• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

kuřecí enchiladas se salsou verde a avokádem

7. srpna 2013 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Ačkoliv enchiladas u nás doma opravdu milujeme, když jsem v restauraci, tak si je nikdy neobjednám. (Asi proto, že si ty svoje nejlepší tradiční enchiladas můžu udělat, kdy chci.) Toto svoje pravidlo jsem ale porušila, když jsme byli naposledy v restauraci Las Adelitas. Kdysi jsme ji objevili skoro náhodou, a to když jsme opravdu usilovně hledali vysloveně autentickou mexickou restauraci v Praze. Vrátili jsme se zrovna z dovolené z Mexika a byli jsme zmlsaní. A tak jsme Las Adelitas vyzkoušeli a bylo vymalováno. Autentické jídlo, autentická atmosféra, sečteno a podtrženo, nejlepší mexická restaurace v Praze, kterou jsme vyzkoušeli. A že jsme vyzkoušeli snad každou.  Ale zpátky k enchiladas verdes, tedy zeleným enchiladas. Nemohla jsem na ně totiž přestat myslet.

Zelené enchiladas se od tradičních enchiladas liší v tom, že je v nich zelená omáčka, tedy salsa verde. Ta se připravuje ze zelených rajčat tomatillos, koriandru, a chilli papriček.  Protože je obvykle dost ostrá, zjemnila jsem ji kysanou smetanou a vytvořila tak krémovější omáčku. Jinak se zelené enchiladas připravují podobně, jako tradiční. Tortilly naplníte směsí masa, avokáda a sýra, srolujete a zalité omáčkou a posypané necháte zapéct. Avokádo můžete buď nakrájet na plátky nebo kostičky, případně ho můžete rozmačkat vidličkou nahrubo tak, jako jsem to udělala já. Měla jsem je totiž přezrálá a krájet je moc nešlo.

Tyto echiladas se velmi rychle zařadily na seznam našich oblíbených jídel. I když jsem použila salsu z obchodu, která svoji roli splnila úžasně, už teď spřádám plány na domácí zelenou salsu, abych mohla ovlivnit její ostrost, tedy spíše její neostrost a jídlo tak podat i dětem. Každopádně jsem šťastná, že mám osvědčený recept jak  na tradiční, tak zelené enchiladas. Příště se můžete těšit na enchiladas vegetariánské.

kuřecí enchiladas se salsa verde a avokádem

Print this recipe
Jarka
7. srpna 2013
by Jarka
Category maso všechny recepty
Persons
4
Prep Time
30 minutes
Cook Time
20 minutes

Ingredients

na omáčku:

  • 1 PL másla
  • 1 jalapeño paprička, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1 PL hladké mouky
  • 1 hrnek (240 ml) kuřecího vývaru
  • 1 ČL kumínu (římský kmín, comino)
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvě umletého pepře
  • 1/4 hrneku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1 hrnek (250 g) salsy verde (zelené salsy)
  • 1/2 hrnku (120 g) kysané smetany

na echiladas:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 300 g čedaru, nastrouhaného (200 + 100 g)
  • 1 - 2 čerstvé zelené cibulky, nakrájené na slabé plátky
  • 3 avokáda, rozmačkaná (ne nakrájená na slabší plátky)
  • 8 pšeničných tortil (vel. 10"- 25 cm)

Instructions

  1. Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě, necháme lehce vychladnout a vidličkou "roztrháme" nebo nakrájíme menší kousky.
  2. Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme jalapeño papričku, česnek a za stálého mícháme smažíme asi 1 minutu.
  3. Přidáme mouku a metlou mícháme další 2 minuty.
  4. Přidáme vývar, kumín, sůl a pepř a přivedeme k varu. Jakmile směs bublá, vmícháme salsu, koriandr a kysanou smetanu. Sundáme z plotny.
  5. Předehřejeme troubu na 250°C.
  6. Dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm vymažeme máslem a nalijeme do ní asi 2/3 omáčky.
  7. Na tortilly rovnoměrně rozetřeme rozmačkané avokádo (nebo dáme plátky), na ně maso, sýr a cibulku. Srolujeme a vložíme na omáčku do zapékací mísy.
  8. Jakmile máme všechny tortilly naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
  9. Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme cca 20 minut.
  10. Po 20 minutách víko, resp. alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem (100 g).
  11. Posypeme posekaným koriandrem a podáváme.

Tags

čedar,
koriandr,
kuře,
kysaná smetana,
salsa
https://www.chute-sveta.cz/2013/08/07/kureci-enchiladas-se-salsou-verde-a-avokadem/

Kategorie: maso, všechny recepty Klíčová slova:čedar, koriandr, kuře, kysaná smetana, salsa

Reader Interactions

Comments

  1. Martina says

    7. února 2014 at 21:47

    Vynikajici! Delala jsem vcera a musim rict, ze takto jsem si na doma pripravenem receptu s tortilama jeste nepochutnala. Moc dekuju!

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. února 2014 at 14:06

      Tak to mám velkou radost! Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕