýrem místo smetanového v receptu? Děkuji Martina

    Odpovědět
    • jarka says

      10. února 2019 at 16:11

      Bohužel nemám, ale určitě nahradit můžete. Mějte se!

      Odpovědět
  14. Štěpánka says

    14. dubna 2019 at 14:58

    Dělala jsem jednou přesně podle receptu a po druhé jsem vyměnila mouku za spaldovou. Vždy super výsledek! Děkuji za recept

    Odpovědět

Napsat komentář: Lucie B. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕