• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

smetanové lasagne s kuřecím

1. května 2014 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Lasagne je jedním z pokrmů, který lze připravit na x způsobů. Nejběžnější jsou určitě lasagne s mletým hovězím, které patří mezi naše favority a přiznám se, že u mě vždy  vítězí, když prostě nemám nápad, co vařit. Nedávno jsem se ale rozhodla, že je čas na nějakou změnu. Ale pořádnou. Prostě otočení o 180°. Už jsem sice dělala i vegetariánskou nebo mexickou lasagnu, ale smetanovou jsem pořád odkládala. Myslím, že jsem se podvědomě děsila toho množství bešamelu a sýru, které v kombinaci s těstovinami určitě nepatří do sekce zdravé výživy. Ani kuře nebo špenát jim nepomůže. Tyto lasagne je prostě totální kalorická bomba, ale to by vás nemělo odradit si je udělat. Jednou za čas se určitě vyplatí zhřešit a nemusí to být jen na sladké straně pokrmového spektra.

Seznam surovin na tuto lasagne určitě patří mezi moje nejdelší. I když je příprava rozložená do několika kroků, neměla by vám zabrat 20, maximálně 30 minut. Ve vodě si uvaříte kuřecí prsa (osolené, můžete přidat i 1 kostku kuřecího bujónu), které potom nakrájíte nebo vidličkou natrháte. Mezitím si uvaříte lasagnové nudle a připravíte bešamel se sýrem. (Tip: poslední dobou jsem začala používat lasagnové nudle Panzani, které patří mezi ty dražší (70 Kč), ale práce s nimi se nedá srovnávat s těmi obyčejnými. Skutečně platí, že Panzani se nelepí oproti těm obyčejným, ze kterých jsem často měla trhanec.) A pak už začnete suroviny vrstvit. Vrstvy si můžete uspořádat jak chcete, ne vždy dodržuji postup uvedený v receptu, dobré je ale začít a zakončit vše omáčkou, na který přijde sýr. Pokud byste raději vegetariánskou verzi, vynechte maso a přidejte víc špenátu, ricottu můžete také nahradit třeba nivou. Propustě uzdu své chuti a fantazii a nechte se touto lasagnou třeba jen inspirovat.

smetanové lasagne s kuřecím

Print this recipe
Jarka
1. května 2014
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Prep Time
20 minutes
Cook Time
45 minutes
smetanové lasagne s kuřecím

Notes

* Já vždy lasagnové nudle předvářím, i když se třeba nemusí. Mám tak jistotu, že jsou uvařené a můžu zkrátit i dobu zapékání.

Ingredients

  • 12 lasagnových nudlí (např. Panzani)*

na omáčku:

  • ½ hrnku (113 g) másla
  • 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
  • 1 stroužek česneku, utřeného
  • ½ hrnku (63 g) hladké mouky
  • 1 ČL soli
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 ½ hrnku (360 ml) plnotučného mléka
  • 4 ½ hrnky (450 g) strouhané mozzarelly (nikoliv v nálevu)
  • 1/2 hrnku (50 g) strouhaného parmazánu
  • 1 ČL sušené bazalky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • ½ ČL čerstvě mletého černého pepře

na náplň:

  • 500 g ricotty
  • 3 kuřecí prsa, uvařená v osolené vodě, nakrájená na kostičky nebo roztrhaná vidličkou
  • 300 g mražených špenátových listů, rozmražených a odkapaných (vymačkaných)
  • 1 PL nasekané čerstvé petrželky

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Ve velkém hrnci a v lehce osolené vodě uvaříme lasagnové nudle. Vaříme cca 8 - 10 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a oddělíme, abychom je mohli použít.

omáčka:

  1. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek a za stálého míchání smažíme do měkka. Vmíchámáme mouku a sůl, mícháme až se budou směs lehce vařit.
  2. Postupně vmícháme vývar a mléko, vždy po cca 1/2 hrnku (120 ml), vždy řádně promícháme, protože směs bude houstnout a necheme mít v omáčce hrudky.Za stálého míchání vaříme cca 2 - 3 minuty,
  3. Vmícháme 400 g mozzarelly a parmazán. Ochutíme bazalkou, oreganem a pepřem.
  4. Sundáme z plotny a odložíme.

dokončení:

  1. Na dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm rozetřeme třetinu omáčky, na ni dáme 4 lasagnové nudle. Na nudle dáme polovinu ricotty - nandáme lžící sem tam nějaký "kopeček", polovinu masa a polovinu špenátu. Rovnoměrně rozprostřeme.
  2. Další vrstva je - nudle, druhá třetina omáčky, ricotta, kuře, špenát, nudle, omáčka. Omáčku rovnoměrně rozprostřeme přes nudle, posypeme 50 g mozzarelly a petrželkou.
  3. Přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut přikryté, následně alobal sundáme a dopečeme dalších 15 minut odkryté.

Tags

kuře,
mozzarella,
ricotta,
špenát,
těstoviny
https://www.chute-sveta.cz/2014/05/01/smetanove-lasagne-s-kurecim/

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:kuře, mozzarella, ricotta, špenát, těstoviny

Reader Interactions

Comments

  1. Bára says

    3. května 2014 at 16:15

    tak vše nakoupeno a zítra se bude vařit 🙂 už se těším na výsledek, recept je parádní, stejně jako všechny ostatní na blogu 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. května 2014 at 19:44

      Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  2. Jana says

    10. prosince 2014 at 6:25

    Tak včera jsem vyzkoušela tento recept a musím říct, že je naprosto božský 😉 chci za něj poděkovat a také za tento web a recepty na něm, opravdu jsem si ho zamilovala (a myslím, že nebudu sama :-))
    A teď jdu hledat večeři na dnešek 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. prosince 2014 at 13:09

      Milá Jano, moc moc děkuji. Úplně se červenám 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕