• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

domácí toastový chléb

25. května 2017 / jarka / 10 Comments

Dneska jsem pro vás upekla chleba. Nebylo to sice v plánu, ale prostě jsem ho upekla. Byl totiž druhý květnový svátek a já nějak nedomyslela zásoby, když bylo zavřeno. Ale co, na kuchyňské lince se mně pořád vyjímá robot KitchenAid a tak jsem ho znovu otestovala. A znovu jeho kynucí schopností. A znovu mě nezklamal.

Tentokrát jsem se pustila do klasiky. Bílého toastového chleba. Nějaké celozrnné tu už mám, dávám jim i přednost, ale někdy mám chuť vysloveně na bílý. Stačí mně si ho namazat máslem a už se unáším.

Pokud máte toastový chleba rádi, zkuste si udělat domácí. Budete překvapeni, jak jednoduchý je. Vsadím se, že všechny suroviny máte doma.

Z droždí, vody a cukru si připravíte kvásek, který potom smícháte s ostatními surovinami.

Zapnete robot, necháte tři, pět minut míchat a budete překvapeni, jak krásně se všechny suroviny spojí. Moje těsto bylo naprosto dokonalé, aniž bych musela přidávat další mouku, nebo naopak vodu.

Necháte při pokojové teplotě hodinu a půl až dvě hodiny vykynout.

Z těsta vyválíte placku stejné šířky jako bochníkové formy a napevno srolujete.

Srolované těsto vložíte do připravené formy a necháte opět vykynout, přibližně třicet minut. Doba akorát dlouhá na rozehřátí trouby.

Po upečení je třeba chleba nechat vychladnout, nejdřív pár minut ve formě, pak vyndat z formy a nechat ho zcela vychladnout na mřížce. Doporučuji krájet bochník úplně vychladlý, ale chápu, že jen málokdo dokáže odolat. Já tedy těžko.

Nám chutnal ke snídani otoastovaný, potřený marmeládou, namazaný máslem nebo třeba arašídovým máslem. Jinak si z něho ale můžete udělat klasický sendvič se šunkou a sýrem. Až si ho uděláte, tak možná zjistíte, že toastový chleba z obchodu už vlastně vůbec nepotřebujete.

Veselé pečení!


4.0 from 4 reviews
domácí toastový chléb
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
15 minut
DOBA VAŘENÍ
30 minut
CELKEM
45 minut
 
SUROVINY
  • ½ hrnku (120 ml) teplé vody
  • ½ kostky (cca 20 g) droždí
  • 3 hrnky (360 gramů) hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 ČL soli
  • 1½ PL cukru
  • ¼ hrnku (56 gramů) rozpuštěného másla
  • ¼ hrnku (60 ml) mléka
POSTUP
  1. Do hrnku dáme vodu, 1 ČL cukru a droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 5-10 minut. .
  2. Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vyhloubíme uprostřed, přidáme vejce, mléko, zbytek cukru, máslo a kvásek.
  3. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom na střední dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule.
  4. Zpracované těsto vložíme do mísy a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme troubu na 175 °C.
  6. Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
  7. Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm), kterou jsme před tím lehce vymyzali máslem.
  8. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 kynout.
  9. Pečeme 30 minut do zlatova. .
  10. Před vyndáním z formy ho necháme lehce vychladnout.
3.5.3228

Pokud tento recept uděláte, nezapomeňte ho vyfotit a přidejte k němu hastag #chutesveta. Jsem zvědavá, co vaříte a pečete!

Upozornění: Robot KitchenAid byl zapůjčen k testování od AP Servis, nicméně všechny názory jsou mé vlastní. 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:droždí

Reader Interactions

Comments

  1. Petra Pavlíčková says

    21. listopadu 2017 at 19:35

    Prosím., kam se vlastně dává to mléko? Do těsta? V jiném receptů mlékem potírají před pečením, tak si nejsem jistá. Dekuju Petra

    Odpovědět
  2. Tereza says

    29. prosince 2017 at 19:32

    Dělala jsem ho poprvé a musím říct,že mě zklamal…po rozkrojení šíleně páchne,troufám si říct,jako kdyby kvasil. Vše jsem dělala podle receptu,podruhé už ho asi dělat nebudu…

    Odpovědět
  3. Věra says

    6. února 2018 at 11:50

    Úžasný chlebík. Moc se povedl a hned jsem dělala druhý. Děkuji za skvělý recept a i za celé Vaše stránky. Co jsem je objevila, není dne, abych se neinspirovala.

    Odpovědět
  4. Barbora says

    5. ledna 2019 at 19:36

    Chleba jsem dělala podle receptu a byl super ? když jsem ho pekla podruhé, vyměnila jsem mouku za celozrnou špaldovou a dala do nej slunečnicové semínko ? a byl naprosto a doslova k sežrání.

    Odpovědět
    • jarka says

      7. ledna 2019 at 11:22

      Moc děkuji, Barboro!

      Odpovědět
  5. Věra says

    16. února 2019 at 7:22

    Dobrý den,ráda bych vyzkoušela,ale nemam robot a ručně se mi do toho nechce.Šel by chlebík uhnětat v domácí pekárně popř.i upéct?

    Odpovědět
    • jarka says

      20. února 2019 at 21:06

      Bohužel nemám vůbec zkušenosti s pekárnou 🙁 takže neporadím 🙁

      Odpovědět
    • Kej says

      22. března 2020 at 18:26

      Je to zamichane za chvilku. Ja taky nerada delam kynute testo ručně, ale tohle bylo hned a krasne vykynulo.

      Odpovědět
  6. Lucie says

    27. července 2019 at 10:08

    Mohu udělat chleb i v domaci pekarne

    Odpovědět
  7. Katka says

    11. června 2020 at 10:45

    Tousťák je výborný! Vyzkoušela jsem dost chlebíků, ale tenhle je nejlepší❤️

    Odpovědět

Napsat komentář: Tereza Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕