Taky vám přijde skoro neuvěřitelné, že se příští úterý prázdniny překulí do své druhé poloviny? Mně tedy určitě, vždyť toho mám ještě tolik v plánu! Ani ne tak v kuchyni, v té se naopak v létě snažím trávit co nejméně času a když už něco vařím, tak časově co nejméně náročná jídla. A taky lehká. Jako třeba tento bulgur s cizrnou. Perfektně zapadne do obou kategorií, navíc je vegetariánský, dokonce i veganský.
Základem tohoto pilafu je samozřejmě bulgur, a taky cirzna. Dvě velmi zdravé potraviny. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů.
Cizrna, jinak taky římský hrách, je u nás tak trochu ještě nedoceněnou luštěninou. Hodně se používá ve ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni, nejznámější je asi pomazánka hummus. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. Říká se, že dokáže vegetariánům nahradit maso.
Pokud tedy hledáte na léto super rychlý, ale přitom lehký a kvalitní recept, toto je sázka na jistotu. Za 30 minut máte hotovo, a pak se už můžete věnovat jen tomu, co jste si na letošní léto naplánovali.
- 2 PL olivového oleje
- 1 červená cibile, nakrájená na drobno
- 1 červená paprika, nakrájená na menší kousky
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 2 ČL kumínu, římského kmínu
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1.5 hrnku hrubého bulguru
- 1 konzerva (á 400 g) nakrájených rajčat
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 konzerva (400 g) cizrny
- 1½ ČL soli
- ⅓ ČL čerstvě mletého černého pepře
- 2 PL čerstvé nasekané petrželky
- 1 PL čerstvé nasekané máty - podle chuti, nemusí být
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a papriku a za občasného míchání smažíme cca 10 minut.
- Přidáme česnek, kumín a protlak a smažíme asi 1 - 2 minuty, pak přidáme bulgur a za stálého míchání smažíme 1 minutu.
- Potom přidáme konzervu rajčat, vývar, cizrnu, sůl a pepř, zvýšime teplotu a přivedeme k varu. Zakryjeme pokličkou, teplotu snížíme na nízký stupeň, a vaříme 15 - 20 minut, pak bez pokličky dalších minut 5 - 10 minut.
- Přidáme nasekanou petrželku (a mátu), promícháme a podáváme.
- Můžeme podávat jen tak nebo třeba se lžící kysané smetany.

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Dobrý den, právě jsem dovařila pilaf podle vás a je to naprosta lahoda. Pro milovníky luštěnin jen doporučuji.
Dnes jsem zkusila, pro dceru vegetariánku, moc se povedlo, výborné 😊, děkuji za recept.
Pekný deň, koľko má byť toho bulguru? 1.5 hrnku hrubého bulguru?
Už vidím aj čiarku desatinnú 🙂