• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ bezvaječná } vanilková zmrzlina

17. září 2014 / Jarka / 8 Comments

Jump to recipe

Zmrzlina mě nikdy neomrzí. Dokonce bych řekla, že je to můj nejoblíbenější dezert, a to až tak, že (nejen pro vás) připravuji nový projekt. Snad vám nebude vadit, že si na něj ještě chvíli počkáme. Zbožňuju zkoušení nových příchutí nebo variace těch klasických. Proč mít jen jeden recept na čokoládovou nebo vanilkovou zmzrzlinu, když každý je úplně jiný. Vanilková zmrzlina by měla mít v mrazáku pevné místo, protože nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit – třeba ke štrůdlu nebo k brownies.

Na tomto receptu se mně líbí, že v něm nejsou vejce, resp. vaječné žloutky. Budu upřímná, z klasické zmrzliny mně vždycky zbude pět šest bílků a já kolikrát nevím, co s nimi. Po pár dnech je ze skleničky vylévám, protože jsem je zase nestihla včas zpracovat. A je mně to nesmírně líto, jídlo hrozně nerada vyhazuji. Tady tento problém odpadá. To ale vůbec neznamená, že jejich nepřítomnost bude na úkor kvality. Vůbec ne! Tato zmrzlina je nesmírně smetanová, krémová a vanilková. Přesně taková, jakou si ji vysnila. V kuchyni nedělám nikdy žádné kompromisy a u zmrzliny to platí tuplem.

Důležitá poznámka: Jednou ze surovin v tomto receptu je kukuřičný sirup, který v něm má své místo.  Obvykle se používá u zmrzlin, které jsou bezvaječné, protože má větší viskozitu než cukr a s ním je zmrzlina krémovější a jemnější, a hlavně, výborně se porcuje. Koupíte ho obvykle v prodejnách se zdravou výživou, např. Country Life.

vanilková zmrzlina

Print this recipe
Jarka
17. září 2014
by Jarka
Category dezerty všechny recepty zmrzlina
Persons
1
Prep Time
5 minutes
Cook Time
2 hours
vanilková zmrzlina

Ingredients

  • 2 hrnky (480 ml) plnotučného mléka
  • 2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání, 31%
  • 2/3 hrnku (160 g) krupicového cukru
  • 2 PL (80 g) světlého kukuřičného sirupu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 1/2 PL kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku (60 g) kysané smetamy

Instructions

  1. V malém hrnku smícháme kukuřičný škrob a 1/4 hrnku (60 ml) mléka dohladka.
  2. Ve středně velkém hrnci smícháme zbývající 1 3/4 hrnku (420 ml) mléka, smetanu, cukr, kukuřičný sirup a vanilkový lusk, který nejdříve podélně rozřízneme a nožem z něho vyndáme semena. Do směsi vložíme jak semena, tak celý lusk. Přivedeme směs k bodu varu, mícháme, aby se rozpustil cukr. Jakmile dosáhne varu, vmícháme směs kukuřičného škrobu a pořádně metlou promícháme. Snížíme teplotu na mírný stupeň a za stálého míchání vaříme cca 2 minuty, dokud nezhoustne.
  3. Odstraníme z plotny a vmícháme kysanou smetanu.
  4. Přikryjeme pokličkou a necháme odstát 2 hodiny. Potom vyndáme vanilkový lusk a necháme vychladit nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
  5. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.

Tags

kukuřičný sirup,
kysaná,
mléko,
smetana,
vanilkový lusk
https://www.chute-sveta.cz/2014/09/17/bezvajecna-vanilkova-zmrzlina/

Kategorie: dezerty, všechny recepty, zmrzlina Klíčová slova:kukuřičný sirup, kysaná, mléko, smetana, vanilkový lusk

Reader Interactions

Comments

  1. Káča says

    17. října 2015 at 22:31

    Ahoj Jarko, recept se mi moc líbí, právě díky absenci vajec. Myslíte, že půjde udělat i bez zmrzlinovače?
    Jinak bílky nevylévejte, fakt je to škoda! Taky jich mám vždycky přebytky, takže je ve skleničce mrazím a potom používám v požadovaném množství na bezé, makronky, sněhové bábovky, pusinky, pavlovy, biskupské chlebíčky.. A je to fakt super! :))

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. října 2015 at 13:04

      Milá Káčo, moc děkuji! I za tipy. Jinak tady mám návod, jak udělat zmrzlinu bez zmrzlinovače, mělo by to normálně jít 🙂 http://www.chute-sveta.cz/jak-udelat-domaci-zmrzlinu-bez-zmrzlinovace/

      Odpovědět
  2. Eva says

    27. června 2016 at 9:42

    Dobrý den z bílků je největší ňamka bílková oříšková roláda se šlehačkou. Bílky mám v lednici pořád ve sklenici a nikdy se nezkazí, bílková bábovka také velmi dobrá :-). To je doporučení co s bílky.

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. července 2016 at 20:30

      Díky za tip! 🙂

      Odpovědět
  3. Lenka says

    3. srpna 2017 at 22:28

    Dobrý den, moc děkuji za tento recept, už několikrát zmrzlina slavila úspěch☺ Lámu si teď ale hlavu s tím, jak udělat i bezvaječnou čokoládovou zmrzlinu. Vanilka děsně prodražila (bohužel i na stránkách Pravá vanilka jsou to horentní sumy), tak jsem se vás chtěla zeptat právě na zmrzlinu, kde by nebyla potřeba. A napadlo mě, že třeba by šla vynechat v čokoládové…Díky za odpověď.

    Odpovědět
    • jarka says

      4. srpna 2017 at 21:41

      Moc děkuji, Lenko! 🙂 Dělám bezvaječnou čokoládovou, pošlu vám recept na e-mail, snad to přes víkend stihnu. Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Dorota says

        26. dubna 2018 at 22:34

        Dobrý den,
        zrovna hledám recept na bezvaječnou čokoládovou zmrzlinu a přemýšlím, jak ji udělat. Pokud máte osvedčenou, byla bych také ráda za recept. Zmrzlinovač máme teprve pár dní a na vaši vanilkovou se rovněž chystám. 🙂 Předem děkuji!

        Odpovědět
        • jarka says

          27. dubna 2018 at 12:21

          Milá Doroto, mám, přidám jen co se k tomu dostanu 🙂 Mějte se!

          Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook