• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ nejlepší } čokoládová zmrzlina

20. září 2013 / Jarka / 25 Comments

Nejlepší. Čokoládová. Zmrzlina. Myslím, že kdybych k tomuto receptu už nic nenapsala, vůbec nic by se nestalo.  Lepší čokoládovou zmrzlinu jste nikdy nejedli. Bez nadsázky. Já tedy určitě ne a že jsem čokoládových kopečků snědla za svůj život víc než dost. Je tak výborná, že jsem vylízala celou mísu od zmrzlinovače a  musela jsem se držet, abych do ní nezabořila lžíci, dokud nebyla pořádně zmrzlá. Pojďme si o ní tedy popovídat.

Základem je opět vaječný / pudinkový krém, který se smíchá s čokoládou a kakaem. Můžete použít jen mléčnou, jen hořkou nebo kombinaci obojí. Ta poslední varianta nám chutnala nejvíc. Zároveň je důležité použít holandské kakao, které zmrzlině dodá ten správný rozměr. Zmrzlina je neuvěřitelně jemná a krémová. Zkrátka naprosto vynikající.

Pokud jste tedy milovníky čokolády (a kdo není?) a pořád ještě hledáte důvod koupit si zmrzlinovač, tato čokoládová zmrzlina by vás mohla přesvědčit. A nebo si ji zkuste připravit i bez zmrzlinovače pomocí mého návodu!

5.0 from 1 reviews
{ nejlepší } čokoládová zmrzlina
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
20 minut
DOBA VAŘENÍ
8 minut
CELKEM
28 minut
 
: 1 litr
SUROVINY
  • 2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání (31%)
  • 3 PL (23 g) holandského kakaa
  • 70 g hořké čokolády, nakrájené nadrobno
  • 70 g mléčné čokolády, nakrájené nadrobno
  • 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
  • ¾ hrnku (170 g) krupicového cukru
  • špetka soli
  • 5 žloutků
  • ½ ČL vanilkového extraktu
POSTUP
  1. Ve středně velkém hrnci smícháme 1 hrnek (240 ml) smetany a kakaový prášek. Zahřejeme na plotně na středním stupni a mícháme, aby se kakao dobře rozpustilo.
  2. Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme povařit 30 sekund, neustále šleháme metlou.
  3. Odstraníme z plotny a vmícháme obě čokolády a vyšleháme dohladka.
  4. Vmícháme druhý hrnek (240 ml) smetany a prošleháme.
  5. Směs nalijeme do středně velké mísy a navrch dáme husté síto.
  6. Ve stejném hrnci smícháme mléko, cukr a sůl a směs zahřejeme na středním stupni.
  7. V jiné míse rozšleháme žloutky a teplou směs mléka a cukru do nich pomalu a hlavně postupně nalijeme. Po každém přidání mléka vždy pořádně šleháme, abychom žloutky neuvařili.
  8. Směs žloutků s mlékem nalijeme do stejného kastrolu a zahřejeme na středním stupni. Za stálého mícháme směs ohřejeme na teplotu 75 - 80°C. Jakmile směs dosáhne této teploty, okamžitě hrnec sundáme z plotny a nalijeme ji přes síto do čokoládové směsi. Řádně promícháme.
  9. Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
  10. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
3.5.3251

 

převzato z: The Perfect Scoop, autor: David Lebovitz

Kategorie: dezerty, všechny recepty, zmrzlina Klíčová slova:čokoláda, kakao, mléka, smetana, žloutky

Reader Interactions

Comments

  1. Eva says

    1. října 2013 at 19:05

    Dobrý den,

    zkouším tu zmrzku a chci se zeptat, dělala jsem ten žloutkový základ podle návodu a nijak mi to nezhoustlo je to správně? Původně jsem si mysle že to je domácí pudink přidaný do směsi čokolády a smetany. Pudink jsem totiž už jednou dělala a zhoustl mi pěkně, tak si nejsem jistá. Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. října 2013 at 21:03

      Milá Evo,
      Po uvaření je hustota směsi poměrně řídká, ale tím jak se vychladí, tak pěkně zhoustne. Ale ani tak nebude tak hustá, jako pudink. Hustotu po vychlazení bych asi přirovnala k hustotě jogurtu. Nebojte se, pokud jste postupovala podle instrukcí, nemohla jste udělat chybu. Jen hlavně před mrazením musí být směs skutečně pořádně vychlazená. Tak ať to vyjde 🙂

      Odpovědět
  2. Eva says

    1. října 2013 at 21:25

    Tak to jsem ráda, že jsem to udělala správně. Děkuji za receptík, už se těším až ochutnáme :). Nechám to v lednici přes noc a zítra na večer to budu mrazit dle návodu – jak udělat zmrzlinu bez zmrzlinovače. Přeji příjemný večer

    Odpovědět
  3. Eva says

    7. října 2013 at 13:46

    Vynikající, klobouk dolů, už si žádnou jinou nedám.

    Odpovědět
    • Jarka says

      7. října 2013 at 13:58

      Výborně 🙂 děkuji, jsem ráda, že se povedla i bez zmrzlinovače. Teď počkejte, až sem dám recept na zmrzlinu s oreo sušenkami. Nejdřív ji ale budu muset znovu udělat. Tu první várku jsme totiž snědli takovou rychlostí, že jsem si ji ani nestačila nafotit. 🙂

      Odpovědět
  4. jiřka says

    13. března 2014 at 21:04

    dobrý den,musí se dávat žloutky?a proč se tam vlastně dávají

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. března 2014 at 21:15

      Musí, bez nich by to vůbec nešlo! žloutky promění smetanovou/ mléčnou směs v pudinkový/ vaječný krém, a směs zahustí. Děláte vlastně vaječný pudink (a smícháte s jinými surovinami), který necháte zmrazit. Zároveň udělají i to, že vaječný krém úplně nezmrzne a nestane se z něho rampouch, ale můžete ho porcovat.

      Odpovědět
  5. tereza says

    16. července 2014 at 13:01

    Já bych tedy dodala, že moc nechápu ten vanilkový extrakt. Nicméně zkusím…
    Tereza

    Odpovědět
  6. Káča says

    1. srpna 2014 at 15:02

    Opravdu je nejlepší, už žádnou kupovat nikdy nebudu. Ještě jdu honem vlítnout na tu Vaši vanilkovou, ale i kdybych měla jíst do smrti jenom tuhle, nelitovala bych. Díky, díky, díky!

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. srpna 2014 at 15:12

      Haha 🙂 Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  7. Helca says

    29. května 2015 at 15:39

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám doma místo plnotučného mléka smetanu na vaření 12% myslíte,že by nevadila místo toho mléka. Děkuji moc Helča

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. května 2015 at 21:34

      Dobrý den Helčo, plnotučné mléko má kolem 3.5 % tuku, Vaše smetana 12 %, to je velký rozdíl. Bylo by to asi o hodně krémovější, nedokážu posoudit, jestli by to bylo k dobru nebo spíš na škodu. 🙂 Spíš tu smetanu rozřeďte vodou 2/3, tedy dva díly smetany a 1 díl vody.

      Odpovědět
  8. Helca says

    30. května 2015 at 18:40

    Moc děkuji za odpověď. Helča

    Odpovědět
  9. Helca says

    1. června 2015 at 13:19

    Dobrý den, zmrzlinu jsem dělala o víkendu. Použila jsem tu smetanu na vařeni, ale v obráceném poměru 240 ml smetany na šlehání a 480 ml smetany na vaření. Ikdyž jsem trochu zápasila s tou žloutkovou směsí i tak se dílo povedlo a zmrzlina byla vynikající. Jste moc šikovná a máte tu spoustu skvělých receptů. A ty vaše banánovo-čokoládové muffiny bezkonkurenční :-). Helča

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. června 2015 at 18:45

      Moc děkuji, Helčo 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  10. Mirka says

    2. června 2016 at 21:49

    dobry den,
    chcem sa opytat, na kolko stupnov treba zohriat mlieko s cukrom? aby nebolo prilis horuce, alebo prilis studene..Dakujem

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. června 2016 at 14:12

      Na nějakých 70 – 80 stupňů, abyste ta vejce neuvařila 🙂

      Odpovědět
  11. Martina says

    15. července 2016 at 16:39

    Luxusní zmrzlina, neuvěřitelně jsme si pochutnali, všem doporučuji vyzkoušet. Jarko, díky moc za recept.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 21:17

      Moc děkuji, Martino!! 🙂

      Odpovědět
  12. Mirka says

    25. května 2017 at 13:40

    Dobrý deň. Tým že tam idú surové vajcia, nehrozí, salmoneloza? Je ta zmrzlina bezpečná pre deti?

    Odpovědět
  13. Alca says

    2. června 2017 at 19:10

    Dobry den,
    Zmrzlinu bych chtela vyzkouset, ale vubec jsem nepochopila konec receptu ::-) kdyz nemam zmrzlinovac, tak co udelam se smesi po 8 hodinach v lednici? Dam jen do mrazaku? Musim pak jeste pravidelne promichavat, jak byva uvedeno v jinych receptech? Nebo to dostatecne ztuhne v te lednici a je hotovo?
    Dekuji, Alca

    Odpovědět
  14. Alca says

    2. června 2017 at 19:14

    Aaaaa uz to mam, omlouvam se 🙂

    Odpovědět
  15. Kristína says

    6. srpna 2017 at 23:10

    Vse se povedlo, ale… chutna jako klasicky cokoladovy termix. Hodnotim pouze chut. Konzistence uzasna, krasne kremova, jemna, ale ta chut….Jakou cokoladu pouzivate, pokud to neni tajemstvi? Jestli ma takhle chutnat, v poradku, ale to si zrovna nemyslim po tom, co jsem si tady stihla precist. Spis je nekde chyba. Uz jsem zkousela vanilkovou, povedla se a moc chutnala. Tak ted nevim, v cem je hacek… Nevite? A treba recepty na prave italske gelato byste nemela?

    Odpovědět
  16. mfou says

    1. července 2018 at 18:41

    opravdu luxusní, díky za recept 🙂

    Odpovědět
  17. Pavlína says

    2. července 2019 at 13:46

    Opravdu výborná zmrzlina. Jdu ji dělat už poněkolikáté. Každý ji vždy moc chválí. Mám teď nový zmrzlinovač, s kompresorem, a to je skvělá věc, do hodinky je hotovo, i když ji tam nedám zcela vychladlou.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook