• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ nepečený } čokoládový koláč plněný karamelem

3. července 2015 / Jarka / 16 Comments

Jump to recipe

I když by si toto počasí spíš zasloužilo recept na zmrzlinu nebo nanuk, já jsem si nemohla pomoct. Přes tento koláč se nějak nedokážu přenést. Je to jeden z nejjednodušších, ale přitom nejpůsobivějších dezertů vůbec. Vždyt se na něj podívejte. Dokonalá dekadence, ale přitom všeho tak akorát. A víte, co je na něm nejlepší? Jenom PĚT surovin. Příprava je tak jednoduchá!

V tomto koláči jsou celkem tři vrstvy. První je pro opravdové milovníky čokolády. Lanýžová náplň z hořké čokolády. Použijte nějakou kvalitní. Koláč si to zaslouží. A vy tak. Druhá je karamelová náplň, taková jednoduchá karamelová omáčka, kterou není možné zkazit. Tedy připálit. Nejlepší je do ní přidat špetku soli. Ale já mám úchylku na kombinaci sladkého a slaného, takže vás to asi nepřekvapilo. A poslední, korpus z Oreo sušenek. Tady asi není co dodávat.

Klíčem k úspěchu tohoto dokonalého koláče je jeho pořádné vychlazení. Zvláště v tomto horku. Tyto postupné kroky chlazení skutečně nepřeskakujte, ale chlaďte krok za krokem. Jinak by se vám karamel a čokoláda mohly spojit do jednoho. Asi by to nebyla taková tragédie, ale v tomto koláči jde o něco jiného. O to, mít tři dokonalé vrstvy, které zapůsobí. A o chuti ani nemluvím. O tu se totiž vůbec nebojím.

{ nepečený } čokoládový koláč plněný karamelem

Print this recipe
Jarka
3. července 2015
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
8
Prep Time
20 minutes
Cook Time
20 minutes
{ nepečený } čokoládový koláč plněný karamelem

Ingredients

  • 400 g oreo sušenek, rozemletých
  • 225 g másla, rozpuštěného
  • 135 g hnědého třtinového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%
  • 340 g hořké čokolády

Instructions

  1. Rozemleté sušenky smícháme s polovinou rozpuštěného másla a dobře promícháme. Směs vtlačíme na dno a do stran dortové nebo koláčové formy vel. 22 - 25 cm (nejlepší je ta s odnímatelným dnem). Dáme na 10 minut do mrazáku.
  2. Druhou polovinu másla dáme na pánev, přidáme cukr a promícháme. Přivedeme k mírnému varu a vaříme za stálého míchání až směs bublá a lehce ztmavne a získá karamelový nádech. Sundáme z plotny, přidáme špetku soli (chceme-li) a opatrně vmícháme 60 ml smetany, řádně promícháme. Necháme asi 15 minut vychladnout při pokojové teplotě a potom nalijeme na oreo vrstvu a vrátíme zpátky do mrazáku na 30 - 45 minut.
  3. Nadrobno nakrájenou čokoládu dáme do skleněné mísy a zbytek smetany (240 ml) přivedeme v mikrovlnné troubě k bodu varu. Nalijeme na čokoládu, necháme chvíli stát a potom metlou rozmícháme dohladka.
  4. Nalijeme na karamelovou vrstvu, posypeme hrubou solí (pokud chceme) a před podáváním dáme do lednice řádně vychladit, ideálně přes noc.
  5. Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.

Tags

čokoláda,
karamel,
máslo,
oreo
https://www.chute-sveta.cz/2015/07/03/nepeceny-cokoladovy-kolac-plneny-karamelem/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, karamel, máslo, oreo

Reader Interactions

Comments

  1. Zuza says

    16. července 2015 at 20:23

    Opět neskutečně povedená věc, za kterou moc díky! Líbí se mi, že je to ultra velkorysý dezert, takže stačí malý kousíček a člověk je chuťově zcela uspokojen. Ne jako u klasických „buchet“, kde člověk do sebe zbytečně nacpe nevýrazný korpus, který chuť pouze nese, a výsledně se člověk dostane na podobný počet kalorií jako u takovéto dobroty. PS: dělala jsem jen s jednou obměnou a to pouze 2/3 množství čokolády, než je v receptu.

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. července 2015 at 20:40

      Moc děkuji, Zuzo! 🙂

      Odpovědět
  2. Elena says

    29. července 2015 at 22:54

    Tento recept ma zaujal svojou jednoduchostou a uzasnou kombinaciou a kedze milujem cokoladu a karamel, bolo len otazkou casu, kedy ho vyskusam. Pri priprave som si vravela, ze aj keby sa nevydaril ( to preto, ze nemam az taku prax v peceni), uz len to ochutnavanie pri jeho vyrobe – a to vsetkych troch vrstiev je zazitok a stoji za to. Kolac sa na prvy pohlad vydaril, avsak zial karamel mi vytiekol po odkrojeni prveho kusku. Pri dalsich kuskoch chvilu drzal, ale potom sa tiez rozpustal. Chcela som sa opytat, cim to moze byt, kroky chladenia som dodrziavala, prva vrstva bola v mrazaku aj pol hodinu, druha 40 minut. A potom sa chladil celu noc v chladnicke. Nemoze to byt tym, ze na zmrzly karamel sla cokolada, sice nie horuca, ale trochu tepla zrejma bola? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovědět
    • ola says

      10. června 2016 at 17:38

      Dobrý den,
      po vyzkoušení tohoto receptu mě k Vašemu problému napadá jedna otázka – rozpouštěla jste cukr opravdu až na karamel? Mně to trvalo snad půl hodiny, než cukr zkaramelizoval. Nejprve byl spojený s máslem, neprůhledný, konzistence asi jako Solvina (znáte tu pastu na umývání rukou?). Pak se odpojilo máslo, ale pořád to bylo takové zrnité, a nakonec se to zase celé spojilo, cukr ztmavl a úplně se rozpustil. Po přidání smetany jsem nemohla nechat chladit ani 15 minut, protože to celé rychle tuhlo. Na zmražený korpus už se to nedalo ani nalít, spíš to z pánve vypadlo a musela jsem rychle rozetřít. Mně to určitě nepoteče.. Držím pěsti, ať se příště zadaří k Vaší spokojenosti. 🙂

      Odpovědět
      • ola says

        13. června 2016 at 14:27

        Jak jsem psala – karamelová vrstva byla pevná, jako karamelky.. Podruhé – ano, poprvé jsme měli tensto moučník v sobotu a hned dnes, v pondělí, jsem dělala znovu 😀 – jsem se vykašlala na neustálé míchání (a strach, že se to připálí) a zkaramelizovalo to o moc rychleji.. Snad to bude zase držet, i když jsem přidala trošku víc smetany..

        Odpovědět
  3. Vladislava says

    3. září 2015 at 11:05

    Vypadá úžasně. Jen k těm sušenkám, obsahují palmový tuk, proto nahradím máslovými, které kupuji a jsou bez palmáče :-).

    Odpovědět
  4. Veruna says

    14. října 2015 at 23:48

    Téda! Zrovna jsem narazila na Váš blog a jsem nadšená! Hlavně z receptů z čokolády a karamelu, už se těším, až nějakou z těch dobrot vyzkouším, díky! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. října 2015 at 20:26

      Moc děkuji, Veruno! 🙂

      Odpovědět
  5. ola says

    9. června 2016 at 13:42

    Dobrý den, ráda bych se zeptala – podle fotky moučník vypadá, že je tvořen z vrstvy sušenkové – karamelové – sušenkové – čokoládové. Dle návodu to tak ale není.. V receptu mě překvapilo, že by 240 ml smetany umíchané (ne vyšlehané) s čokoládou mělo takovou tloušťku, jako je na fotkách.. Chtěla bych tento moučník připravit na sobotní rodinnou sešlost a tudíž bych ho nerada zkazila.. Jen nevím, jestli mi stihnete do té doby odpovědět. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. června 2016 at 14:17

      Milá Olgo, je to sušenková vrstva, karamelová a nahoře skutečně jen ta čokoládová, přesně tak, jak je popsáno v receptu. 🙂

      Odpovědět
      • ola says

        13. června 2016 at 14:16

        Dobrý den, již jsem vyzkoušela přesně dle receptu a bylo to dokonalé 😀 Můj synovec vyhlásil, že je to „krutě dobré“, co od 18ti letého mládence považuji za vrcholnou pochvalu.. Děkuji.

        Odpovědět
        • Jarka says

          3. července 2016 at 20:35

          Super, Olo, jsem ráda, že chutnal :-)))

          Odpovědět
  6. Petra says

    5. dubna 2018 at 18:50

    Dobry den, susenky oreo muzu dat i s naplni, nebo ji musim odstranit?

    Odpovědět
    • jarka says

      5. dubna 2018 at 20:22

      Milá Petro, i s náplní, úplně celé.

      Odpovědět
    • Petra says

      5. dubna 2018 at 22:43

      Kdyz jsem uvidela to mnozstvi susenek, bylo mne hned jasne, ze i s naplni! 😀 Jinak musim moc pochvalit Vase stranky, krasne udelane. Tohle je druhy a urcite ne posledni recept, ktery podle Vas delam!

      Odpovědět
  7. Jana says

    30. července 2018 at 13:24

    Dobrý den,
    prosím můžu použít salko už hotové? abych nemusela dělat karamel z cukru a smetany?
    Díky

    Odpovědět

Napsat komentář: ola Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕