• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

velikonoční čokoládovo-mrkvový dort

29. března 2018 / jarka / Leave a Comment

Tento dort má tak trochu zpoždění. Trochu, no spíš celý rok. Poprvé jsem ho udělala na Velikonoce loni a byla připravená ho s vámi sdílet. Jenže. Jenže pes půlku sežral. Dala jsem ho chladit za dveře kuchyně a někdo (!) vypustil psa na zahradu. A než jsem se otočila, půlka byla pryč. A že mu chutnala. Ani se nestačoval olizovat. A my ho pak museli po zbytek dne pozorovat, aby neskončil (ten dort) někde jinde.

A tak jsem se do něj pustila letos znovu. A v předstihu. I když jsem ho nechávala na chvíli chladit venku, hlídala jsem ho jako oko v hlavě. Pes si to musel asi pamatovat, protože kolem mě kroužil pořád dokola. Ale to on krouží pořád. A tak jsem ho radši zavřela do předsíně.

Tento dort! Nebo spíš ten krém!

Mrkev, ananas a pekanové ořechy ho dělají extra vláčný. Množství cukru tak akorát sladký. Skořice a další koření ho úžasně ochutí. A ten krém! Kombinace smetanového sýru, kysané smetany, másla a čokolády je jak z jiného světa. Použila jsem kombinaci mléčné a hořké, aby nebyl přeslazený. A je naprosto dokonalý. Prostě ideál nejen na velikonoční stůl.


velikonoční čokoládovo-mrkvový dort
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
30 minut
DOBA VAŘENÍ
30 minut
CELKEM
1 hodina
 
SUROVINY
na dort:
  • 100 g pekanových ořechů, mletých (příp. jiné ořechy, které máte rádi, mandle, lískové, vlašské)
  • 340 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 200 g kompotovaného ananasu, odkapaného a rozmixovaného
  • 4 vejce
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 240 ml slunečnicového oleje
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky, ideálně dortové, ale nemusí být
  • 80 g celozrnné mouky
  • 25 g kakaa na pečení
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL mleté skořice
  • ¼ ČL strouhaného muškátového oříšku
na krém:
  • 100 g mléčné čokolády
  • 170 g hořké čokolády
  • 170 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
  • 85 g másla, pokojové teploty
  • 240 g moučkového cukru
  • 4 PL kakaa na pečení
  • ½ ČL soli
  • 160 g kysané smetany
POSTUP
dort:
  1. Troubu předehřejeme na 180° C a dno dvou dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem.
  2. Ve středně velké míse smícháme obě mouky, ořechy, sůl, skořici, muškátový ořišek, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a odložíme stranou.
  3. Vejce utřeme s cukrem do pěny, např. v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem. Postupně přidáme mrkev, ananas, olej a vanilku. Dobře promícháme.
  4. Nakonec přidáme smíchané suché suroviny, dobře, ale velmi opatrně promícháme.
  5. Těsto rozdělíme do připravených forem a obě najednou pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
  6. Upečený dort necháme zcela vychladnout a pak ho vyndáme z formy a rozříznete každý z nich na půl, abychom měli 4 pláty.
  7. Zatímco dort chladne, připravíme si krém.
krém:
  1. Čokoládu dáme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a rozpustíme v mikrovlnné troubě, cca 1 minutu. Záleží na výkonu troubu. Rozpuštěnou čokoládu promícháme vidličkou úplně dohladka a necháme vychladit při pokojové teplotě, musí zůstat v tekutém stavu.
  2. V míse kuchyňského robotu nebo i ruční metlou ušleháme máslo s cukrem dohladka, přidáme sýr a dobře prošleháme, aby nezůstaly žádné hrudky. Proto je důležité, aby máslo i sýr byl pokojové teploty!
  3. Přidáme kakao a sůl, dobře promícháme.
  4. Nakonec přidáme na střídačku kysanou smetanu a vychladlou čokoládu. Všechno dobře promícháme. Krém by měl mít konzistenci akorát k použití, případně ho můžeme nechat na cca 30 minut vychladit v lednici.
dokončení:
  1. Krémem dort naplníme a ozdobíme. Množství krému by mělo bez problému vystačit na uvedený dort
3.5.3229

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:ananas, celozrnná mouka, mrkev

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook