• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

vánoční cukroví 2014: italské mandlové sušenky

28. listopadu 2014 / Jarka / 11 Comments

Jump to recipe

Můj nejoblíbenější čas v roce je tu! A s ním samozřejmě pečení vánočního cukroví. Těšíte se? Už máte nakoupené suroviny nebo alespoň udělaný seznam, co budete péct? Pokud ne, tak jste na správném místě. Já jsem, jako tradičně, i letos do svého seznamu zakomponovala „svoje“ klasiky, ale i pár nových kousků. A teď se s vámi hodlám o některé podělit.

Obvykle dělávám mezi 8 až 10 druhy cukroví, 5 stálic, 5 nových. Příští rok třeba některé stálice nahradím těmi novými a tak to pořád točím. Protože jsem milovnicí seznamů (a seznamů seznamů) mám všechno dokonale zdokumentované, takže vím, co jsem pekla třeba v roce 2009 nebo 2007. Tyto mandlové sušenky se v mých seznamech objevují skoro každý rok a tak je s klidným svědomím můžu zařadit do stálic. Bezpochyby si toto místo zaslouží.

Možná znáte italské mandlové sušenky z těch pěkných plechových krabic, které koupíte buď v Itálii nebo u nás v těch lepších obchodech. Jsou krásně mandlové, trochu připomínají marcipán a i když vypadají, že budou křupavé, jsou ve skutečnosti nádherně měkké. Pokud je budete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladu, třeba za oknem, a před konzumací je dáte dovnitř na talíř, jejich chuť se nádherně uvolní a vy si je budete moct pořádně vychutnat. Kromě dokonalé chuti i krásně vypadají a hodí se tak na každý sváteční stůl. Přeji vám krásný (skoro) adventní čas.

vánoční cukroví 2014: mandlové válečky

Print this recipe
Jarka
28. listopadu 2014
by Jarka
Category cookies, sušenky cukroví všechny recepty
Persons
25
Prep Time
5 minutes
Cook Time
15 minutes
vánoční cukroví 2014: mandlové válečky

Notes

Pokud nemáme mleté mandle, můžeme můžeme použít i celé a to tak, že si je rozmixujeme s cukrem v klasickém mixeru.

Ingredients

  • 200 g mletých mandlí
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 malé vaječné bílky (cca 45 g)
  • špetka soli
  • 1 ČL mandlového extraktu
  • 30 g meruňkového džemu
  • 15 - 20 g hladké mouky
  • plátky mandlí na obalení, cca 100 g

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 160°C a 2 pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
  2. Bílky ušleháme se solí skoro dotuha.
  3. Stěrkou jemně, ale dobře přimícháme mandle, cukr, hladkou mouku, extrakt a džem. Promícháme (bílky ztratí objem, což je v pořádku) a získáme těsto, které by mělo být jen malinko lepivé (nebo vůbec). Pokud je moc, přidáme více mouky, ale jen po 5 g, promícháme.
  4. Z těsta vytváříme válečky, každý cca 7 - 10 g, obalíme v mandlových plátcích a dáme na plech.
  5. Pečeme cca 15 - 25 minut (podle velikosti) až sušenky získají lehce zlatavý nádech. Necháme vychladit a podáváme. Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Tags

mandle,
vaječný bílek
https://www.chute-sveta.cz/2014/11/28/vanocni-cukrovi-2014-italske-mandlove-susenky/

Kategorie: cookies, sušenky, cukroví, všechny recepty Klíčová slova:mandle, vaječný bílek

Reader Interactions

Comments

  1. Hanka says

    28. listopadu 2014 at 10:03

    Tohle mi nedělejte, Jaruško. Taky už mám svůj seznam hotový 🙂

    Odpovědět
  2. Babeta says

    8. prosince 2014 at 9:41

    Včera jsem je pekla, byly děsně lepivé, i když jsem nakonec přidala asi trojnásobné množství mouky. Myslím, že byl zakopaný pes v tom, že jsem neměla mandlový extrakt, ale mandlové aroma od dr. Oetkera. Nešlo to vůbec zahustit a zase jsem nechtěla zbytečně dávat moc mouky, aby to nebyla úplně jiná konzistence. Nakonec teda chuť dobrá, ale u patlání a obalování válečků jsem se hodně nazlobila.

    Odpovědět
    • Jana says

      18. prosince 2014 at 15:26

      Stalo se mi přesně to samé. Nevím přesně, jaký je tedy rozdíl mezi aroma a extraktem, ale extrakt by měl být teoreticky taky tekutý, ne? (Myšleno tak, že by to tu konzistenci snad až tak drasticky ovlivnit nemělo). Ale lepivé to bylo každopádně hrozně 😀

      Odpovědět
      • Jarka says

        18. prosince 2014 at 21:34

        Máte pravdu, Jano, rozdíl by tam neměl být. Na zpracování byly určitě lepkavé, můžete lehce obalit prsty v mouce, ale zase nechceme přidávat víc mouky – potom by byly křupavé, tuhé a to by nebylo ono.

        Odpovědět
  3. Jana says

    12. prosince 2014 at 12:00

    Tyhle sušenky si pamatuju z Itálie, kde mi moc chutnaly. Až cítím nostalgii nad tím, jak dlouho jsem tam nebyla 😀 Asi to vyzkouším, děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
  4. Soňa says

    21. prosince 2014 at 7:29

    Včera jsem je také pekla, těsto bylo lepivé, ale dělala jsem válečky mokrýma rukama a šlo to. Chuťově jsou úžasné. Díky za skvělé recepty.

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. prosince 2014 at 14:00

      Moc děkuji, Soňo! 🙂

      Odpovědět
  5. jitka says

    30. listopadu 2015 at 20:40

    Tak jsem je zkoušela a lepily se mi na ruce,namočila jsem si ruce do vody a pak mi šly uplácat,jsou výborné,bohužel jsem udělala jen půl dávky,takže nemůžu ujídat.

    Odpovědět
  6. Stepanka says

    6. prosince 2018 at 12:09

    Dobrý den, šla by i bezlepkova varianta? Místo mouky dát třeba ryzovou mouku? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • jarka says

      6. prosince 2018 at 17:49

      Dobrý den Štěpánko, omlouvám se, ale pečení bezlepkově je pro mě naprosto neprobádaná oblast, a nerada bych říkala, že asi ano, když vůbec nevím. Prosím zkuste to vygooglovat. Děkuji a mějte se!

      Odpovědět
  7. Dadulienka says

    12. prosince 2018 at 22:56

    Dobrý večer, po přečtení komentářů mne napadlo vyzkoušet metodu, kterou jsem viděla asi v pořadu Kluci v akci. Tvarovali tehdy buď noky nebo knedlíčky a použili k tomu dvě lžíce. Nabrali těsto do jedné a překlopili do druhé, až byl knedlíček, v tomto případě sušenka krásně hladká. A funguje to. Nemusela jsem podsypávat, jen jsem ubírala těsto z mísy.

    Odpovědět

Napsat komentář: Stepanka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook