• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ domácí } pravá vanilková zmrzlina

19. července 2013 / Jarka / 32 Comments

Jump to recipe

Domácí zmrzlina je něco, bez čeho si léto už ani neumím představit. Od té doby, co mám zmrzlinovač (a to je více jak 2 roky), už ani jinou nejím. Standardně máme v mrazáku jeden, nebo i dva druhy, ale zmrzlinovač je neustále v pohotovosti, když mě přepadne mlsná nebo třeba potřeba vyzkoušet novou příchuť. Ale pak jsou příchuti, které testovat nemusím, protože je mám otestované několikrát. Mezi ně určitě patří čokoládová (o té někdy příště) a pravá vanilková.

Asi vás nepřekvapí, že zmrzlina, kterou kupujete v obchodě, není vlastně zmrzlina. Výrobky, které se objevují na pultech pod označením „zmrzlina,“ jsou převážně mražené krémy, na jejichž výrobu se používají rostlinné tuky (výrobky z rostlinných olejů a tuků jsou levnější). K příchutím zmrzliny nepoužívají často výrobci originální ingredienci, ale náhražky, umělá ochucovadla a barviva. (zdroj wiki)

Udělat si domácí zmrzlinu je přitom hrozně jednoduché. Základními surovinami té pravé, domácí zmrzliny jsou mléko, smetana, cukr a vaječné žloutky. Z nich umícháte vaječný / pudinkový krém, který necháte vychladnout a potom zamrazíte. Pomocí zmrzlinovače je to hračka. V dnešní době není zmrzlinovač věc nedostupná. Ano, určitě existují přístroje, jejichž pořizovací cena je zbytečně vysoká, ale na to domácí zmrzlinování vám stačí přístroj do do 1000 – 1500 Kč. (Já sama mám zmrzlinovač, který jsem si objednávala z německého Amazonu, a jsem s ním nadmíru spokojená.) A když už vás tento recept přesvědčí si ho pořídit, tak jen doporučím, abyste si vybrali takový, který má větší nádobu, a to alespoň 1,5 litru.

Pokud zmrzlinovač nemáte, nezoufejte. Už na pondělí pro vás připravuji článek o tom, jak si udělat domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače.

Veselé zmrzlinování!

{ domácí } pravá vanilková zmrzlina

Print this recipe
Jarka
19. července 2013
by Jarka
Category dezerty všechny recepty zmrzlina
Persons
1
Prep Time
20 minutes
Cook Time
8 hours
{ domácí } pravá vanilková zmrzlina

Ingredients

  • 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
  • ¾ hrnku (170 g) krupicového cukru
  • 2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání (31%)
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • ¾ ČL vanilkového extraktu

Instructions

  1. Ve středně velkém hrnci smícháme mléko, cukr, 1 hrnek (240 ml) smetany a sůl.
  2. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a semena vyškrábeme. Semena i lusk vložíme do hrnce k mléčné směsi.
  3. Za stálého míchání směs zahřejeme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Přikryjeme pokličkou, odstraníme z plotny a necháme louhovat při pokojové teplotě 30 minut.
  5. Druhý hrnek smetany (240 ml) nalijeme do větší mísy a dáme přes ní (jemné/ husté) síto.
  6. Žloutky rozšleháme v středně velké míse a pomalu je nalijeme do ohřáté mléčné směsi, neustále šleháme (abychom je neuvařili).
  7. Hrnec vrátíme zpět na plotnu a zahříváme na mírném stupni. Neustále šleháme, zvláště dno hrnce, abychom směs nespálili. Jakmile směs dosáhne teploty 75 - 80°C, sundáme hrnec z plotny. Směs zhoustne.
  8. Pudinkovou směs nalijeme přes jemné síto do mísy se smetanou. Řádně promícháme.
  9. Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
  10. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.

Tags

mléko,
smetana,
žloutek
https://www.chute-sveta.cz/2013/07/19/domaci-prava-vanilkova-zmrzlina/

převzato z: The Perfect Scoop, autor: David Lebovitz

Kategorie: dezerty, všechny recepty, zmrzlina Klíčová slova:mléko, smetana, žloutek

Reader Interactions

Comments

  1. Eva says

    13. září 2013 at 13:50

    Můžete poradit, jak ji připravit, ale čokoládovou? Kam přidat třeba rozehřátou čokoládu v jaké fázi?

    Odpovědět
    • Jarka says

      14. září 2013 at 19:54

      Milá Evo,
      ono to s tou čokoládovou nebude tak jednoduché. 🙂 Připravuje se totiž jinak než tato vanilková. Pokud ale vydržíme, nahodím do konce týdne recept na tu nejlepší čokoládovou zmrzlinu, kterou jste kdy jedla 🙂 Už ji mám nafocenou, recept rozepsaný, jen ji musím dotlačit online 🙂

      Odpovědět
  2. Nina says

    1. května 2014 at 15:27

    Zdravim Vas Jarko a diky za dalsi inspiraci 🙂 Slehate smes s vejci na plotne el.slehacem nebo rucne metlickou? Nemate jeste nejaky prakticky tip pro vyrobu teto zmrzliny? Diky a preji pekne jaro!

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. května 2014 at 16:40

      Milá Nino, moc děkuji! 🙂 Šlehám normální metlou, ale vážně hodně, skoro pořád, hustota směsi se totiž může změnit z minuty na minutu a hned se připálit. Praktický tip? 🙂 Pokud dodržíte postup, musí se podařit. Hlavně nevynechejte to přelití přes jemné síto, bude tak krásně jemná. Ať se podaří! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Šárka says

    29. května 2014 at 8:44

    Dobrý den, Jarko,

    máte krásné stránky plné úžasných receptů. Děkujeme za ně 🙂

    Chci se dnes pustit do vanilkové zmrzliny, ale nemám svůj extrakt, teprve si ho budu dělat.

    Mohu domácí extrakt nahradit třeba kupovaným nebo je lepší použít třeba dva lusky místo jednoho?

    Děkuji moc za odpověď.

    Šárka

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. května 2014 at 9:36

      Milá Šárko, moc děkuji! Určitě můžete, mně se teď podařilo moji 1/2 litrovou lahev rozbít a taky jsem musela sáhnout po kupovaném, i náhražkách. Musím teď 2 měsíce počkat, než se udělá ten nový. Velké ponaučení 🙂 rozdělte si ho alespoň do 2 lahviček, aby se Vám nestalo to, co mně. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Šárka says

        29. května 2014 at 13:19

        Děkuji moc‘

        Odpovědět
  4. Jana says

    9. června 2014 at 17:23

    Dobrý den, Jarko,
    Zmrzlina je vynikající, děkuji moc za recept, ještě budu dělat čokoládovou. Nemáte ještě nějaký recept na ovocné zmrzliny, hlavně tedy jahodovou a citrónovou?
    Děkuji za odpověď
    Jana

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. června 2014 at 10:09

      Milá Jano,
      moc děkuji! Jsem ráda, že chutná, z čokoládové budete unešená 🙂 Tipy na ovovné mám, už jsem dělala, jen jsem se ještě nedostala ke zveřejnění, resp. dřív jsme je snědli. Skoro vždy používám kuchařku od Davida Lebovitze, která je bezkonkurenční na zmrzliny, tak jestli chcete, můžu Vám nějaké poslat do mailu. Jen to bude v angličtině… Mějte se!

      Odpovědět
      • Jana says

        10. června 2014 at 18:34

        Jestli Vás můžu poprosit, tak prosím zašlete mi je do mailu. Děkuji moc!

        Odpovědět
      • Jana says

        3. prosince 2018 at 9:50

        Dobrý den,
        Váš recept určitě není špatný, ale pravá vanilková zmrzlina se nevaří přímo na plotýnce, ale ve vodní lázni. Dá to hodně práce, zabere to víc času, ale je nejlepší. Nic se nemusí cedit, protože ji nemůžete připálit a neudělá Vám to hrudky.. Stejně tak se dělá vaječný koňak. Musíte mít trpělivost a v nádobě s kulatým dnem/kotlík/ míchat tak dlouho, až tekutina zhoustne, což Vám zaručují žloutky..
        Po vychladnutí ji už dělejte ve zmrzlinovači, aby byla hladká.
        Jako dětem nám ji vařil tatínek/cukrář/v zimě, protože naši neměli /před 60ti lety/ ani mrazák, ani zmrzlinovač.
        Vzali jsme kotlík se zmrzlinou/tekutou/, mísu a do ní natloukli venku led ze sudu, Do toho se položil kotlík a s nim se rychle ručně točilo a zmrzlina se dělala po okraji nádoby .
        Bylo to pracné, ale pro nás děti zábavné, Jinak bychom ani zmrzlinu neměli, nebylo na ní.
        Jana

        Odpovědět
  5. Zdenka says

    3. července 2014 at 13:00

    Dobrý den,
    Předem všechno nejlepší k nedávnému svátku Jarušek. Vaše vanilková zmrzlina je chuťově bezkonkurenční. Jen mi moc netuhne (ani jednou ze tří pokusů). Jsem kuchař – začátečník, tím to nejspíš bude. Nenapadá Vás, kde můžu dělat chybu? Zmrzlinovačem to není. V bodě 7 – směs zhoustne – tak mně prosím neee.
    Mohla bych Vás též požádat o zaslání dalších zmrzlinových receptů v AJ na mail?
    Moc děkuju.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. července 2014 at 2:19

      Milá Zdenko, tipuji, že to bude tím, že Vám směs nezhoustne, ale proč, to bohužel nedokáži říct, protože bych u toho musela být 🙁 Jen mě napadá, že ji možná sundaváte z plotny dřív, možná se bojíte, že ji uvaříte? Zkuste ji tam klidně nechat déle, když bude horká, nebude tak hustá jako pudink, bude hustější, asi bych to přirovnala k pudinku na buchtičky s krémem, ten je taky řidší, ale potom – když ji dáte na noc do lednice a necháte pořádně vychladit, tedy předtím, než ji budete dávat do zmrzlinovače, měla by být hodně hustá, že v ní bude chvilku i lžíce stát. Každopádně já, když mně zmrzlinovač ohlásí, že je hotová, ji stejně nemám úplně zmrzlou tak, že by se dala kopečkovat. Dám ji do plastové krabice a do mrazáku na pár hodin a teprve potom ji můžu kopečkovat. Recepty pošlu, jen mně prosím dejte chvilku, příští týden až budu doma se k tomu dostanu. 🙂 Děkuji! Mějte se!

      Odpovědět
  6. Věra says

    30. července 2014 at 15:53

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Chci udělat dětem tuto zmrzlinu,ale do formiček na nanuky a nevím jak to udělat,protože se to v těchto malých formičkách pochopitelně směs míchat nedá. Myslíte že když bych do formiček nalila směs hned po odležení v lednici ( po těch 8-mi hodinách ) tak by to bylo ok?Díky za radu

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. srpna 2014 at 9:48

      Milá Věro, já bych ji do formiček nalila po kroku 4 – v obou případech. Ona nebude ještě hodně zmrzlá, naopak půjde lžící bez problému porcovat a bude skutečně poměrně dost řídká tak, abyste ji do formiček mohla normálně naporcovat. Mějte se!

      Odpovědět
  7. Bara says

    28. května 2015 at 14:02

    Dobrý den,
    musím dát zmrzlinu do zmrzlinovače, nebo stačí dát do mrazáku? Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. května 2015 at 12:53

      Milá Báro,
      do zmrzlinovače určitě dát musíme, pokud nemáte, mrkněte na http://www.chute-sveta.cz/jak-udelat-domaci-zmrzlinu-bez-zmrzlinovace/ – je tam postup, jak ji udělat bez něj. Ale jen tak ji do mrazáku dát nemůžete, to byste z ní měla tuhou hmotu.

      Odpovědět
  8. Jindřich says

    20. července 2015 at 14:30

    Ahoj recept určitě vyzkouším jen se bojím že to přeženu s tou teplotou při vaření, nemám teploměr kterým bych si to ohlídal a od oka 85 stupňů nepoznám 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. července 2015 at 21:03

      Jindřichu, pokud ze směsi neuděláte míchaná vajíčka, tak to bude v pohodě 🙂 Ale vážně, určitě poznáte, až se to bude blížit k bodu varu, tak raději sundejte o chvilku dřív než později. 🙂

      Odpovědět
  9. Luboš says

    1. srpna 2015 at 16:00

    Děkuji autorce těchto úžasných stránek za nádherné recepty, především jsou stravitelně napsány, tak je pochopí i amater. Jestli mohu poprosit o recepty – kuchařku od Davida Lebovitze na mail.
    Děkuji Lubo

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. srpna 2015 at 20:37

      Moc děkuji, Luboši! Kuchařku pošlu, jen ji mám ve starém počítači a bude pár dní trvat, než se k ní dostanu. 🙂

      Odpovědět
  10. Jitka says

    27. října 2015 at 11:00

    Dobrý den Jarko,
    děkuji za Vaše stránky, už dlouho jsem takové hledala. Vše, co jsem od Vás zkusila bylo vynikající, a už jinam pro inspiraci nechodím.:-) Tolik zmrzliny jako toto léto jsme snad nikdy nesnědli.
    Chtěla jsem se Vás zeptat, jak děláte ten vanilkový extrakt? V obchodech ho nemůžu nikde sehnat, jen vanilkové aroma..
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. listopadu 2015 at 13:50

      Milá Jitko, moc děkuji! Jsem ráda, že se Vám stránky a recepty líbí 🙂 Když kliknete u tohoto receptu v seznamu surovin na vanilkový extrakt, otevře se Vám nový link s popisem – resp. s jeho receptem. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  11. Iva says

    3. března 2016 at 9:10

    Dobrý den,
    včera jsem si domů přinesla nový zmrzlinovač a dnes hledám inspiraci na vyzkoušení. Vaše recepty vypadají úžasně, slibuji, že budu zkoušet jeden po druhém. Pokud by to šlo, také bych poprosila o zaslání receptů od Davida L.
    Moc děkuji a přeji mnoho kuchařských i jiných úspěchů.
    Iva

    Odpovědět
  12. Kuba says

    26. května 2016 at 21:43

    Díky za super recept! Nakonec jsem ani nedával aroma. Jen na můj vkus by to sneslo o něco míň cukru. 🙂

    Odpovědět
  13. Katka says

    29. června 2016 at 8:34

    Tak me taky bohuzel nezhoustla, tak nevim cim to je. Ty zloutky maji byt vic naslehane?(ja jsem je spis jen zamichala). Teplotu jsem dodrzela a nic, tak jsem to tam pri 80 stupnich chvili nechala (zacalo do delat bublinky) a nepomohlo to. Skoda, nemate radu proc se nepovedla?

    Odpovědět
  14. Katka says

    30. června 2016 at 10:35

    Tak nakonec jsem hmotu naslehala slehacem a dala do mrazaku a vypada to, ze to bude jedle. Jen bych se pro jistotu chtela zeptat jestli ta smes se zloutky se ma slehat intenzivne jako el. Mixerem nebo jen promichavat aby se nepripalila? A ta druha slehacka se necha jak je nebo se nasleha? Jinak uz nevim cim to, ze nezhoustla.

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. července 2016 at 20:40

      Milá Katko, vůbec nešlehat mixerem, stačí jen klasickou metlou. Směs nebude vysloveně hustá jako puding, ale zároveň nebude řídká jako mléko. Zhoustne taky, když se vychladí v lednici přes noc.

      Odpovědět
  15. tatiana says

    29. července 2016 at 16:02

    Ahoj,
    už som robila aj ovocnú aj vanilkovú zmrzku a v oboch prípadoch bol výsledok síce fajn ale zmrzka nebola úplne krémova ale mala akúsi zrnitú konzistenciu a po olízaní zostáva na lyžičke povlak. Nevieš čím by to mohlo byť? Jedine čo dávam inak je že nedávam 31% smotanu ale 33%. Žeby tým? A ešte mám otázku, keď dávam pudingovú zmes do smotany cez sitko, má byť úplne vychladnutá aby bola teplota oboch rovnaká?
    Ďakujem.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 21:03

      Milá Tatiano, to mě moc mrzí, ale těžko radit, když jsem u toho nebyla 🙁 Smetanou to ale určitě nebude. Postupovala jste přesně podle instrukcí? Nechala jste směs vychladit přes noc v lednici, než jste ji dala do zmrzlinovače? Pokud byla zrnitá, tak se mně zdá, jestli se tam nějak nedostala „voda“, nějak nesrazila pára, nebyla možná dostatečně vychlazená?

      Odpovědět
  16. Radek says

    2. listopadu 2016 at 10:23

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, potom, co jsem vyndal zmrzlinu ze zmrzlinovače, tak jsem ji dal do misky a do mrazáku, později jsem chtěl zmrzlinu nakopečkovat, ale byla příliš ztuhlá, musel jsem ji nechat chvíli venku, aby to šlo. Dá se tomuto nějak předejít? Děkuji Radek

    Odpovědět
  17. Linda says

    28. září 2019 at 21:45

    Milá Jarko,

    zkusila jsem zmrzlinu podle tohohle receptu a lepší vanilkovou zmrzlinu jsem snad asi ještě neochutnala 🙂

    Mohla bych vás taky poprosit o zaslání kuchařky od Davida Lebovitze na mail?

    Děkuji předem.

    Linda

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook