• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

rybízový koláč

13. července 2017 / jarka / 3 Comments

Na konci léta jsem byla tak nějak zavalená agendou běžných dní, prací a vůbec životem, že jsem neměla moc času, ani chuti nic vyvářet, natož péct. Tedy kromě nutného vaření. Ale jen co jsem skoro všechno počínaje prvním červencem hodila za hlavu, už jsem byla v kuchyni a vymýšlela, co udělat se vším tím rybízem, který se nám letos urodil.

Chystali jsme se zrovna stanovat a já potřebovala něco univerzálního. Něco, co se dobře skladuje a pohodlně převeze. A něco, čím udělám radost všem. A tak mě napadl rybízový koláč, tedy spíš řezy. Těsto má úžasnou máslovou a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s lehce natrpklou chutí rybízu. To nahoře není drobenka tak, jak znáte, ale je to těsto, které se na rybízovou náplň nadrobí. A potom ještě jednou zapeče.

Když si na ten koláč vzpomenu, tak mě ani nepřekvapuje, jak rychle se po něm zaprášilo. Jen pár kousků přežilo druhý den. Tak úžasný totiž je. Pokud máte tedy na zahradě ještě trochu rybízu, ani neváhejte udělat si tento koláč. Budete nadšeni. Garantováno.


5.0 from 1 reviews
rybízový koláč
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
10 minut
DOBA VAŘENÍ
40 minut
CELKEM
50 minut
 
SUROVINY
na těsto:
  • 425 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL soli
  • 225 g másla, studeného, nakrájeného na kostky
  • 1 vejce
na náplň:
  • 250 g rybízu
  • 50 g krupicového cukru (až 100 g pro sladší variantu)
  • 2-3 ČL kukuřičného škrobu
  • 1 PL citrónové šťávy
POSTUP
těsto:
  1. Troubu předehřejeme na 175 °C a plech velikosti 31 x 24 cm vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.
  2. Ve středně velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vidličkou vmícháme máslo, potom vejce, potom přendáme na vál a těsto zpracujeme. Pozor! těsto bude drobivé.
  3. Víc než polovinu těsta vtlačíme na dno pečícího plechu a pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Potom vyndáme a necháme lehce vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.
náplň:
  1. V jiné míse opatrně smícháme cukr a škrob a lehce promícháme s rybízem a citrónovou šťávou. Rovnoměrně rozprostřeme na lehce vychlazený korpus. Navrch nerovnoměrně nadrobíme zbytek těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 - 45 minut nebo dozlatova.
  2. Před krájením necháme zcela vychladnout.
3.5.3226

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: brownies, řezy, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:máslo, rybíz

Reader Interactions

Comments

  1. Lucie Betlachová says

    20. července 2017 at 10:24

    Jarko, chutná mi podobně jako linecký koláč, je to možné?

    Odpovědět
    • jarka says

      21. července 2017 at 8:40

      To mě ani nenapadlo, Lucko 🙂

      Odpovědět
    • Kačka says

      22. července 2017 at 8:30

      Mě napadlo hned, že to bude podobné, když sem četla ingredience na těsto 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook