• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

domácí pappardelle

16. ledna 2018 / jarka / Leave a Comment

Těstoviny mají v mém srdci zvláštní místo. Ideálně se smetanovou omáčkou jsou pro mě ztělesněním komfortního jídla, bez kterého si prostě týden nedokážu představit. Možná se snažím dojíst ty roky z dětství, protože se doma skoro vůbec nevařily. Moje milovaná mamča je totiž vůbec nemusí. Těstoviny. Chápete to?

A tak si to snažím vynahradit. A protože je pořád ještě leden, a tak trochu pořád ještě nový rok, tak pro vás mám recept, který jste si někteří z vás třeba dali jako novoroční předsevzetí. Pokořit domácí těstoviny. A pokud jste to v plánu neměli, ani vás to ve snu nenapadlo, protože proč se s tím trápit, tak vás možná přesvědčím, že to za to stojí. Ale pojďme na to od začátku.

Na internetu je spousta receptů, mně se nejvíc osvědčil ten v kombinaci hladké mouky, ideálně 00 a semoliny. Semolina je mouka z tvrdé pšenice, která se používá k výrobě těstovin. Má nažloutlou barvu, má vyšší obsah lepku než standardní mouky. A ve větších obchodech ji bez problému najdete.  A pak už potřebujete jen vejce, navíc žloutky a trochu soli. Těsto se nejlíp připravuje, tedy hněte rukama a opravdu je třeba ho hnětat poctivě alespoň 10 minut. Z mouky se musí uvolnit lepek.

Jakmile máte těsto zpracované, je třeba ho zabalit do potravinové fólie a nechat alespoň 30 minut odležet. Klidně ale i přes noc, a to normálně při pokojové teplotě.

Potom těsto rozdělte alespoň na 6 ks a z každého vyválejte extra slabý plát, ideálně pěkný obdélník. (Pokud máte strojek na těstoviny, připravte si pláty na něm). Ten potom rozkrájte na silné nudle, pappardelle. Pokud máte v plánu těstoviny sušit, tak do těsta nepřidávejte sůl, při sušení by těstoviny zvlhly. Já je ale hned vařím, proto tam ta sůl je.

Uvařte je tak, jak jste zvyklí, tedy v osolené vroucí vodě s jednou lžící oleje. Jen pozor, čerstvé těstoviny se vaří docela krátkou dobu, cca 3 až 5 minut.

Pokud vás čerstvé těstoviny lákají, ale mysleli jste si, že je to zbytečná piplačka, věřte, že není. Je to mnohem jednodušší, než jste si ještě před chvílí mysleli.


domácí pappardelle
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
30 minut
DOBA VAŘENÍ
5 minut
CELKEM
35 minut
 
SUROVINY
  • 280 g hladké mouky
  • 280 g semoliny (mouka na těstoviny z tvrdé pšenice)
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1 ČL soli
POSTUP
  1. V menší míse smícháme obě mouky a sůl, dobře promícháme. Vysypeme na vál, uděláme hromádku a do ní ďůlek.
  2. V hrníčku prošleháme žloutky s vajíčkem a opatrně je nalijeme do ďůlku.
  3. Opatrně začneme nožem vejce do mouky zapracovávat, až se s moukou spojí.
  4. Potom těsto zpracujeme ručně, ruce si pomoučníme hladkou moukou pokud by těsto bylo lepkavé, vál taky a hněteme ho alespoň 10 minut. Na konci by těsto mělo být perfektně spojené a pružné.
  5. Zabalíme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme při pokojové teplotě min. 30 minut, klidně i přes noc odpočinout.
  6. Jakmile jsme připraveni těsto vyválet, vál si pomoučníme hladkou mouku a těsto rozdělíme na cca 6 kousků.
  7. Každý z nich vyválíme válečkem do obdélníkového tvaru tak, aby bylo co nejslabší. Vyválené pláty by měly být docela být docela dobře pomoučněné, aby se těstoviny neslepily.
  8. Vaříme ve vroucí osolené vodě s cca 1 PL oleje, cca 5 minut pokud jsou těstoviny čerstvé, pokud usušené, tak cca 8-10 minut.
  9. Těsto potom nařežeme (nožem nebo třeba nožem na pizzu) na šířku cca 1 cm.
3.5.3228

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:hladká mouka, semolina, vaječný žloutek, vejce

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook