Můj nejoblíbenější čas v roce je tu! A s ním samozřejmě pečení vánočního cukroví. Těšíte se? Už máte nakoupené suroviny nebo alespoň udělaný seznam, co budete péct? Pokud ne, tak jste na správném místě. Já jsem, jako tradičně, i letos do svého seznamu zakomponovala „svoje“ klasiky, ale i pár nových kousků. A teď se s vámi hodlám o některé podělit.
Obvykle dělávám mezi 8 až 10 druhy cukroví, 5 stálic, 5 nových. Příští rok třeba některé stálice nahradím těmi novými a tak to pořád točím. Protože jsem milovnicí seznamů (a seznamů seznamů) mám všechno dokonale zdokumentované, takže vím, co jsem pekla třeba v roce 2009 nebo 2007. Tyto mandlové sušenky se v mých seznamech objevují skoro každý rok a tak je s klidným svědomím můžu zařadit do stálic. Bezpochyby si toto místo zaslouží.
Možná znáte italské mandlové sušenky z těch pěkných plechových krabic, které koupíte buď v Itálii nebo u nás v těch lepších obchodech. Jsou krásně mandlové, trochu připomínají marcipán a i když vypadají, že budou křupavé, jsou ve skutečnosti nádherně měkké. Pokud je budete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladu, třeba za oknem, a před konzumací je dáte dovnitř na talíř, jejich chuť se nádherně uvolní a vy si je budete moct pořádně vychutnat. Kromě dokonalé chuti i krásně vypadají a hodí se tak na každý sváteční stůl. Přeji vám krásný (skoro) adventní čas.
vánoční cukroví 2014: mandlové válečky

Notes
Pokud nemáme mleté mandle, můžeme můžeme použít i celé a to tak, že si je rozmixujeme s cukrem v klasickém mixeru.
Ingredients
- 200 g mletých mandlí
- 125 g krupicového cukru
- 2 malé vaječné bílky (cca 45 g)
- špetka soli
- 1 ČL mandlového extraktu
- 30 g meruňkového džemu
- 15 - 20 g hladké mouky
- plátky mandlí na obalení, cca 100 g
Instructions
- Troubu předehřejeme na 160°C a 2 pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Bílky ušleháme se solí skoro dotuha.
- Stěrkou jemně, ale dobře přimícháme mandle, cukr, hladkou mouku, extrakt a džem. Promícháme (bílky ztratí objem, což je v pořádku) a získáme těsto, které by mělo být jen malinko lepivé (nebo vůbec). Pokud je moc, přidáme více mouky, ale jen po 5 g, promícháme.
- Z těsta vytváříme válečky, každý cca 7 - 10 g, obalíme v mandlových plátcích a dáme na plech.
- Pečeme cca 15 - 25 minut (podle velikosti) až sušenky získají lehce zlatavý nádech. Necháme vychladit a podáváme. Můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tohle mi nedělejte, Jaruško. Taky už mám svůj seznam hotový
Včera jsem je pekla, byly děsně lepivé, i když jsem nakonec přidala asi trojnásobné množství mouky. Myslím, že byl zakopaný pes v tom, že jsem neměla mandlový extrakt, ale mandlové aroma od dr. Oetkera. Nešlo to vůbec zahustit a zase jsem nechtěla zbytečně dávat moc mouky, aby to nebyla úplně jiná konzistence. Nakonec teda chuť dobrá, ale u patlání a obalování válečků jsem se hodně nazlobila.
Stalo se mi přesně to samé. Nevím přesně, jaký je tedy rozdíl mezi aroma a extraktem, ale extrakt by měl být teoreticky taky tekutý, ne? (Myšleno tak, že by to tu konzistenci snad až tak drasticky ovlivnit nemělo). Ale lepivé to bylo každopádně hrozně
Máte pravdu, Jano, rozdíl by tam neměl být. Na zpracování byly určitě lepkavé, můžete lehce obalit prsty v mouce, ale zase nechceme přidávat víc mouky – potom by byly křupavé, tuhé a to by nebylo ono.
Tyhle sušenky si pamatuju z Itálie, kde mi moc chutnaly. Až cítím nostalgii nad tím, jak dlouho jsem tam nebyla
Asi to vyzkouším, děkuji za recept 
Včera jsem je také pekla, těsto bylo lepivé, ale dělala jsem válečky mokrýma rukama a šlo to. Chuťově jsou úžasné. Díky za skvělé recepty.
Moc děkuji, Soňo!
Tak jsem je zkoušela a lepily se mi na ruce,namočila jsem si ruce do vody a pak mi šly uplácat,jsou výborné,bohužel jsem udělala jen půl dávky,takže nemůžu ujídat.
Dobrý den, šla by i bezlepkova varianta? Místo mouky dát třeba ryzovou mouku? Děkuji za odpověď
Dobrý den Štěpánko, omlouvám se, ale pečení bezlepkově je pro mě naprosto neprobádaná oblast, a nerada bych říkala, že asi ano, když vůbec nevím. Prosím zkuste to vygooglovat. Děkuji a mějte se!
Dobrý večer, po přečtení komentářů mne napadlo vyzkoušet metodu, kterou jsem viděla asi v pořadu Kluci v akci. Tvarovali tehdy buď noky nebo knedlíčky a použili k tomu dvě lžíce. Nabrali těsto do jedné a překlopili do druhé, až byl knedlíček, v tomto případě sušenka krásně hladká. A funguje to. Nemusela jsem podsypávat, jen jsem ubírala těsto z mísy.