• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou

7. března 2014 / Jarka / 8 Comments

Jump to recipe

Pravé italské rizoto je jedním z jídel, které jíme moc rádi, ale někdy nemám na jeho přípravu dost trpělivosti. Vyžaduje totiž pravidelné přidávání vývaru každých několik minut a k tomu pravidelné míchání, aby se tekutina pomalu vsákla do rýže. Už se mně párkrát stalo, že jsem najednou musela od hrnce odběhnout a asi si umíte představit, jak to dopadlo. Nebo spíš nedopadlo. Poučení tedy je: nepouštět se do rizota, pokud nemáte čas se mu alespoň půl hodiny věnovat.

Základem pravého italského rizota je správná rýže, která má vysoký obsah škrobu a její tvar je kulatý. Takové rýže mají schopnost absorbovat tekutinu a uvolnit škrob a jsou lepkavější než dlouhozrnné varianty. Jako například Arborio. Je to druh krátkozrnné japonské varianty rýže seté (Oryza sativa) pěstované v Itálii. Je pojmenována podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se pěstuje. Při vaření zůstávají zrna pevná na skus, přesto jsou jemná a mazlavá. Dobře se pojí s ostatními zrny a dobře vstřebává chutě. V dnešní době ji lze sehnat v jakémkoliv supermarketu nebo i ve specializovaných obchodech. (zdroj wiki)

Počítejte s tím, že k přípravě správné konzistence rizota budete potřebovat alespoň 1.2 litru vývaru, ale je lepší si připravit alespoň 1.5. Přesné množství bude záležet na tom, jak horká bude vaše plotna, jak často budete rýží míchat a v neposlední řadě i jak velký (=široký) bude váš hrnec. Rizoto jde připravit na x způsobů podle toho, jaké suroviny do něj přidáte. Důležité ale je dodržet při přípravě vždy správný postup. Jinak nelze hovořit o pravém italském rizotu.

italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou

Print this recipe
Persons
6
Prep Time
15 minutes
Cook Time
45 minutes
italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou

Ingredients

  • 1 ½ PL olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
  • Špetka cukru
  • 5 hrnků (1,2 l) kuřecího vývaru
  • 2 hrnky (480 ml) vody
  • 3 kuřecí prsa
  • 4 PL (56 g) másla
  • ¾ ČL soli
  • 2 stroužky česneku, lisovaného
  • 2 hrnky (400 g) rýže Arborio
  • 1 hrnek bílého vína (volitelné)
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 1 ČL čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 PL nasekané čerstvé petrželky
  • 2 PL nasekané čerstvé pažitky
  • mletý černý pepř - podle chuti

Instructions

  1. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a cukr a promícháme.
  2. Za občasného míchání necháme smažit na středním stupni, dokud nezíská zlatavou barvu a není zkaramelizovaná.
  3. Vyndáme na talíř a odložíme.
  4. Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 2 hrnky (480 ml) vody, spolu s 1 PL olivového oleje, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není kuře hotové (cca 20 minut). Uvařené kuře vyndáme a odložíme stranou.
  5. Do hlubokého hrnce dáme 2 ČL (26 g) másla a necháme rozpustit na mírném stupni. Přidáme česnek a vaříme cca 30 sekund. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmažíme, dokud nebude průhledná, cca 3 minuty.
  6. Přidáme víno a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně vstřebává, asi 2-3 minuty.
  7. Postupně přidáme 1 hrnek vody a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně nevstřebá. Takto opakujeme se zbývajícími 4 hrnky.
  8. Jakmile je rýže uvařená, přidáme ¾ hrnku (180 ml) horkého vývaru, ve kterém jsme uvařili kuře. Řádně promícháme a vaříme na mírném stupni, dokud nezíská rizoto krémovou konzistenci, asi 3 minuty.
  9. Vmícháme parmazán.
  10. Sundáme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát cca 5 minut.
  11. Mezitím nakrájíme/natrháme kuřecí prsa na kousky.
  12. Do rýže vmícháme kuře, cibuli, 2 PL (28 g) másla, citronovou šťávu, petrželku a pažitku.
  13. Dochutíme solí a pepřem.
  14. Pokud je rizoto moc suché, můžeme přidat další 3/4 hrnku (180 ml) kuřecího vývaru.
https://www.chute-sveta.cz/2014/03/07/italske-rizoto-s-kurecim-a-karamelizovanou-cibulkou/

převzato z: Cook’s Illustrated

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:cibule, kuře, rýže

Reader Interactions

Comments

  1. Magdaléna says

    8. března 2014 at 17:29

    Italské rizoto mám také moc ráda a tahle varianta s karamelizovanou cibulkou je velmi inspirativní 🙂

    Odpovědět
  2. ka says

    25. února 2015 at 20:20

    Cesnek s ema varit na masle 30 min? Tomu moc nerozumim, hodila jsem ho na maslo a behem par vterim se mi zacal palit. A jeste v receptu neni, ze se ma nekam dat maso, z te vety to asi vypadlo…Omlouvam se za rypani, ale mluvi ze me zklamani, opravdu jsem se na vareni tohoto rizota tesila a jsem akorat vztekla..musela jsem si v prubehu vareni rychle hledat jiny recept.

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. února 2015 at 13:08

      Milá Ka, děkuji za upozornění. Česnek se má smažit 30 sekund, omlouvám se za překlep. Každopádně co s masem, je uvedeno v bodě 11 a 12, asi jste to přehlédla. Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Zde says

        20. května 2018 at 14:00

        Paní asi měla na mysli bod 4, kde ochucujeme vodu a čekáme, až bude hotové kuře. Nepišete ale, že máme kuře do vody dát a vařit jej.

        Odpovědět
  3. Martina says

    21. listopadu 2015 at 21:21

    🙂 tento recept jsem zkoušela asi před rokem a schytal chválu od rodiny. Prý se mi to povedlo líp než mámě 🙂 . Takže moc děkuji za recept, už jsem podle tohoto webu zkoušela více receptů, a vždycky to dopadlo velmi dobře. (do některých receptů jsem si také samozřejmě přidala i jiné ingredience)

    Odpovědět
    • Jarka says

      25. listopadu 2015 at 12:54

      Moc děkuji, Martino! 🙂

      Odpovědět
  4. Martina says

    7. března 2017 at 13:10

    Povedlo se! 🙂 Bylo to výborné, určitě ještě zopakuji.

    Odpovědět
  5. Zde says

    20. května 2018 at 13:50

    Píšete, že máme do rýže vlít hrnek vody, ale nejspíš máte na mysli vývar?

    Odpovědět

Napsat komentář: Magdaléna Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook