• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

vánoční cukroví 2015: arašídové košíčky plněné čokoládou

26. listopadu 2015 / Jarka / 19 Comments

Jump to recipe

Přátelé, představuji vám dokonalý košíček pro letošní Vánoce. Žádné vytlačování těsta do formiček a pak náročné plnění a zdobení. Tento košíček je geniálně jednoduchý. Jediné, co k němu potřebujete, je pečící forma na mini muffiny. Z těsta uděláte kuličku, kterou do ni vložíte, rozehřejete ji, resp. upečete a ještě do teplé uděláte prohlubeň, do které budete dávkovat teplou čokoládu. Nejlépe se prohlubeň dělá vykrajovačem kuliček, protože teplé těsto rovnoměrně vytlačí k okraji a vytvoří tak přímo bazén pro čokoládu. Nejen na pohled dokonalý košíček. Připravila jsem je opět pro Rohlík, kde najdete taky brzy recept.

O své lásce ke kombinaci arašídového másla a čokolády jsem se tady už několikrát vyznala. Když mám skutečně hřešit, tak zásadně v jejich společnosti. Abych mohla projít i za rok dveřmi, nedopřávám si je zase tak často. Ale na Vánoce je dovoleno skoro všechno a tyto košíčky jsou pro ně jako dělané. Kromě toho, že dokonale vypadají, dokonale taky chutnají. Čokoláda uvnitř je neuvěřitelně jemná, krémová a arašídová sušenka k tomu, co vám budu vyprávět. Třeba i u vás to bude cukroví, které zmizí jako první.

vánoční cukroví 2015: arašídové košíčky plněné čokoládou

Print this recipe
Jarka
26. listopadu 2015
by Jarka
Category cookies, sušenky cukroví všechny recepty
Persons
30
Prep Time
10 minutes
Cook Time
15 minutes
vánoční cukroví 2015: arašídové košíčky plněné čokoládou

Ingredients

na těsto:

  • 1/2 hrnku (113 g) másla, změklého
  • 1/2 hrnku (113 g) jemného arašídového másla
  • 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
  • 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 1/4 hrnku (155 g) hladké mouky
  • 3/4 ČL jedlé sody
  • 1/2 ČL soli

na náplň:

  • 350 g hořké čokolády
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 165 °C a formu na mini muffiny vyložíme papírovými košíčky.
  2. Máslo, arašídové máslo a oba cukry utřeme do pěny. Vmícháme vejce a 1/2 lžičky vanilkového extraktu.
  3. Přidáme mouku, jedlou sodou a sůl a dobře promícháme, až se suroviny spojí.
  4. Z těsta uděláme kuličku velikosti vlašského ořechu a vložíme ji do košíčku.
  5. Pečeme 14 až 16 minut, nebo lehce dozlatova. Vyndáme z trouby a okamžitě, dokud jsou ještě teplé uděláme do kuličky "díru" - stlačíme např. lžičkou až se udělá prohlubeň, do které budeme lít polevu. Necháme vychladnout.
  6. Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.
  7. Čokoládu a kondenzované mléko vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné troubu, lehce promícháme a zahřejeme v mikrovlnné troubě na vysoký stupeň, cca 1 - 2 minuty, příp. déle podle typu mikrovlnné trouby.
  8. Vymícháme dohladka a přidáme vanilku. Lžičkou dávkujeme směs do připravených košíčků a necháme řádně vychladit.
  9. Dozdobit můžeme arašídovým máslem, 1 PL zahřejeme v mikrovlnné troubě a pak různě košíčky ozdobíme.
  10. Uchováváme v uzavřené nádobě a v chladu.

Tags

arašídové máslo,
čokoláda,
kondenzované mléko
https://www.chute-sveta.cz/2015/11/26/vanocni-cukrovi-2015-arasidove-kosicky-plnene-cokoladou/

Kategorie: cookies, sušenky, cukroví, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, čokoláda, kondenzované mléko

Reader Interactions

Comments

  1. Jitka Bušinová says

    26. listopadu 2015 at 10:37

    Právě jsem si poslintala klávesnici. Ale netuším jak vypadá forma na minimufny. kde ji seženu? Díky Jitka

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. listopadu 2015 at 13:22

      Jitko, úplně normálně v domácích potřebách, i supermarketech, je to forma jako na muffiny, jen ty muffiny jsou malé. Z jedné formy jich uděláte 24. Kdyžtak je i v textu odkaz přímo, tak se můžete mrknou i tam 🙂

      Odpovědět
  2. Miška says

    29. listopadu 2015 at 20:08

    Tie vyzerajú úžasne! Hneď som dostala chuť ☺ tento rok bude málo času na pečenie vianočných kolacov a toto vyzerá na luxusnú ryxhlovku. Môžem sa opýtať ako dlho vydržia? Ze koľko pred Vianocami ich môžem pripraviť.

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. listopadu 2015 at 20:21

      Milá Miško, 3, max. 4 týdny v chladu bez problému.

      Odpovědět
  3. Miška says

    30. listopadu 2015 at 22:16

    Super ďakujem za odpoveď. Určite ich vyskúšam urobiť ☺

    Odpovědět
  4. Šárka says

    1. prosince 2015 at 22:05

    Hezký večer, mohla bych se zeptat jaké arašídové máslo používáte? Děkuji.

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. prosince 2015 at 13:08

      Milá Šárko, nejčastěji Marks & Spencer, nebo Lidl. Hlavně ne Bohemia, to je nesmírně sladké.

      Odpovědět
      • Šárka says

        3. prosince 2015 at 12:52

        Super, děkuji a tip:) Nad máslem Bohemia jsem právě přemýšlela.

        Odpovědět
  5. Miška says

    3. prosince 2015 at 12:12

    Ja by som mala ešte jednu otázku kým sa do toho pustím. Je potrebné použiť ten špeciálny formičkovy plech? Nemám ho a na iné ho nevyuzijem tak ma napadlo ci nestačí dat dva košíčky a normálne len na plech položiť. Alebo sa mi to roztečie?

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. prosince 2015 at 19:33

      Miško, to těsto držím poměrně i po upečení při sobě, roztéct by se tedy nemělo, snad to půjde tvarovat když se ty papírové košíčky nebudou mít o co opřít. 🙂

      Odpovědět
  6. Miška says

    3. prosince 2015 at 19:51

    Ďakujem, tak ja to vyskúšam ☺ hádam sa to podarí ako doteraz všetko z tohoto skvelého blogu

    Odpovědět
  7. Jana says

    4. prosince 2015 at 11:01

    Super, vypadají nádherně, rozhodně se na ně letos chystám. Jen malý dotaz – není špatně gramáž u množství mouky? Podle hrníčků mi to vychází spíš cca 500 – 550g…

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. prosince 2015 at 14:30

      Jano, moc děkuji za upozornění 🙂 Mouka je správně, ale měla jsem špatně máslo a arašídové máslo. Už je to opravené. Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  8. Miška says

    7. prosince 2015 at 15:07

    Tak cesto bolo výborné ale ta plnka bola veľmi hustá a dosť mi jej ostalo. Chuťovo výborne

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2015 at 11:46

      Moc děkuji, Miško!

      Odpovědět
  9. Lucie says

    17. prosince 2015 at 8:46

    Dobré ráno Jarko, košíčky vypadají nádherně a chystám se je právě zkusit. Chci se Vás zeptat – Salko nemusí být zkaramelizované? Nemusím je vařit 2 hodiny v hrnci s vodou?

    Odpovědět
  10. Gabriela says

    10. prosince 2019 at 22:36

    Dobrý den, mám stejný dotaz jako tu už bylo. To Salko se musí uvařit ve vodní lázni nebo nechat tekuté ?

    Odpovědět
  11. Martina says

    15. prosince 2019 at 12:53

    Dobrý den, vše jsem udělala dle receptu jen náplně jsem udělala poloviční dávku. Ale košíčky jsou tvrdé nevím zda mají být, ale myslela jsem, že budou měkké. A chuťově je těsto slanější. Použila jsem burakove máslo z Lidlu tak nevím :-(. Vzhledově jsou moc hezky.

    Odpovědět
  12. velmi chutne says

    4. července 2020 at 10:10

    Az nedavno som skusila tento recept, ale odvtedy robime casto, kedze viaceri v rodine mame velmi radi arasidove maslo a veci s nim…
    Na plnku mi staci cca 2/3 konzervy mlieka a 130g cokolady..

    Odpovědět

Napsat komentář: Miška Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕